Natsi-Saksan uhrien muistokiviä varastettu Berliinissä

Saksan poliisi tutkii natsivainojen uhrien muistoksi valmistettujen muistokivien eli kompastuskivien katoamista.

natsi-Saksa
Kompastuskiviä Hampurissa.
Kuvanveistäjä Gunter Demnig aloitti Stolperstein- eli kompastuskiviprojektin vuonna 1996 antaakseen holokaustille mittasuhteen. Kuvassa kompastuskiviä Hampurissa.Christian Charisius / EPA

Saksassa, Berliinissä ainakin 12 messinkipäällysteistä muistolaattaa, niin kutsuttua kompastuskiveä, on varastettu.

Kölniläisen taiteilijan Gunter Demnigin suunnittelemat muistokivet oli valettu betonista ja niihin oli asennettu messinkinen laatta. Jokaisessa 10 x 10 sentin kokoisessa laatassa oli natsihallinnon uhriksi joutuneen ihmisen nimi, syntymäaika, kotoa viemisen päivä sekä mahdollisesti kuolinpäivä ja -paikka. Kivi oli upotettu katukiveykseen sen rakennuksen edustalle, jossa uhri oli elänyt ennen kuolemaansa tai katoamistaan.

Saksan poliisi on käynnistänyt tutkimukset kompastuskivien katoamisesta. Toistaiseksi poliisilla ei ole tiedossa epäiltyä eikä motiivia, mutta paikalliset poliitikot syyttävät varkaudesta äärioikeiston kannattajia lähestyvän kristalliyön vuosipäivän takia.

Samanlainen muistokivien varkaus tapahtui neljä vuotta sitten Saksan itäosassa sijaitsevassa Greifswaldin kaupungissa juuri ennen kristalliyön vuosipäivää.

– Jos joku näkee vaivan kivien nostamisessa ja poistaa järjestelmällisesti jokaisen kiven, hänellä täytyy silloin olla poliittisia motiiveja, arvioi berliiniläinen politiikko Fritz Felgentreu uutistoimisto Reutersille.

Marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä 1938, “kristalliyönä”, juutalaisten liikkeitä ryösteltiin, synagogia poltettiin ja tuhansia ihmisiä vangittiin.

Kuvanveistäjä Demnig toteaa, että hänen eri puolille Eurooppaa tekemistään muistokivistä noin 600 kappaletta on varastettu vuoden 1996 jälkeen. Kaikkiaan Demnig on valmistanut ja asentanut yli kahden vuosikymmenen aikana 63 000 muistokiveä laattoineen.

Lähteet: Reuters