Kampanja-avustajat kehottivat vaalien alla Trumpia matkustamaan Venäjälle

Jälleen yksi Trumpin presidentinvaalikampanjan avustaja on kertonut yhteyksistä Venäjään.

Donald Trumpin vaalikampanja
Carter Page
Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa avustajana toiminut Carter Page kävi Moskovassa puhumassa kesällä 2016.Yuri Kochetkov / EPA

Trumpin entinen kampanja-avustaja Carter Page myöntää olleensa yhteydessä venäläiseen virkamieheen Venäjän-matkallaan kesällä 2016.

Entinen investointipankkiiri ja Venäjän-asiantuntija Page kertoi edustajainhuoneen tiedustelukomitealle, että hän tervehti pikaisesti Venäjän apulaispääministeriä Arkadi Dvorkovitš Venäjän-matkallaan.

– Se oli hyvin lyhyt tapaaminen. Vaihdoimme kohteliaisuuksia. En muista tarkasti sanamuotoja, mutta tyyliin kaikkea hyvää, Page kertoi.

Page kertoi myös ehdottaneensa keväällä 2016, että Trump matkustaisi Venäjälle tapaamaan virkamiehiä ja pitämään puheen.

Page kertoi komitealle, että hänet kutsuttiin puhumaan Venäjälle hänen liityttyään Trumpin vaalikampanjaan. Samaan tapaan oltiin yhteydessä toiseen ulkopoliittiseen avustajaan George Papadopoulokseen, kun hän oli liittynyt kampanjaan.

Tutkinnassa on tullut esiin, että myös Papadopoulos ehdotti Trumpille Moskovan-vierailua.

Kampanja-avustaja Papadopoulos on myös saanut syytteen valehtelemisesta FBI:n agentille yhteyksistään venäläiseen professoriin, jolla oli läheiset suhteet Kremliin. Papodopoulos on tunnustanut teon.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea selvittää Venäjän sekaantumista presidentinvaaleihin ja mahdollisia kytköksiä Trumpin kampanjaan.

Page oli palkaton neuvonantaja

Carter Page korosti, että hänen matkansa oli yksityinen eikä liittynyt kampanjaan. Hän sanoi maininneensa matkasuunnitelmistaan Jeff Sessionsille, joka oli yksi Trumpin kampanjan vetäjistä. Sessions ei Pagen mukaan osoittanut kiinnostusta asiaan. Pagen lausunto on kuitenkin herättänyt kysymyksiä Sessionsin roolista venäläisiin nähden. Sessions on nykyään oikeusministeri.

Tiedustelukomitean demokraattijäsenet suhtautuivat Pagen selitykseen epäilevästi. Kaliforniaa edustava demokraattien kärkinimi Adam Schiff kertoi, että Pagen todistajanlausunnon ja hänen aiempien lausuntojensa välillä on ristiriitaisuuksia.

Page kertoi komitealle vain yhdestä venäläisvirkamiehen tapaamisesta kun hän oli kertonut kampanjan virkailijoille sähköpostitse saaneensa loistavia näkemyksiä Venäjän presidentin hallinnon korkea-arvoisilta jäseniltä. Page kertoo lukeneensa asiat lehdistä.

Pagea haastateltiin useita tunteja jo maaliskuussa osana FBI:n tutkimuksia.

Page oli Trumpin kampanjan palkaton neuvonantaja. Hän jätti tehtävän ennen Trumpin valintaa. Page sanoo, ettei hän ole koskaan tavannut Trumpia.

– Olen ollut samoissa kokouksissa ja oppinut häneltä paljon, mutta emme ole kohdanneet kasvotusten.

Lähteet: AFP, AP