Joensuussa mielenosoitus Siun soten säästöjä vastaan – "Palveluiden käyttäjästä tuli euro"

Mielenilmaus on Joensuussa lauantaina.

Siun sote
Siun Sote -hankkeessa mukana olevat kunnat.
Yle / Siun Sote

Ammattijärjestö Tehyn jäsenet järjestävät lauantaina 11.11. mielenosoituksen Siun soten säästöjä vastaan. Henkilöstö pelkää palveluiden tuntuvaa heikentymistä ja työntekijöiden ylikuormittumista.

Mielenosoittajat kokoontuvat keskussairaalan M-talon pihalle. Marssi alkaa kello 11.

Marssireitti kulkee keskussairaalalta Tikkämäentietä pitkin Suvantosillan ja Rantakadun kautta Vapaudenpuistoon.

Siun soten säästötarve on seitsemän miljoonaa euroa. Siun sotessa on töissä yli 2 800 tehyläistä.

Siun sote on aiemmin väläytellyt henkilöstölleen yt-neuvotteluiden aloittamista, mikäli työntekijöiden piiristä ei löydy riittävästi halukkaita vapaaehtoisiin säästötalkoisiin. Kuntayhtymä kertoo henkilöstötiedotteessa, että mahdollisissa yt-neuvotteluissa esiin nousevat lomautukset ja irtisanomiset.

– Valitettavasti hyvä valmistelu ei riittänyt, sillä kun toiminta alkoi, yhdessä tekeminen loppui. Palveluiden käyttäjästä tuli euro, henkilöstön mielipidettä ei enää kuulla. Päätöksenteko on sanelupolitiikkaa, Tehyn Siun soten ammattiosaston puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti tiedottaa.

Mielenosoittajien mielestä ensi vuoden budjetti on myös alimitoitettu. Työntekijät pelkäävät sen lisäävän säästöjä, lomautuksia ja mahdollisesti myös irtisanomisia.

– Tämä tarkoittaa myös palveluiden karsimista. Joudutaan ehkä myös miettimään kuka saa hoitoa ja kuka jää hoitamatta. Potilaat voivat hakeutua hoitoon muualle. Myös osaava henkilöstö saattaa hakeutua töihin muualle, Laurila-Rontti kommentoi tiedotteessa.

Mielenosoituksella tehyläiset yrittävät vedota muun muassa poliittisiin päättäjiin.

Pohjois-Karjalan kuntajohtajat ovat olleet tyytyväisiä Siun soteen, koska talouden ennakoitavuus on parantunut erikoissairaanhoitoa myöten.

Pienissä kunnissa kuten Valtimolla ja Heinävedellä myös sosiaalityöntekijöitä on varmemmin saatavilla.

Asiakkaat puolestaan ovat tyytymättömämpiä, vaikka palveluverkon tarkastelu on vasta aloitettu. Eniten palautetta Siun soten jäsenkunnat ovat saaneet yhteysongelmista, lääkärijonojen pitenemisestä ja vanhuspalveluista. Myös työllistäminen on hankaloitunut.