Kouvolalaiset saavat äitiyspoliklinikan – näitä palveluita Poks tarjoaa jatkossa

Pohjois-Kymen sairaalassa päivystää jatkossa yleislääkäri.

Kouvola
Valinnanvapaus
Stina Tuominen / Yle

Kouvolalaisten terveyspalvelut muuttuvat vuodenvaihteessa, kun erikoissairaanhoito ja vuodeosastot siirtyvät sairaanhoitopiiri Carean vastuulle.

Muun muassa leikkaukset ja yhteispäivystys siirtyvät Pohjois-Kymen sairaalasta Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan.

Poksista tulee kuntouttava sairaala, jonka tavoitteena on keskittyä ihmisten toimintakyvyn parantamiseen tai palauttamiseen.

Mitä palveluita Poksista sitten jatkossa saa? Tähän juttuun on koottu vastauksia sairaalan tulevaisuudesta.

Kiireellinen hoito

Kouvolalaisten äkilliseen ja kiireellisen hoidon tarpeeseen vastaavat tilanteen mukaan Pohjois-Kymen sairaalan päivystys tai ensihoito, jolla on 9 yksikköä.

Päivystys - jos pystyt liikkumaan, mene Poksiin

Poksissa toimii jatkossakin päivystys ympäri vuorokauden, mutta potilaita palvelee yleislääkäri. Tulevaisuudessa sairaalassa saattaa olla akuuttipäivystys, jossa on vuorossa myös akuuttilääkäreitä.

Poksissa hoidetaan suurin osa päivystyksellisen hoidon tarpeista, kuten tavanomaisia tulehdussairauksia, kiputiloja, ranne- ja nilkkamurtumia, haavoja sekä aivotärähdyksiä. Omatoimisesti liikkumaan kykeneviä potilaita neuvotaan hakeutumaan aina Poksin päivystyspisteeseen.

Päivystyksen yleislääkäri saa apua ja neuvoja erikoissairaanhoitoon liittyen joko Poksin poliklinikoilta tai Kymenlaakson keskussairaalasta Kotkasta. Laboratorio- ja kuvantamispalvelut ovat käytössä jatkossakin ympärivuorokautisesti.

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen yhteispäivystystys toimii tammikuusta lähtien siis keskussairaalassa Kotkassa.

Pohjois-Kymen sairaala
Pohjois-Kymen sairaalaPyry Sarkiola / Yle

Kiireetön hoito ja vastaanottotoiminta

Pohjois-Kymen sairaalassa poliklinikat jatkavat kuten tähänkin asti. Poliklinikalla hoidetaan ja tutkitaan potilaita, joiden ei tarvitse jäädä yöksi sairaalaan.

Carean poliklinikoita ovat neurologian, keuhkosairauksien, lastentautien, sisätautien, ihotautien, kirurgian, naistentautien sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikat. Lisäksi Kouvolan kaupungin järjestämiä poliklinikoita ovat parantumattomasti sairaiden oireita ja kärsimystä lievittävän eli palliatiivisen hoidon ja geriatrinen poliklinikka.

Vastaanotoilla tehdään polikliinisesti useiden erikoisalojen paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä. Kirurgian vastaanotoilla tehdään jatkossakin muun muassa suoliston ja virtsateiden tähystystutkimuksia.

Osastot - Poksiin jää 115 vuodepaikkaa

Pohjois-Kymen sairaalassa on jatkossa viisi yleislääketieteen osastoa. Marjoniemen terveysaseman vuodeosastotoiminta siirretään (siirryt toiseen palveluun) Poksiin tammikuussa.

Jatkossa sairaalassa on 115 vuodeosastopaikkaa, joista valtaosa tulee kuntoutuksen käyttöön. Nyt paikkoja on noin 160.

Jatkossa Kouvolan kaupunki ohjaa potilaita enemmän terveysasemien perusterveydenhoitoon. Tätä varten Kouvolan kaupunki perustaa kiirevastaanottoja, joita on kokeiltu jo Marjoniemessä. Kiirevastaanotto on tarkoitettu potilaille, jotka kokevat tarvitsevansa hoitoa kolmen vuorokauden sisällä.

Saattohoitoa toteutetaan enemmän kotona

Kouvolan kaupunki lisää kotiin vietävää saattohoitoa. Potilaalle tarjotaan hoitaja- ja lääkärikäyntejä sisältävää kotisaattohoitoa vaihtoehtona sairaalahoidolle.

Kotona toteutettavan saattohoidon lisäämisen mahdollistaa Kouvolassa toimivan kotiutustiimin resurssien lisääminen. Kotihoitoa ja kotisairaanhoitopalveluja tuottavaan kotiutustiimiin palkataan lisää sairaanhoitajia ja kohdennetaan enemmän lääkärityöpanosta.

Kouvolan kaupunki tarjoaa vuodenvaihteen jälkeen kotisaattohoidon lisäksi hoitolaitoksessa tapahtuvaa saattohoitoa kotiutusyksikkö Apilan toimintana. Apila hyödyntää saattohoitoa tuottaessaan osaa Marjoniemen terveyskeskuksen vuodeosasto kuuden tiloista ja henkilökunnasta.

Sairaalahoitoa vaativa saattohoito toteutetaan vuodenvaihteen jälkeen Pohjois-Kymen sairaalassa.

Uutena palveluna äitiyspoliklinikka

Poksiin tulee uutena palveluna perustason äitiyspoliklinikka-vastaanotto. Lääkärin ja kätilön vastaanotolla tehdään raskausajan ultraäänitutkimuksia ja sikiön sykerekisteröintejä.

Synnytykset, raskausajan ultraääniseulonnat sekä ongelmaraskauksien seuranta ja hoito tapahtuvat edelleen keskussairaalassa Kotkassa.

Poksissa on myös naistentautien vastaanotto ja siellä hoidetaan polikliiniset gynekologiset toimenpiteet. Toimenpiteisiin lukeuvat esimerkiksi kohdunsuun solumuutosten hoidot sekä kohdun, kohdunsuun ja emättimen ja ulkosynnyttimien näytteenotot ja pientoimenpiteet.

Klo 12:00 lisätty tiedot saattohoidon järjestämisestä.