1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Saara Aallon menestys Euroviisuissa on nyt biisistä kiinni

Uuden musiikin kilpailulle Aallon suostuminen viisuedustajaksi oli taivaanlahja, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää.

Saara Aalto
Saara Aalto
Saara AaltoAOP

Missä on Saara Aalto? Tätä on ihmetelty Suomessa pitkin syksyä. Ensimmäistäkään uutta kappaletta ei ole ilmestynyt sitten viime vuoden Britannian X Factor -kilpailun menestyksen jälkeen. Vaivalla saatu kansainvälinen huomio valuu hukkaan, kun seuraavat kykykilpailuihin osallistuvat vyöryvät markkinoille.

Tiistaina saatiin viimein vastaus. Saara Aalto edustaa ensi vuonna Suomea Euroviisuissa, kun Yle kutsui hänet ainoana esiintyjänä mukaan Uuden musiikin kilpailuun.

Aalto kertoo Yle Uutisten haastattelussa, että uutta musiikkia on syntynyt koko ajan, mutta sen julkaisemista on jouduttu lykkäämään Euroviisupestin takia. Kaikki panokset laitetaan nyt kolmeen biisiin, joista suomalaiskatsojat ja kansainväliset raadit valitsevat edustuskappaleen.

Saara Aallon valinta suoraan viisuedustajaksi on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan. Näin uumoili artisti itsekin. Joidenkin mielestä valinta oli epäreilu, koska alunperin edustuskappaletta haettiin Uuden musiikin kilpailuun tänä vuonna avoimella haulla. Sääntöjä muutettiin kesken kaiken ja nyt kisaan musiikkia rustanneiden panostus valui hukkaan. Monelle taas Aalto on artistina vähän liikaa.

Suurin osa euroviisufaneista otti Saara Aallon valinnan vastaan tyytyväisenä. Viisulavalle on kaivattu kokenutta ja taitavaa esiintyjää.

Saara Aallon suostuminen Suomen euroviisuedustajaksi on ennen kaikkea voitto Uuden musiikin kilpailulle. Kisalla on yritetty saada jo kuusi kertaa aiemmin hyvää edustajaa Euroviisuihin. Tulos on ollut laiha. Suurelle yleisölle tuntemattomat ja kokemattomat artistit on laitettu miljoonien katsojien eteen. Euroviisujen finaalipaikka on usein jäänyt vain haaveeksi. Paras sijoitus on Softengine-bändiltä vuodelta 2014, kun se ylsi sijalle 11.

Viime vuonna viisufanien ja median kuppi meni nurin, kun Suomi karsiutui finaalista kolmatta kertaa perättäin. Vaatimuksena oli, että UMK:n pitää vihdoin saada mukaan tunnettuja artisteja. Kilpailun tuottajan Anssi Aution mukaan suomalaisia eturivin artisteja kilpailu ei kiinnosta. Tänäkin vuonna yritys oli kova, mutta tarpeeksi moni ei kilpailusta innostunut.

X Factorissa kansainvälistä huomiota saanut Saara Aalto oli UMK:lle kuin taivaanlahja. Isoilla lavoilla esiintynyt artisti, joka on aina unelmoinut pääsevänsä Euroviisuihin. Ainoa vaihtoehto oli kutsua Aalto suoraan viisuedustajaksi, sillä hän oli pahoin loukkaantunut viime vuoden kakkossijan jälkeen saamastaan kritiikistä.

Tällä kertaa Aalto pystyi sanelemaan sääntönsä itse. Olihan Britanniakin jo kosiskellut häntä osallistumaan maan viisukarsintaan.

Saara Aalto laulaa
Saara Aalto esitti X Factorin finaalissa uusintana Björkin kappaleen.Syco / Thames / Dymond / AOP

Toukokuussa Lissabonissa käytävissä Euroviisuissa suomalaisten tuskin tarvitsee hävetä. X Factor –kilpailu oli Saara Aallolle mankeli, jossa hänestä kuoriutui kansainvälisen tason esiintyjä. Useita viikkoja kestänyt rumba jatkuvasti vaihtuneine esityksineen oli sellainen koulu, että pariviikkoinen viisureissu sujuu taatusti leikiten. Näin hän on sanonut myös itse.

Saara Aalto on varmasti jo nyt yksi kisan parhaista laulajista. Tiistaina Aalto kertoi The Sun -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hän jatkaa Euroviisuissa yhteistyötä X Factorin koreografin kanssa, joten lavalla nähtäneen mielenkiintoista ja korkeatasoista katsottavaa.

Kun tähän lisätään Saara Aallon ikuinen kakkossija, voisi jo kutsua suomalaiset torille. Toinen sija viisuissa olisi Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras sijoitus laulukilpailussa Lordin voiton jälkeen. Kelpaisi sekin.

Mutta vielä on yksi mutta matkassa. Euroviisuissa pitää kuulla myös hyvä kappale. Saara Aallon aikaisemmat, lähinnä omasta kynästä lähteneet, viisubiisit eivät ole olleet timanttisia. X Factorin jälkeen hänellä lienee kuitenkin useampi kokenut biisinkirjoittaja taustatukenaan.

Nyt pystymme toivomaan kuin hiekkalaatikolla hiekkakakkuja tehdessä: Älä tule paha biisi, tule hyvä biisi!

Lue seuraavaksi