HUSin tietoliikennevika saatu korjattua – Turvallisuus ei tiettävästi vaarantunut

Potilastietojärjestelmän kaatuminen on johtavan ylilääkärin mukaan potilasturvallisuusriski.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Tyhjä sairaalavuode osastolla.
HUS:n sairaaloiden toiminta on pyritty pitämään normaalina tietoliikennekatkoksesta huolimatta.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin iskenyt laaja tietoliikennehäiriö on saatu korjattua illalla noin kello 19 aikaan. HUS:n mukaan katkos aiheuttaa kuitenkin illan aikana yhä ruuhkaa Meilahden sairaalassa.

– Potilastietojärjestelmän näin pitkä kaatuminen on vakava potilasturvallisuusriski. Meillä ei onneksi ole tiedossa turvallisuuden vaarantumista, mutta laaja katkos aiheuttaa vielä viiveitä ja ruuhkaa päivystyksissä tämän illan aikana, Hyksin johtava ylilääkäri Petri Bono sanoo tiedotteessa.

Bono kertoi alkuillasta STT:lle, että häiriö aiheutti monenlaisia vaikeuksia.

– Varasuunnitelma on otettu käyttöön ja kirjaukset tehdään käsin. Se tarkoittaa sitä, että viiveitä tulee. Tässä vaiheessa päivää polikliinisia potilaita ei ole enää kovin paljon odottamassa. Päivystyspoliklinikalle tämä aiheuttaa jonkin verran odotusaikapainetta, mutta ihan tarkkaa odotusaikaa ei tällä hetkellä ole antaa.

Bonon mukaan kyseessä oli suurin tietojärjestelmähäiriö kymmeneen vuoteen. Tietoa siitä, jouduttiinko kiireettömiä operaatioita siirtämään, ei vielä illalla ollut.

"Erittäin vakava tilanne"

Osa magneettikuva- ja tietokonekuvalaitteista oli ylilääkäri Bonon mukaan pois käytöstä HUSin alueella. Tarkkaa tietoa toimimattomien laitteiden määrästä ei ole, mutta hänen mukaansa ilta-aikaan kaikkia ei välttämättä muutenkaan käytetä.

Bonon mukaan tilanne oli erittäin harvinainen.

– Tämä on erittäin vakava tilanne ja meillä on huoli päällä. Siksi teemme kaikkemme, että voimme varmistaa kriittisesti sairaiden potilaiden turvallisuuden. Sen jälkeen mietitään kiireettömiä asioita, kuten kuvantamisia ja jonottavien potilaiden aikoja.

Hänen tiedossaan ei illalla ollut, että potilasturvallisuus olisi suoranaisesti vaarantunut häiriön vuoksi. Esimerkiksi Meilahden sairaalan suuret tehohoitojärjestelmät olivat Bonon saamien tietojen mukaan vahingoittumattomia.

–  Pyydämme vielä raportit yksiköistä ja ne ilmoittavat mahdolliset vaaratilanteet. Saamme siitä lisää tietoa, mutta on hyvin todennäköistä, että vältyttiin vaarallisilta potilasvahingoilta.

Laajan katkoksen syntyyn vaikutti Bonon mukaan se, että keskeisessä osassa järjestelmää meni rikki linjakortti, ja samaan aikaan tapahtui odottamaton häiriö laitteen ohjelmistossa.

–  Myös varajärjestelmä meni pois päältä samaan aikaan. Eli samaan aikaan tapahtui kaksi asiaa. Saamme asiasta tarkan teknisen raportin, että mitä tarkalleen tapahtui, hän kertoi.

Hus informoi ongelmasta myös sosiaali- ja terveysministeriötä sekä Valviraa jo päivällä.

–  Selvitämme asian hyvin tarkkaan, koska näin pitkiä katkoksia sairaalan järjestelmiin ei saa tulla. Me emme vielä tiedä varsinaista juurisyytä, miksi näin tapahtui, joten kyllä tämä vaatii vielä selvittelyä, Bono sanoi.

Lääkejakelu ja tutkimusten vastaukset toimitettiin käsin

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan laboratorionäytteitä pystyttiin ottamaan, mutta vastaukset jouduttiin toimittamaan puhelimitse tai paperilla, mistä aiheutui viiveitä. Kuvantamislaitteiden kuvia ei voitu siirtää verkon välityksellä esimerkiksi hoitavalle lääkärille päivystykseen.

Myös lääkejakelussa oli Mäkijärven mukaan ongelmia, kun lääkerobotti ei toiminut ja lääkejakelu jouduttiin tekemään käsin.

Mäkijärven mukaan tietojärjestelmä on niin kallis ja monimutkainen, että mitään tuplajärjestelmiä vikojen varalle ei ole mahdollista pitää.

Klo 19.33 Juttua päivitetty ja muokattu vian korjaantumisella.

Klo 21.46 Juttua päivitetty ja muokattu.