1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. HK-Scan

HKScan käynnistää sianlihan vientiä Kiinaan

Viennin arvellaan alkavan Forssasta ensi vuoden alkupuolella.

Kuva: HKScan

HKScan käynnistää sianlihan viennin Kiinaan. Kiinan ja Suomen elintarvikeviranomaiset ovat allekirjoittaneet vientiä koskevan sopimuksen, joka merkitsee sitä, että HKScan varautuu käynnistämään viennin Forssan yksiköstään. Viennin arvioidaan alkavan ensi vuoden alkupuolella.

– Suomalaisilla perhetiloilla tehdään maailmanluokan työtä ja tätä tarinaa meillä on ilo kertoa eteenpäin – myös kansainvälisesti. Laatu ja vastuullisuus aina tilalta haarukkaan saakka tarjoavat meille mahdollisuuden rakentaa kilpailuetua ja kasvattaa sen myötä lisäarvotuotteiden vientiä merkittävällä markkinalla, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen.

Suomalainen sika Kiinan vähittäiskauppaan ja teollisuudelle

Viennin avaamista Suomesta Kiinaan on valmisteltu vuosia. Forssan tuotantolaitoksia on auditoitu tarkasti. Vientiponnisteluihin ovat Suomessa osallistuneet esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriö ja Evira.

HKScanin tuotteet on tarkoitus suunnata Kiinassa sekä vähittäiskauppaan, teollisille asiakkaille että HoReCa-sektorille. Tavoitteena on myydä ensimmäisenä vuotena 3 000 tonnia sianlihaa Kiinaan ja kolminkertaistaa volyymi vuoteen 2020 mennessä.

Sianlihan lisäksi HKScan tähtää pitkällä tähtäimellä myös muiden lihalajien, kuten siipikarjanlihan, myynnin aloittamiseen. Yhtiön tavoitteena on avata vientiä Kiinaan myös muilta konsernin kotimarkkinoilta.

Ennestään HKScan vie lihaa lähes 50 maahan. Sitä menee muun muassa Uuteen-Seelantiin ja Japaniin.