1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. revontulet

Avaruussää on muuttunut rauhattomaksi – Revontulia näkyy etelässä asti

Tiistai-iltana kannattaa kohdistaa katse taivaalle – jopa Helsingissä nähty revontulia.

Revontulet
Revontulia Olkkajärvellä
Revontulet ovat nyt todennäköisiä Pohjois-Suomessa, mutta mahdollisia myös etelämpänä.Vesa Vaarama / Yle

Ilmatieteen laitos kertoo, että avaruussää on muuttunut rauhattomaksi (siirryt toiseen palveluun). Aurinkotuuli on voimistunut ja revontulet ovat todennäköisiä Pohjois-Suomessa, mutta mahdollisia myös etelämpänä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ilmatieteen laitoksen mukaan siis aurinkotuulen nopea virtaus aiheuttaa kohonnutta geomagneettista aktiivisuutta. Nopea virtaus jatkuu useamman päivän.

Ilmatieteen laitos mainitsee siis Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) revontulien olevan mahdollisia etelämpänä. Koko ennusteessa (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin täsmennetään, että Pohjois-Suomea eteläisempien revontulien todennäköisyys on pienehkö.

Pilvisyys lisääntyy – näkyvyys huonontuu

Ylen meteorologin mukaan pilvisyys ei anna suuria toiveita revontulien näkyvyyden kannalta. Alkuillasta aivan pohjoisessa lienevät parhaimmat mahdollisuudet nähdä revontulia.

– Pohjois-Lapissa ja Itä-Lapissa voi alkuillan aikana näkyä revontulia, mutta pilvisyys lisääntyy illan aikana ja todennäköisyys pienenee koko ajan, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Etelään Koskela ei anna paljoa toivoa. Ilmatieteen laitoksen avaruussää pitää revontulia mahdollisena etelässä, mutta pilvisyys lisääntyy vähitellen myös eteläisessä Suomessa.

– En nyt hirveästi herättelisi toiveita, Koskela sanoo revontulien mahdollisesta näkymisestä etelässä.

Melko toivottomasta ennusteesta huolimatta myöhemmin kuitenkin ilmeni, että revontulia näkyi jopa etelässä asti.

Revontulia nähty jopa Helsingissä

Tiistai-illan aikana Ilmatieteen laitoksen avaruuteen keskittyneellä Twitter-tilillä (siirryt toiseen palveluun) kerrottiin, että revontulia on nähty etelässä jopa Helsingissä asti. Samalla sanottiin että lisää voi olla luvassa sillä voimakas aurinkotuuli jatkuu.

Laitos vinkkaakin vielä (siirryt toiseen palveluun), jos haluaa nähdä revontulia: jos on selkeää, niin kannattaa vilkaista pohjoisen taivaalle mahdollisimman vähäisessä valaistuksessa. Etelä-Suomessa näkyvät revontulet ovat siis tyypillisesti pohjoisessa horisontissa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Muokattu klo 21.35: Jutun loppuun lisätty tuoreempia havaintoja ja ennusteita revotulista jopa Helsingissä. Otsikkoa muutettu tuoreiden tietojen pohjalta.

Lue myös:

Mistä revontulet saavat värinsä?