Kahdensadan katalaanin karvalakkilähetystö toi terveisensä Brysseliin – mutta EU ei lämpene

Itsenäisyysmieliset pormestarit lensivät EU:n pääkaupunkiin osoittamaan tukea Katalonian viralta pannulle hallitukselle.

Katalonia
Kahdensadan pormestarin joukko purkautui linja-autoista Euroopan komission edustalla tiistai-iltapäivänä.
Kahdensadan pormestarin joukko purkautui linja-autoista Euroopan komission edustalla tiistai-iltapäivänä.Stephanie Lecocq / EPA

*BRYSSEL *Kylmällä mutta aurinkoisella aukiolla Euroopan komission ja ministerineuvoston kolossimaisten rakennusten välissä seisoo monikymmenpäinen joukko kuvaajia ja toimittajia kyselemässä toisiltaan, missä ne katalaanit oikein ovat.

Ennakkotiedon mukaan aukiolla pitäisi olla 200 katalonialaista pormestaria, mutta paikalla on vain muutama Brysselissä asuva estelada-lipun heiluttaja. Liikenneympyrän toisella puolella Espanjan yhtenäisyyden kannattajat ovat aloittaneet oman mielenilmauksensa hyvissä ajoin, mutta katalaanit ovat myöhässä.

Kolme varttia ilmoitetun ajan jälkeen joku huutaa, ja kuvaajajoukko lähtee juoksemaan kadun yli. Kulman taakse on pysähtynyt kolme bussia, joista purkautuu miesvaltainen pormestariryhmä.

– Olemme täällä, koska osa hallituksestamme on täällä, ja toinen osa istuu vankilassa, sanoo Gironellan pormestari David Font sen jälkeen kun pormestarijoukko on huutanut iskulauseita ja laulanut pari yhteislaulua.

"Tästä on tehtävä eurooppalainen ongelma"

Katalonian viraltapantu presidentti Carles Puigdemont on tosiaan Belgiassa yhdessä neljän ministerinsä kanssa. Espanja on esittänyt heistä luovutuspyynnön, jonka käsittelyä viisikko saa odotella vapaalla jalalla. Pormestarien on määrä tavata Puigdemont illalla.

Gironellan pikkukaupungin pormestari David Font lensi Brysseliin tukemaan Katalonian itsenäisyyttä.
Gironellan pikkukaupungin pormestari David Font lensi Brysseliin tukemaan Katalonian itsenäisyyttä.Petri Raivio / Yle

Pormestari Font on lähtenyt vajaan 5000 asukkaan pikkukaupungistaan aamulla ja lentänyt muiden itsenäisyysmielisten pormestarien kanssa päiväksi Brysseliin. Moni kantaa pormestarien tunnusta kävelykeppiä, ja rintapielissä on keltaiset nauhat.

– He sanovat, että tämä on Espanjan sisäinen asia, Font sanoo viitaten komission suuntaan.

– Olemme eri mieltä. Meidän on tehtävä tästä eurooppalainen ongelma. Siksi tulimme tänne, hän jatkaa.

Torrefareran pikkukaupungin pormestari Jordi Latorre on hänkin turhautunut siihen, että EU ja sen jäsenmaat suhtautuvat Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin niin torjuvasti.

– Emme odota suuria. Mutta Espanjan tiedotusvälineet eivät kerro totuutta. Halusimme tulla tänne ja selittää oman näkökulmamme asiaan, Latorre sanoo.

Vaalit joulukuussa

Katalaanien julkisuusoperaatio onnistuukin varsin hyvin. Moni pormestari pääsee kertomaan näkemyksensä eurooppalaisille tiedotusvälineille.

– Haluamme olla vapaita ja itsenäisiä äänestyksen kautta. On sääli, että se vaikuttaa mahdottomalta, Latorre sanoo.

Jordi Latorre on katalonialaisen Torrefareran pormestari.
Jordi Latorre on katalonialaisen Torrefareran pormestari.Petri Raivio / Yle

Hän kysyy, miksi quebecilaiset ja skotlantilaiset pääsivät äänestämään alueensa itsenäisyydestä, mutta katalaanit eivät pääse.

Seuraava käänne katalaanien itsenäistymispyrkimyksissä on joulukuun vaalit, joissa valitaan Katalonialle uusi johto.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin osallistua vaaleihin ja saada hyvä tulos. Vaalien tulos voi saada Euroopan avaamaan silmänsä, David Font sanoo.

Jordi Latorre arvelee, että itsenäistymistä kannattavat puolueet saavat alueparlamenttiin enemmistön.

– Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä en tiedä. Ehkä mitään ei tapahdu ja sorto jatkuu, Latorre sanoo.

Karvalakkilähetystö ei pääse aukiota lähemmäs eurooppalaisen vallan kamareita, sillä EU ja sen jäsenmaat ovat asettuneet Katalonian kysymyksessä yksituumaisesti Espanjan hallituksen puolelle.

Espanjan yhtenäisyyttä kannattava joukkio osoitti mieltään katalaanien mielenosoituksen lähistöllä.
Espanjan yhtenäisyyttä kannattava joukkio osoitti mieltään katalaanien mielenosoituksen lähistöllä.Stephanie Lecocq / EPA

Lue lisää:

Poliisille ilmoittautunut Puigdemont vapautettiin – ei saa poistua Belgiasta luvatta

Espanja antoi eurooppalaisen pidätysmääräyksen Carles Puigdemontista

Belgiassa separatistit ovat hallituksen suurin puolue – Mutta Katalonian itsenäisyys on sillekin liian kova pala