Teknologiateollisuus ja Sähköliitto hyväksyivät sovintoesityksen – Lakko päättyy keskiviikkoaamuna

Sähköalan työriitaan on syntynyt sopu, kertoo valtakunnansovittelija.

työtaistelut
Valtakunnansovittelija Minna Helle toimistollaan.
Valtakunnansovittelija Minna Helle toimistollaan Helsingissä sunnuntaina, kun Teknologiateollisuus ja Sähköliitto tulivat antamaan vastauksiaan sähköalan riidan sovintoehdotukseen.Mikko Stig / Lehtikuva

Sähköalan riita on ratkennut ja teollisuuden sähköasentajien lakko päättyy keskiviikkoaamuna kello 6, valtakunnansovittelija kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus ja työntekijöiden Sähköliitto hyväksyivät valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen tiistaina illalla.

Kiista koski Sähköliiton oikeutta neuvotella työehdoista Teknologiateollisuuden kanssa.

Sähköliitto olisi halunnut pitää oman alansa sopimuksen Teknologiateollisuuden kanssa. Teknologiateollisuus oli kuitenkin jo aiemmin sopinut, että sen yritysten työntekijöihin sovelletaan jatkoissa vain yhtä työehtosopimusta, jonka neuvottelee Teollisuusliitto.

Kiista oli poikkeuksellinen, koska sekä Sähköliitto että Teollisuusliitto ovat Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n jäseniä.

Kun sopua ei syntynyt, sähköala aloitti lakon viime viikon keskiviikkona. Lakossa oli noin tuhat työntekijää muun muassa Uudenkaupungin autotehtaalta ja Turun telakalta.

Pääluottamusmiehistä yhteyshenkilöitä

Sovintoesityksen mukaan teollisuuden sähköasentajien työsuhteissa sovelletaan nyt Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välistä työehtosopimusta. Sähköliiton pääluottamusmiesten nimike työpaikoilla muuttuu yhteyshenkilöksi.

‒ Järjestelyllä turvaamme osaltamme sähköasentajien työehdot ja ansiotason sekä edustuksellisuuden työpaikoilla, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen kiittelee sopimusta (siirryt toiseen palveluun).

– On arvokasta, että Teknologiateollisuus, Sähköalojen ammattiliitto ja Teollisuusliitto onnistuivat sopimaan tulevasta yhteistyöstään. Sovittelussa syntyneen toimintamallin tavoitteena on saumaton yhteistyö työpaikoilla. Koneet pyörivät vain huippuammattilaisten yhteispelillä.

Lue myös:

Metalliteollisuuden uusi sopimus läpi vasta yllätystiukan äänestyksen jälkeen

Näin Sähköliiton lakko vaikuttaa: Tehtaille häiriöitä ja tappioita – talot voivat kylmentyä, koska vikoja ei korjata