Hyppää sisältöön

Uutuuskirja käsittelee kuuron nuoren identiteettikriisiä

Kuuroksi kasvaminen ja identiteettikriisi ovat aiheina uusimmassa viittomakielisen kirjoittamassa teoksessa. Juhana Salosen esikoiskirjan toivotaan avaavan keskustelua identiteetistä.

Viiton - olen olemassa -teos lasivitriinissä.

Viittomakielisten kirjoittamien kirjojen vähäinen määrä kasvoi syksyllä yhdellä. Juhana Salosen kirjoittaman Viiton - olen olemassa -kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin lokakuun lopulla Jyväskylän yliopistolla, missä kirjoittaja myös työskentelee.

Salosen omaelämäkerrallisessa teoksessa tarkastellaan kuuron nuoren identiteettikriisiä ja siitä selviytymistä.

– Tämä kirja liittyy vahvasti lapsuus- ja nuoruusaikaan, vaikeuksiin ja identiteettikriisiin. Mä etsin itseäni silloin ja minulla oli vaikeita aikoja. Ja kesti vuosia ennen kuin löysin identiteettini ja aloin käyttää viittomakieltä, löysin kuurojen kulttuurin. Ja kun pohdiskelin näitä asioita kuulin, että monilla on vastaavia kokemuksia elämässään, ehkä jopa pahempia kuin minulla. Identeetti on ollut paljon sellainen tabu-aihe, josta ei ole juuri puhuttu. Ja minä halusin avata keskustelun minun omien kokemusteni kautta ja toivon, että näitä asioita jaettaisiin yhdessä avoimesti.

Juhana Salonen toivoo, että hänen kirjansa avaa keskustelun identiteetistä.

Kirjan kuvitus poikkeaa tavanomaisesta

Salosen kirjan kanssa samoissa tiloissa vietetiin valokuvanäyttelyn avajaisia. Jussi Rinta-Hoiskan Rakastaa, ei rakasta -valokuvanäyttely perustuu kirjassa käytettyyn kuvitukseen. Kuvituksessa haluttiin rikkoa perinteistä tapaa kuvittaa elämänkertoja. 

– Yleensä elämänkertakirjoissa on lapsuuskuvia ja kaikkea sellaista. Halusin rikkoa näitä vanhoja perinteitä, jotta ihminen pysähtyisi lukiessaan katsomaan niitä kuvia, ihmettelemään ja pohtimaan mitä niissä sanotaan, ja että ne ruokkisivat hänen mielikuvitusta. Tällainen tavoite minulla oli, Rinta-Hoiska kertoo.

Jussi Rinta-Hoiska haki kuvituksellaan erilaista näkemystä elämänkerran kuvittamiseen.

Juhana Salonen ei halua jättää työtään identiteettiasioiden parissa pelkästään kirjan varaan.

– Kirja on valmis, mutta työ alkaa. Haaveenani olisi jatkaa luennointia, järjestää työpajoja ja yhteisiä keskusteluja. Haluaisin tavata ihmisiä ja kuunnella heidän kokemuksiaan. Haluaisin nimenomaan avointa keskustelua ja toivon, että se jatkuu, Salonen sanoo.