1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain presidentti

Trump Aasian-puheessaan: "Pohjois-Korea, älä aliarvioi meitä"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt puheen Etelä-Korean parlamentissa. Puhetta on pidetty etukäteen hänen Aasian-politiikkansa linjapuheena.

Kuva: Chung Sung-Jun / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotettu puhe Etelä-Korean parlamentissa sisälsi runsaasti Pohjois-Koreaan kohdistuvaa kritiikkiä.

Trump tuomitsi Pohjois-Korean julman diktatuurin ja kehotti kaikkia valtioita yhdistämään voimansa Pohjois-Korean eristämiseksi.

– Tänään toivon puhuvani kaikille sivistysvaltioille, kun sanon Pohjois-Korealle: Älä aliarvioi meitä. Äläkä haasta meitä, Trump sanoi. – Me emme salli sitä, että amerikkalaiskaupunkeja uhkaillaan tuholla. Meitä ei pelotella.

Puheessaan Trump ilmaisi myös huolensa Pohjois-Korean kansalaisten kokemista ihmisoikeusrikkomuksista sekä maan nälänhädästä. Hän vertailikin Koreoita keskenään ja muistutti Etelä-Korean menestyksestä ja siellä asuvista vapaista kansalaisista.

Sen sijaan Pohjois-Korealle Yhdysvaltain presidentin viesti oli selvä.

 – Me aiomme tarjota (teille) polun parempaan tulevaisuuteen. Se alkaa Yhdysvaltoihin kohdistuvan vihamielisyyden lopettamisella, ballististen ohjusten kehittämisen lakkauttamisella sekä todennetusta ja täydellisestä ydinaseriisunnasta.            

Presidentin puhe viivästyi 20 minuuttia, mutta kansalliskokous otti hänet vastaan riemastunein aplodein. Puheessaan Trump kirvoitti myös naureskelua ja lisää taputuksia, kun hän totesi korealaisten golffareiden olevan parhaimpia maailmassa. 

Presidentti Trumpin noin 35 minuuttia kestänyt puhe päättyi Etelä-Korean parlamentin pitkiin aplodeihin. Suurin osa parlamentin jäsenistä nousi osoittamaan suosiotaan.

Sadat mielenosoittajat kokoontuivat ennen puheen alkua parlamentin edustalle pääkaupungissa Soulissa.

Trump aloitti Aasian kiertueensa sunnuntaina Japanista. Etelä-Korean jälkeen hän suuntaa Kiinaan ja sen jälkeen Vietnamiin Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokoukseen. Lopuksi hän osallistuu Filippiineillä Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin huippukokoukseen.