1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiuksia leikataan edelleen miesten ja naisten hinnoilla: "Aina ei mielletä sitä, että se on oikeasti laki, jota pitää noudattaa"

Tasa-arvovaltuutetulle on tänä vuonna tullut valituksia parturiliikkeistä, jotka eivät ole suostuneet leikkaamaan naisten hiuksia.

parturit ja kampaamot
Parturi-kampaamo-kyltti

Tasa-arvovaltuutettu on antanut tänä vuonna arviolta kymmenen hiusalaa koskevaa kannanottoa. Tapauksia on kahdenlaisia.

Aika ajoin törmätään siihen, että liikkeissä hinnoittelu perustuu asiakkaan sukupuoleen. Tänä vuonna tasa-arvovaltuutetulle on tullut valituksia, kun parturiliike on kieltäytynyt leikkaamasta naisasiakkaan hiuksia.

Myös hiusalanyrittäjien liitto saa yhteydenottoja asiakkailta, jotka kokevat tulleensa syrjityiksi sukupuolen takia.

Hiusyrittäjien liitto on vastikään ilmaissut huolensa ammattikuntansa piittaamattomuudesta.

– Kyllä se huolestuttaa siinä mielessä, että on joutunut keskustelemaan alan yrittäjien kanssa ja antamaan oikeaa tietoa. Joillakin on sellainen asenne, että täällä määrään minä. Aina ei mielletä sitä, että se on oikeasti laki, jota pitää noudattaa, sanoo Hiusyrittäjien puheenjohtaja Monica Paavilainen.

Tapa hinnoitella leikkaus sukupuolen perusteella on vanhaa perua, sillä niin on tehty vuosikymmeniä, selittää Paavilainen. Parturitekniikalla tehty leikkaus on nopeampi tehdä ja siksi se on yleensä myös halvempi, kuin kampaamoleikkaus.

Hinnoittelu tulee tehdä työmäärään suhteutettuna, ei sukupuoleen.

– Tässä on se hankaluus yrittäjän kannalta, kun käytännössä naisasiakkaan kanssa menee enemmän aikaa kuin parturitekniikalla tehdyssä työssä, kertoo Paavilainen.

Osaltaan tätä selittää myös muodin muutokset. Vielä kymmeniä vuosia sitten harva nainen halusi tukkansa niin lyhyeksi, että työ tehtiin parturitekniikalla.

– Ne ovat teknisesti eri tavalla tehtäviä työsuorituksia. Konetta käytetään enemmän parturitekniikassa, harvemmin naiset haluavat niin lyhyttä hiusta, että koneella leikataan.

Mies parturissa Kajaanin M Roomissa.
Elli Tervo / Yle

Moni hiusalan yrittäjä ilmoittaakin palveluhintansa nykyään ajan perusteella.

Mistään uudesta laista tai asetuksesta ei ole kyse – tasa-arvovaltuutettu on antanut parturien ja kampaamoiden hinnoittelun perusteista lausunnon jo vuonna 2010.

Suomessa tavaroiden ja palveluiden saatavuudessa ja tarjonnassa esiintyvästä syrjinnästä on puhuttu jo kymmenisen vuotta, sanoo ylitarkastaja Miko Lempinen Tasa-arvovaltuutetun toimistosta.

– Se turhauttaa, että tätä on yritetty kitkeä kymmenen vuotta. Pitää miettiä toimintatapoja, jolla saataisiin tehokkaammin viestiä kentälle ja yrittäjille.

Tasa-arvovaltuutettu on antanut tämän vuoden aikana enemmän hiusalaa koskevia kannanottoja kuin edellisinä vuosina. Aika ajoin aihe nousee tapetille esimerkiksi median ja sosiaalisen median vuoksi, mikä selittänee tämän vuoden korkeaa kannanottojen määrää.

Tänä vuonna on sukupuolineutraaliudesta on keskusteltu paljon esimerkiksi sen jälkeen, kun Aamulehti ilmoitti ottavansa käyttöön sukupuolineutraalit (siirryt toiseen palveluun) tittelit.

– Se kertoo vain siitä, että näitä esiintyy edelleen, vaikka mekin olemme vastaavia kannanottaja ja yhteydenottoja käsitelty jo kymmenen vuotta.

Lue seuraavaksi