1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Vain pieni tovi sähköä päivässä – gazalaiset joutuvat järjestämään arkensa sähkökriisin keskellä

Lihaa ei voi valmistaa, eikä hellalla kokata. Gazassa on tällä hetkellä sähköä noin kolmesta neljään tuntiin päivässä.

Lihakauppias Imsallam Shawwalin mukaan lihakauppa käy huonosti sähkökriisin ja talousvaikeuksien vuoksi. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Ajattele tavallista iltaa, kun saavut kotiin. Sytytät valot, laitat älypuhelimen latautumaan, ehkä avaat television, lämmität ruokaa mikrossa tai kokkaat. Sitten käyt lämpimässä suihkussa ja ehkä vastailet viesteihin sosiaalisessa mediassa.

Kaikkeen tähän tarvitsemme sähköä. Se on meille niin itsestäänselvyys, ettemme tuhlaa sähkölle todennäköisesti paljon ajatuksia.

Kunnes sähköntulo tyrehtyy. Pienellä Gazan kaistaleella on käynyt niin. Palestiinalaisalueella on käynnissä sähkökriisi, jonka seurauksena monella perheellä on tällä hetkellä sähköä vain kolmesta neljään tuntiin vuorokaudessa.

Miten arki järjestyy, kun sähköä on vain niukalti?

Ei lihaa jääkaappiin, lapset pelkäävät pimeää

Ilta on hämärtymässä Shujaiyan naapurustossa Gazassa. Al-Khesen suurperhe on kokoontunut kotinsa pihalle nuotion ääreen. Se antaa valoa ja lämpöä. Syksyn koleus tuntuu jo iltaisin myös Gazassa.

Farial al-Khese lämmittää leipää nuotiotulella. Kuva: Yle

Oven ylle on asetettu led-valo, joka luo himmeää kajoa. Sen akut ladataan silloin, kun sähköä on. Välillä perhe käyttää myös kynttilöitä.

Perheen äiti Farial al-Khese viipaloi iltapalaksi kurkkua ja tomaatteja. Hän lämmittää tulella teetä ja leipää. Kokkaaminen on tietenkin näissä oloissa vaikeaa jo aineksista lähtien.

– Tämä on valtava kriisi. Se vaikuttaa ihan kaikkeen, Farial al-Khese sanoo.

Lihaa ei voi ostaa kuin harvoin. Se ei säily, kun jääkaappi ei toimi. Eikä hellaa tietenkään ole, ellei sähköä ala tulla juuri oikeaan aikaan. Sähköt menevät päälle eri päivinä eri aikaan.

Eniten Farial on kuitenkin huolissaan lapsistaan. Siitä, miten hankalaa läksyt on tehdä iltaisin hämärässä. Pienimmät lapset pelkäävät nukkua pimeässä, joten Farial nukkuu usein heidän kanssaan.

Gazan ainoa voimalaitos jouduttiin sulkemaan aiemmin tänä vuonna. Nyt osa siitä toimii Egyptistä tuotavalla polttoaineella. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Sähkökriisin takana on politiikka

Palestiinalaisalue Gaza on monella tapaa absurdi paikka. Se on pieni, mutta tiheään asuttu maapläntti Välimeren kyljessä. Gazassa on noin kaksi miljoonaa asukasta.

Lyhyesti kerrattuna: Gazaa on johtanut vuodesta 2007 lähtien islamistinen Hamas-järjestö, jota länsimaat ja Israel pitävät terroristijärjestönä.

Israel on Egypti tuella saartanut Gazaa jo vuosia ajan tiukasti maalla, merellä ja ilmassa, mikä on ajanut Gazan taloudellisesti kurjaan tilaan. Gazan infrastruktuuri on kärsinyt myös Hamasin ja Israelin välisissä sodissa, joista viimeisin käytiin vuonna 2014.

Gazassa oli jo ennen nykyistä kriisiä sähköä vain noin kahdeksan tuntia päivässä.

Tänä vuonna tilannetta on pahentanut entisestään palestiinalaisten keskinäinen valtakamppailu. Hamasin kilpailija, maltillisempi Fatah-puolue pitää valtaa toisella palestiinalaisalueella Länsirannalla.

Israel ei suostu asioimaan suoraan Hamasin kanssa, joten palestiinalaishallinto on maksanut kuukausittain Israelille sähköstä, jota Israel on miehittävänä valtiona toimittanut Gazaan.

Keväällä Fatahia edustava palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tyrehdytti Israelin tuella Gazan sähkölaskujen maksut painostaakseen Hamasia. Kesällä sähköä oli pahimmillaan kaksi tuntia päivässä.

Tehtaan koneet seisovat, sairaalat vaikeuksissa

Sähkökriisi näkyy Gazan katukuvassa monin tavoin. Katukauppiaat myyvät ladattavia led-valoja ja akkuja. Gazan rannalla näkyy latauspisteitä. Siellä voi käydä lataamassa puhelimen, jos omat akut ovat tyhjänä.

Nykyihminen keksii keinot päästä puhelimelleen vaikka minkälaisissa poikkeusoloissa.

Iltaisin monen kodin ikkunat ovat pimeänä. Varakkaammissa talouksissa ja useissa liikkeissä on generaattorit, joiden avulla he saavat enemmän sähköä.

Gazalaiset kalastavat rannalla, vaikka meri on saastunut. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Suuri kärsijä on tietenkin talous, joka on Gazassa jo muutenkin kurjassa kunnossa. Kun sähköä ei ole, monen tehtaan koneet seisovat. Kalastajilla on vaikeuksia säilöä saalistaan ja viljelijöillä kastella viljelmiään.

Myös humanitaariset vaikutukset ovat syvät. Sähkökriisi on vaikeuttanut sairaaloiden toimintaa. Ne eivät ole pystyneet hoitamaan kaikkia potilaita.

Jätevedet valuivat mereen Gazan rannalla. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Jätteet valuvat mereen

Syysaurinko paistaa päivällä Välimeren rannalla lempeästi. Meri on saarretun Gazan henkireikä ja ylpeys. Se on monille gazalaisille hengähdyspaikka. Näky onkin kaunis, mutta haju hirveä.

Hajun lähde löytyy mereen johtavasta jäteputkesta.

Koska Gazassa on sähköä vain vähän, jätevesiä ei pystytä käsittelemään. Ruskea likavesi päätyy suoraan mereen. Jo entuudestaan saastunut meri Gazan edustalla on entistäkin huonommassa kunnossa.

Siitä huolimatta rakennusmies Sharif Tauta kahlaa veteen heittääkseen siiman aaltoihin. Töitä ei vaikeassa taloustilanteessa ole, joten jostain on saatava ruokaa perheelle.

– Meri on tosi saastunut. En anna lasteni uida täällä, sillä he saavat allergisen reaktion tai sairastuvat, hän sanoo.

Työtön rakennusmies Sharif Tauta ei anna lastensa uida meressä jätevesien vuoksi. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Kun sähköt menevät päälle, alkaa ruljanssi

Kun sähköt syttyvät, al-Khesen perheessä alkaa tapahtua. Oli sitten mikä vuorokauden aika tahansa. On ladattava akut, puhelimet ja led-valot.

Pitää pestä pyykkiä, ehkä laittaa ruokaa.

Myös internet alkaa toimia. Jos aika on sopiva, silloin voidaan katsoa myös televisiota. Perheenäiti Farial al-Khese kertoo rakastavansa Bollywood-elokuvia sekä saippuasarjoja.

Hamas ja Fatah sovittelevat tällä hetkellä välejään. Neuvottelut ovat edenneet aiempia yrityksiä lupaavammin, mutta tilanne on silti hyvin epävarma.

Gazassa toivotaan kovasti, että sovittelu toisi viimein helpotusta myös sähkökriisiin.