Suomalaisprofessori Saudi-Arabian pidätyksistä: Voimakas varoitus maan eliitille

Suomalaisprofessorin mukaan kruununprinssillä ei ole pienintäkään pyrkimystä demokratisoida Saudi-Arabiaa.

Saudi-Arabia
Mohammed bin Salman
Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin SalmanFayez Nureldine / AFP

Saudi-Arabiassa kuohui viime viikolla, kun kruununprinssi Mohammad bin Salman pidätytti 11 kuninkaallisen perheen jäsentä ja muita maan eliitin jäseniä.

Helsingin yliopiston professorin Hannu Juusolan mukaan pidätyksissä on kyse maan sisäisestä valtataistelusta. Hän sanoo, että pidätykset olivat hyvin voimakas varoitus Saudi-Arabian eliitille.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman vetosi pidätyksissään korruption kitkemiseen. Pidätettyjen joukossa oli myös prinssi Mutaib bin Abdullah, jota on pidetty hänen haastajanaan.

– Hän osoitti selvästi, että valta on hänellä ja kuninkaalla. Se, joka ei ole hänen puolellaan uudistuksissa ja poliittisesti, on suuressa vaarassa, sanoo Juusola Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Konfliktinratkaisukeskus CMI:n analyytikko Mikko Patokallion mukaan näin laajaa pidätyskierrosta ei ole Saudi-Arabiassa hänen muistinsa mukaan aikaisemmin tehty. Pidätykset ovat hänen mukaansa viimeisin monista dramaattisista teoista, joita kruununprinssi on saanut aikaan.

– Siinä ajassa, kun hänet on nimitetty kruununprinssiksi, hän on tehnyt monta näyttävää asiaa ulkopolitiikan saralla, kuten Jemenin sota ja Qatarin eristys. Kotimaassa hän on laittanut liikkeelle monta uutta asiaa, ja kaikki tämä yhdessä heijastaa, että hän on pystynyt keskittämään paljon valtaa itselleen, sanoo Patokallio.

Kruununprinssi ulkopoliittisesti "haukka"

81-vuotiaan kuningas Salmanin odotetaan luovuttavan valtaistuimensa kruununprinssille piakkoin. Salman nousi kesällä yllättäen kruununprinssiksi ohi vanhemman veljenpoikansa. Juusola arvioi, että kruununprinssin viimeaikaisilla toimilla on kuninkaan tuki. Juusolan mukaan vasta 32-vuotias Mohammad bin Salman haluaa näinkin aggressiivisilla toimilla raivata itselleen tilaa maan johdossa.

– Kuningas on vanha ja sairas. Tässä ilman muuta valmistaudutaan vallansiirtoon.

Professori Juusolan mukaan kruununprinssi Mohammad bin Salmanista tiedetään aika vähän. Juusola luonnehtii Salmania halukkaaksi modernisoimaan maata taloudellisesti ja halukkaaksi ottamaan naiset mukaan yhteiskuntaan vaikuttajina.

– Samalla ulkopoliittisesti hän vaikuttaa haukalta. Hänellä ei ole vähäistäkään pyrkimystä demokratisoida Saudi-Arabiaa, sanoo Juusola.

Riski suurempaan konfliktiin

Professori Hannu Juusolan mukaan riskit ovat suuret Lähi-idän tilanteen pahenemiselle.

Juusola sanoo, että aiemmin Saudi-Arabian ulkopolitiikka on nojannut kulisseissa vaikuttamiseen ja varovaisuuteen, mutta nyt siihen on tullut muutos.

– Julistetaan avoimesti, käytetään jyrkkää kieltä ja tehdään aika äkkiarvaamattomia toimenpiteitä. Qatarin eristäminen ja Jemenin sota eivät näytä edes onnistuneen kovin hyvin. On suuri riski, että nämä kiristävät tunnelmaa alueella ja pahimmassa tapauksessa johtavat suurempiin konflikteihin, sanoo Juusola.

Lue myös:

Saudiprinssi kahmii valtaa, kapinalliset ampuivat ohjuksella pääkaupunkiin

Saudi-Arabiassa asuva suomalainen Laura odottaa innolla pääsyä ratin taa – “Täällä sääntöjen tiukkuuteen vaikuttaa se, kuka olet”

Saudi-Arabia: Libanon on julistanut sodan

Isku Saudi-Arabian pääkaupunkiin laajensi Jemenin sotaa – Huthi-kapinallisilla oma ballistinen ohjus?