​Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin – mukana monen sukupolven suosikki Mauri Kunnas

Muusikko Anna Puu valitsee voittajan kuuden ehdokkaan joukosta.

Finlandia-palkinto
Kirjankansia.
Otava / S&S / WSOY

Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden joukossa on ajankohtaisia teoksia, jotka käsittelevät sekä lasten että nuorten maailmaa.

Kolmihenkiseen esivalintaraatiin kuuluivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl, graafinen suunnittelija Ilona Ilottu ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. Lopullisesta palkinnonsaajasta päättää laulaja, lauluntekijä Anna Puu.

Tässä ovat ehdokkaat ja raadin perusteluja:

Riikka Ala-Harja.
Riikka Ala-HarjaVille Juurikkala

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba (Otava)

Kouluikäisille ja nuorille suunnattu romaani kertoo eroperheestä, jossa arkea eletään kahden maan väliä matkustaen. Lapsen näkökulmasta kirjoitettu teos kuvaa, miten lapsi kokee elämänsä Suomen ja Saksan kodin välissä.

Riikka Ala-Harja on monipuolinen kirjoittaja, joka on tehnyt romaaneja aikuisille ja lapsille, näytelmiä ja kuunnelmia. Hän on ollut kahdesti kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

Raadin mielestä Kahden maan Ebba on optimistinen, hauska ja koskettava. Kirjoittaja antaa lapselle äänen asioissa, joista voi olla usein vaikea puhua vanhempien kanssa. Raadin mukaan teos muistuttaa, että lapsi ei ole aikuisten projekti, vaan oma yksilö jolla on oma ääni ja tahto.

Jukka Behm: Pehmolelutyttö (WSOY)

Pehmolelutyttö on ajankohtainen ja pohdituttava teos. Nuortenromaani kertoo Emiliasta, joka myy aikaansa miehille, joihin tutustuu netissä. Aluksi ihailu ja vallan tunne vievät mukanaan, mutta lopulta tyttö on kadottaa itsensä.

Jukka Behm voitti Pehmolelutytöllä WSOY:n nuortenromaanikirjoituskilpailun. Behm on aiemmin kirjoittanut neljä romaania.

Raadin perusteluissa todetaan, että Pehmolelutyttö on tärkeä, mutta järkyttävä kuvaus tyttöjen kohtaamasta ahdistelusta ja häirinnästä. Kirja kuvaa osuvasti, millaisena aikuisten maailma näyttäytyy nuorten silmin. Raati lisää, että teos muistuttaa, kuinka viattomasti nuori voi ajautua hyväksikäytön uhriksi ja miten vaikeaa vanhempien on ymmärtää teini-ikäisten mediamaailmaa.

Jukka Behm.
Jukka BehmVille Palonen

Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström, kuvitus Pentti Otsamo: Zoo! Viraalit nerot (Förlaget / Otava)

Korkea-ahon ja Forsströmin romaanissa kahdeksasluokkalaiset käyvät taistelua oppilasvaaleissa. Vaalityö käydään tietenkin netissä. Humoristinen teos kuvaa yläasteen arkea.

Kaj Korkea-aho on suomenruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut myös kolme aikuisten romaania, jotka kaikki on suomennettu. Hän muodostaa yhdessä Ted Forsströmin kanssa koomikkoparin.

Ted Forsström on koomikko ja radiopersoonaa. Hänen ääntään voi kuulla Radio X3M –kanavalla.

Esivalintaraadin mukaan kaksikon teos on hormonien kyllästämä, hyvällä tavalla nyrjähtänyt kuvaus teini-ikäisten maailmasta. Humoristinen romaani tavoittaa raatilaisten mielestä osuvasti yläasteen kähinän ja draaman sekä nuorten pohjattoman halun kuulua porukkaan.

Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström.
Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström. Niklas Sandstrom

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava)

Monille sukupolville tuttu Mauri Kunnas vie Koiramäen tutut hahmot tällä kertaa Suomen historiaan. Runsaasti kuvitettu kirja alkaa uskonpuhdistuksesta ja päättyy Vänrikki Stoolin tarinoihin. Opettavainen teos avaa lapsille Suomen historian avainkohdat.

Mauri Kunnas on maamme menestyneimpiä kirjailijoita. Hänen teoksiaan on myyty lähes 10 miljoonaa kappaletta. Koirahahmot ovat suosittuja myös ulkomailla, sillä Kunnaksen kirjoja on käännetty 35 kielelle.

Raatilaisten mukaan Koiramäen Suomen historia tarjoaa luettavaa moneksi kerraksi kaikenikäisille. Kirja on raadin mielestä kansanvalistusta parhaimmillaan, sillä historiallinen tarkkuus on merkillepantavaa.

Mauri Kunnas.
Mauri Kunnas.Katja Lösönen

Sanna Mander: Avain hukassa (S&S / Schildts & Söderströms)

Sanna Manderin Avain hukassa –kirjassa lukija pääsee avainta etsiessään tutustumaan erilaisten ihmisten elämään. Kerrostalo on kuin pienoisyhteiskunta ja asukkaisiin tutustuminen auttaa ymmärtämään erilaisuutta. Runomuotoiset tekstit ja runsas kuvitus on suunnattu pienille lukijoille.

Sanna Mander on kasvanut Ruotsissa, mutta muutti Suomeen opiskellessaan graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Manderin kuvituksia on voinut nähdä kirjoissa, levynkansissa ja tekstiileissä.

Raati perustelee valintaansa näin: Avain hukassa on riemastuttava löytöretki kerrostaloon ja sen eriskummallisten asukkaiden elämään. Kirja on puheenvuoro moniarvoisuuden puolesta ilman normittamista tai valistavaa sävyä. Aukeamat herkullisine visuaalisine yksityiskohtineen tuottavat kokonaiselämyksen, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan.

Sanna Mander.
Sanna Mander.Juliana Harkki

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas (Otava)

Kirja kertoo isän ja pojan seikkailuista, joiden aikana selviää, mitä rakkaus on. Kuvitetussa kirjassa pohditaan miltä rakkaus tuntuu, mitä se kestää ja mitä kaikkea rakkauden rajoissa voi tehdä. Vaikka rakkaudesta puhutaan, lastenkirja ei sorru siirappisuuteen.

Ninka Reittu on aikaisemmin tehnyt Messi ja Mysteeri –lastenkirjasarjaa. Lisäksi hän on tehnyt kuvituksia.

Esivalintaraadin mukaan Sinä olet superrakas on kaunis, pieni muistutus rakkauden ja turvan sanoittamisen tärkeydestä. Kirja tekee tärkeän eron ehdottoman rakkauden ja kaikkien tekojen hyväksymisen välillä. Raati kuvailee kirjan kuvitusta sympaattiseksi ja rouheaksi.

Ninka Reittu.
Ninka Reittu.Kari Hautala

Muusikko Anna Puun valitsema voittaja julkistetaan 29.11. Samana päivänä selviävät myös kauno- ja tietokirjallisuuden Finlandia-voittajat. Palkinnot ovat arvoltaan 30 000 euroa.​

Viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Juuli Niemen kirjoittama nuortenkirja Et kävele yksin.