Tutkimus: Lampaat erottavat tutut kasvot kuvista – tunnistivat Barack Obaman

Ihmiset aliarvioivat lampaiden taitoja, sanoo Cambridgen yliopiston tutkija.

aivotutkimus
Lampaita laitumella.

Lampaat oppivat tunnistamaan Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman, kun niille näytettiin tämän kuvaa useasti. Tieto käy ilmi Cambridgen yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitettiin lampaiden aivotoimintaa.

Royal Society Open Science -lehdessä julkaistun (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksen mukaan lampaiden kyky tunnistaa kasvoja on verrattavissa ihmisten vastaavaan taitoon.

Kahdeksaa lammasta harjoitettiin tunnistamaan kasvoja suoraan edestä otetuista valokuvista. Tunnistettavat henkilöt olivat Obama, brittinäyttelijä Emma Watson, yhdysvaltalaisnäytelijä Jacob Gyllenhaal ja brittitoimittaja Fiona Bruce.

Syy julkimoiden valintaan oli se, että näistä oli verkossa saatavilla paljon valokuvia eri kulmista. Lisäksi oli ilmeistä, että lampaat eivät olleet aiemmin tavanneet heitä.

Lampaiden onnistumisprosentti oli noin 80

Lampaita palkittiin ruoalla aina, kun ne valitsivat oikean henkilön useiden kuvien joukosta. Väärän kuvan yhteydessä soi summeri. Myöhemmin lampaille näytettiin vain kaksi vaihtoehtoista kuvaa.

Lampaat onnistuivat vajaassa kahdeksassa tapauksessa kymmenestä. Eri kulmista otetuissa kuvissa onnistumisprosentti putosi vajaaseen 67:ään. Tutkijoiden mukaan luku vastaa ihmisten vastaavia tuloksia.

– Ihmisillä on tapana aliarvioida lampaiden kykyjä. Aineisto osoittaa, että lampaat voivat käsitellä tietoa ihmiskasvoista ilman, että kyseessä on kolmiulotteinen "oikea ihminen", Cambridgen yliopiston tutkija Jennifer Morton sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lampaat tunnistivat selvästi valokuvista myös päivittäisen hoitajansa, vaikka näkivät tämän valokuvassa ensi kertaa. Ne osuivat oikeaan vajaassa 72 prosentissa kuvavalinnoista.

Lammastutkimus liittyy laajempaan aivosairauksien, kuten Huntingtonin taudin, tutkimukseen.

Lähteet: AFP, Yle