Savusumu sulki Delhin koulut – pienhiukkasia ilmassa 70 kertaa yli suositusten

Ympäristöviranomaiset uskovat tilanteen pahenevan lähipäivinä.

Naiset joogaavat puistossa savusumun keskellä New Delhissä 8. marraskuuta. Kuva: Rajat Gupta / EPA

Intiassa lähes kaksi miljoonaa lasta on jäänyt keskiviikkona kotiin, kun Delhin viranomaiset päättivät sulkea kaupungin peruskoulut ilmansaasteen vuoksi. Lapsia on myös kielletty ulkoilemasta.

Ilmanlaatu Delhissä on yleensä heikko tähän aikaan vuodesta, mutta nyt tilanne on poikkeuksellisen huono.

Ilmassa mitattujen pienhiukkasten määrä on ylittänyt 70-kertaisesti tason, mitä Maailman terveysjärjestö WHO pitää pitkällä aikavälillä turvallisena.

Delhistä on tullut 2000-luvulla yksi maailman saastuneimmista kaupungeista.

– Kun tulin Delhiin vuonna 1984, kaupungin ilma oli puhdasta. Nyt kun lähden töihin neljältä aamulla, näen tuskin eteeni, sanoi teekauppias Jeevanand Joshi uutistoimisto AFP:lle.

– Tämä ei ole sumua vaan savua, ja se tekee meidän taatusti sairaaksi, Joshi jatkoi.

Saasteisina päivinä ihmisten perussairauden oireet pahenevat. Vuosikymmeniä kestävä altistuminen savusumulle voi asiantuntijoiden mukaan johtaa sydän- ja verisuonitauteihin tai keuhkosairauksiin.

Intialainen mies on lähtenyt aamulenkille Lodhin puutarhaan Delhissä keskiviikkona. Kuva: RAJAT GUPTA / EPA

Saasteet kasvava ongelma

Delhissä ilmanlaatu heikkenee yleensä ennen talvea, kun viilentynyt ilma sitoo saasteet lähelle maanpintaa. Nyt ilmankosteus ja tyyni sää estävät päästöjä sekoittumasta ilmakehään, Intian saastevalvonnasta vastaava viranomainen arvioi.

Kaupungin asukkaita piinaavat saasteet syntyvät pääosin hiilivoimaloiden, autojen ja tehtaiden päästöistä. Oman lisänsä ongelmiin ovat tuoneet Diwali-juhlan aikana räjäytetyt ilotulitteet, joiden katku on jäänyt leijumaan Delhiin. Myös sadonkorjuusta syntyneiden tähteiden polttamisesta syntynyt savu on tänä vuonna kulkeutunut 20 miljoonan asukkaan suurkaupunkiin.

Ongelmiin herättiin toden teolla vuonna 2014, kun WHO:n tilastot paljastivat kriisin laajuuden. Sen jälkeen Delhin viranomaiset ovat sulkeneet hetkeksi voimalaitoksia ja kokeilleet erilaisia autoilurajoituksia. Tiistaina kaupungin pysäköintimaksuja korotettiin, jotta asukkaat suosisivat joukkoliikennettä.

Toistaiseksi nämä toimet eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä.

– Ilmansaasteiden uskotaan pahenevan paljon lähipäivinä, ympäristöviraston johtaja Bhure Lal arvioi tiistaina.

Delhin ilmanlaatu vaihtelee tunneittain. Tuoreimman tiedon löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue aiheesta lisää: