Ilkka Kanerva: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Puolustusministerin ilmoitus suuren sotaharjoituksen valmistelemisesta yllätti puolustusvaliokunnan.

sotaharjoitukset
Sirpa Paatero ja Ilkka Kanerva.
Puolustusvaliokunnassa istuvat Sirpa Paatero (sd.) ja Ilkka Kanerva (kok.) yllättyivät uudesta sotaharjoituksesta.Yle

A-studiossa tiistaina vierailleet puolustusvaliokunnan jäsenet kummeksuvat puolustusministeri Jussi Niinistön toimintaa uuden sotaharjoituksen päätöksenteossa.

Puolustusvaliokunnan jäsen Sirpa Paatero (sd.) arvostelee Niinistöä suoraan sooloilusta, kun taas puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) kommentit olivat verhotumpia. Molemmat sanovat Niinistön ehdotuksen tulleen yllätyksenä.

Paateron mielestä puolustusselontekoa käsiteltäessä ei pystynyt aavistamaan, että tämän mittaluokan harjoituksia olisi suunnitteilla:

– Meillä on puolustusselonteko vasta käyty läpi ja se ei kyllä puhunut suursotaharjoituksesta. Siellä puhuttiin muun muassa yhteistyön tiivistämisestä harjoituksissa. Että yhtäkkiä puhutaan yli 20 000 ihmisen harjoituksesta ja siihen otetaan mukaan vielä aika laaja kirjo vielä muita maita… Kun selontekoa käsiteltiin, ainakaan minä en ymmärtänyt, että tällaisesta oli kyse. Eikä ministeri minusta siinä kohtaa tätä meille näin todennut.

Kanervan mielestä taas puolustusselonteon ja Ruotsin Aurora-harjoituksen yhteydessä aiheesta on kyllä keskusteltu. Sen sijaan harjoituksen konkretia ja aikataulu tulivat hänellekin yllätyksenä. Hän kuitenkin arvelee, että presidentille asia ei tullut aivan uutena.

– Oletan, että jonkunlaista vihiä on keskusteluissa ollut aiemmin. Mutta tämä konkretia ainakin minut yllätti ja luulen, että aika monet muutkin meistä.

Sirpa Paatero kritisoi tiukoin sanakääntein Niinistön toimintatapaa.

– Tätä koko päätöksentekoajärjestelmää täytyy hämmästellä. Jos utva eli hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliiitinen valiokunta ei ole käsitellyt harjoituksia ollenkaan, ja presidenttikään ei ole tietoinen, on sooloilua viedä tällaista harjoitusta pelkällä puolustusministerin sanomalla eteenpäin.

Myös Kanerva sanoo, että harjoituksista päättäminen ei voi olla pelkästään Niinistön asia.

– Ei tietenkään. Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla, luonnollisestikaan. Toinen asia on se, että Suomella saattaa olla tarvetta, asiallista perustelua tämänkaltaisen harjoituksen virittelemiseen ja valmistelemiseen ja se tulee puolustusvoimista. Mutta sen päätöksenteon tulee tapahtua asiallisissa poliittisissa puitteissa.

Hän muistuttaa eduskunnan keväällä säätämästä laista, joka mahdollistaa kansainvälisen avunannon ja sen vastaanottamisen ja pitää tärkeänä niiden harjoittelemista.

Sirpa Paateroa ihmetyttää Yhdysvaltojen kutsuminen mukaan.

– Lain peruste on se avunanto ja vastaanottaminen. En ensimmäisenä ymmärtänyt, että se edellyttää sitä, että kutsutaan Yhdysvallat mukaan. Lakihan tehtiin koskemaan Euroopan unionin sisällä tapahtuvaa avun vastaanottamista.