1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyvyys

Ruotsi on ykkönen maailman hyväntekijänä – Suomi seitsemäs

Hyvä maa -indeksi kertoo, kuinka paljon maa rikastuttaa tai kuormittaa ihmiskuntaa.

hyvyys
Ruotsalainen avustuskone ja pelastushenkilöstöä.
Ruotsalainen Lockheed C-130 -kone toi evakuoituja ihmisiä taifuunin runtelemasta Taclobanin kaupungista Filippiineillä marraskuussa 2013.Ezra Acayan / AOP

Kun mitataan yksittäisen maan vaikutukset muun muassa maailman terveyteen, ilmastoon, kehitysapuun ja tieteeseen, Ruotsi on maailman paras hyväntekijä. Suomi on seitsemänneksi paras. Tulokset on suhteutettu maiden kokoon.

Tuokset ovat peräisin Hyvä maa -indeksistä, joka mittaa, (siirryt toiseen palveluun) kuinka paljon kukin maa luo ihmiskunnan yhteistä hyvää ja minkä verran maa verottaa sitä. Mukana on 163 maata.

Mittauksessa tarkastellaan maan ulkopuolelle suuntautuvia tekoja, ei kotimaan toimintaa.

Kokonaisarviossa Suomi on hyväntekijänä sijalla seitsemän. Ykkösenä komeilee Ruotsi.

Indeksi koostuu seitsemästä eri osa-alueesta, joihin kuuluvat muun muassa terveys, tasa-arvo, rauhantyö ja ilmasto.

Yksittäisistä osa-alueista Ruotsi on kärjessä, kun lasketaan maan vaikutukset maailman terveyteen ja hyvinvointiin. Suomi on kolmonen. Maailman terveydestä huolehtimisen ansioita nostavat ruoka-apu, lääkevienti, lahjoitukset Maailman terveysjärjestölle WHO:lle, humanitäärinen apu sekä kansainvälisten terveyssääntöjen noudattaminen.

Ruotsi on ykkönen ja Suomi kolmonen myös kun mitataan ponnisteluja kansainvälisen vaurauden ja tasa-arvon eteen. Tulokseen vaikuttavat muun muassa maailmalle lähetettyjen YK:n avustustyöntekijöiden määrä, reilun kaupan koko ja kehitysapu.

Asevienti haittaa maailmanparannusta

Sen sijaan kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden takaamisessa Ruotsi on vasta sijalla 52, Suomi pitää sijaa 65.

Molempien sijoitusta pudottaa asevienti. Taseeseen vaikuttavat myös rauhanturvaajien määrä, osallistuminen YK:n rauhanturvatehtävien kustannuksiin ja internetin turvallisuus kyberturvallisuusindeksin perusteella.

Kokonaisarviossa Tanska on toiseksi paras hyväntekijä. Suomen edelle työntyvät vielä Hollanti, Britannia, Sveitsi ja Saksa. Yhdysvallat on sijalla 20 ja Venäjä on 78.

Indeksi perustuu YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden keräämiin tietoihin. Jokaiselle maalle laskettu tase kertoo, missä määrin maa rikastuttaa tai kuormittaa ihmiskuntaa.

Indeksin aloitti Good Country -yhteisön perustaja, isobritannialainen Simon Anholt. Hän on poliittinen neuvonantaja, jonka mielestä maiden tulisi ponnistella enemmän yhteisten ongelmien eteen.

Lue seuraavaksi