Libanonin tulenherkkä tilanne uhkaa kärjistyä – suomalaisjoukot edelleen rauhallisin mielin

Saudi-Arabian Hizbollahin vastainen uhittelu voi pahimmillaan johtaa jopa uuteen konfliktiin Libanonissa. Suomen suurin kriisinhallintaoperaatio toimii maan eteläosassa.

Libanon
Suomalaisia UNIFIL-joukkoja
UNIFILin suomalaisen kontingentin komentaja everstiluutnantti Harri Uusitalo tarkastaa suomalaisia ja virolaisia paraatijoukkoja.UNIFIL

Kivenheiton päässä Israelin pohjoisrajasta palvelee hieman yli kolmesataa suomalaista YK:n UNIFIL-joukoissa.

Viimeksi täällä käytiin sota vuonna 2006, kun Israel taisteli Iranin tukemaa Hizbollah-järjestöä vastaan.

Sodan jälkeen Israelin ja Libanonin rajasta ei päästy yhteisymmärrykseen. Siksi UNIFIL-joukot määrättiin paikalle turvaamaan tilapäistä rajaa, niin kutsuttua sinistä linjaa.

Suomalaisia sotilaita kuivassa maastossa.
Suomalaiset joukot tarkkailevat Libanonin ja Israelin tilapäistä rajaa, niin kutsuttua sinistä linjaa.UNIFIL

Etelä-Libanon, jossa suomalaiset partioivat, on shiiamuslimien vahvaa aluetta. Jos Israel tai jokin muu maa aloittaa sodan Libanonissa, maan eteläosat joutuvat taisteluiden kohteeksi.

Kansainvälinen media on viime päivinä nostanut esiin jopa sodan mahdollisuuden, kun Saudi-Arabia on ryhtynyt syyttämään Hizbollah-liikettä Libanonin vakauden horjuttamisesta.

Vaikka Lähi-idän poliittisten johtajien kielenkäyttö onkin kovaa, suomalaisjoukkojen komentaja, everstiluutnantti Harri Uusitalo ei ole huomannut muutosta ruohonjuuritasolla.

– Vielä tämä ei ole vaikuttanut meidän turvallisuustilanteeseemme. Tosin seuraamme uutisia vähän aiempaa tarkemmin, Uusitalo toteaa puhelimitse Ylelle.

Suomalaisjoukot partioivat Etelä-Libanonin kylissä UNIFIL-kriisinhallintaoperaatiossa.
Suomalaisjoukot partioivat Etelä-Libanonin kylissä UNIFIL-kriisinhallintaoperaatiossa.UNIFIL

Tummat pilvet alkoivat kerääntyä Libanonin ylle, kun maan pääministeri Saad Hariri ilmoitti yllättävästä erostaan lauantaina Saudi-Arabiassa. Hariri kertoi eropuheessaan olevansa hengenvaarassa ja antoi ymmärtää, että hänen henkeään uhkaa Hizbollah, joka on Libanonin shiia-muslimien poliittinen ja sotilaallinen järjestö.

Haririn eron myötä Libanon on nousemassa yhä selvemmin Iranin ja Saudi-Arabian alueellisen valtakamppailun keskeiseksi pelikentäksi.

Tästä saatiin merkkejä jo maanantaina, kun Saudi-Arabian Persianlahden asioiden ministeri Thamer al-Sabhan väitti Libanonin julistaneen sodan Saudi-Arabiaa vastaan. Al-Shabhanin mukaan Hizbollah-järjestö on syyllistynyt aggressioon Saudi Arabiaa vastaan.

Torstaina Saudi-Arabia lisäsi painetta käskemällä kansalaisensa poistumaan Libanonista.

Suomalainen sotilas Libanonissa.
Suomalaiset kriisinhallintajoukot kouluttavat Libanonin armeijan sotilaita, muun muassa aseenkäytössä, ensiavussa ja partioinnissa.UNIFIL

*Toisin kuin Saudi-Arabia syyttää, *suomalaisten komentaja ei ole havainnut, että Hizbollah tai muut järjestöt olisivat aktivoituneet.

– Järjestöt ovat täällä olleet ihan rauhassa, eivätkä ole provosoituneet.

Uusitalon mukaan pienetkin asiat saattavat nyt nopeasti muuttaa Libanonin tilanteen.

– Tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa. Kukaan ei pystynyt ennakoimaan pääministerin eroilmoitusta, joten en lähde ennakoimaan konfliktin mahdollisuuttakaan. En näe sitä sen todennäköisempänä kuin aiempinakaan päivinä.

– Kokonaisuudessaan on varmasti kyse suurista asioista, toivottavasti kenenkään hermo ei petä, toteaa Uusitalo.

Koululuokka Libanonissa.
Kriisinhallintajoukot esittelevät Suomea paikallisessa koulussa Etelä-LibanonissaUnifil

UNIFIL vakauttaa kriisialuetta

UNIFIL pyrkii luomaan vakaan ympäristön Etelä-Libanoniin.

Suomen joukkojen yksi päätehtävistä on Libanonin armeijan kouluttaminen ja tukeminen. Toinen tärkeä asia on alueen partiointi ja yhteydenpito paikallisten kanssa, esimerkiksi kylissä ja kouluissa.

Uusitalon mukaan sodan uhkaa ei ole ollut nähtävissä kuluneen vuoden aikana. Päinvastoin ilmassa on ollut myönteisiä merkkejä.

– Viime aikoina on ryhdytty rakentamaan enemmän. Täällä kunnostetaan teitä ja rakennetaan taloja. Tämä kielii varovaisesta tulevaisuudenuskosta, Uusitalo toteaa.

mielenosoittajat heiluttelevat lippuja
Hizbollahin kannattajat juhlistavat järjestön sotilaallisia voittoja Syyriassa Libanonissa elokuussa 2017.Lucie ParSeghian / EPA

Johtaako tilanne Israelin ja Hizbollahin sotaan?

Saudi-Arabia on ilmoittanut kohtelevansa Libanonin hallitusta jatkossa kuin se olisi julistanut sodan. Useat asiantuntijat arvioivat, että Saudi-Arabian Hizbollahin vastaisen kampanjan kiihtyminen viittaa siihen, että se haluaa haastaa Iranin juuri Libanonissa.

Yhdysvaltojen entinen Israelin-suurlähettiläs Daniel B. Shapiro arvioi Haaretz-sanomalehteen (siirryt toiseen palveluun) kirjoittamassaan kolumnissa, että Saudi-Arabia saattaa Haririn syrjäyttämisellä hakea sytykkeitä Israelin ja Hizbollahin väliselle konfliktille.

Kun Hariri on nyt luopunut vallasta, Hizbollah joutuu selkeämmin vastuuseen Libanonin ongelmista. Shapiron mielestä tämä saattaa houkutella Hizbollahia hakemaan yhteenottoa Israelin kanssa, jotta libanonilaiset saataisiin tukemaan järjestöä Israelin vastustajana.

Koululaisia Libanonissa Suomen lipuin.
Siviilisotilasyhteistyöprojektin avajaiset paikallisessa koulussa. Projektia rahoittivat Suomi ja Irlanti.UNIFIL

Hizbollah on vahvistunut

Libanonin poliittinen tilanne on erittäin hauras. Eronnut Saad Hariri oli toiminut maan pääministerinä vasta viime joulukuusta. Haririn johtamassa yhteishallituksessa on ollut mukana myös shiiojen Hizbollah.

Saudi-Arabia syytti pääministerin erosta Hizbollahia, joka sen mielestä on kaapannut vallan Libanonin politiikassa. Sen mielestä Hizbollah ajaa Iranin etuja sekaantuessaan arabimaiden konflikteihin.

Hizbollah on ollut yksi osapuoli naapurimaan Syyrian sisällissodassa. Se on taistellut Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin hallinnon puolella. Se, että Assad on Iranin ja Venäjän tuella onnistunut säilyttämään valtansa, on vahvistanut myös Hizbollahin asemaa Libanonissa.

Libanon pääministeri Saad al-Hariri
Libanonin pääministeri Saad Hariri ilmoitti yllättäen erostaan 4. marraskuuta 2017.Wael Hamzeh / EPA

Saudi-Arabia tuki Hariria

Hariri ilmoitti erostaan Saudi-Arabiassa, ja teki tämän vieläpä samana viikonloppuna, kun maan kruununprinssi käynnisti mittavan puhdistusoperaation Saudi-Arabian poliittisessa ja taloudellisessa eliitissä. Haririn siteet Saudi-Arabiaan ovat tiiviit, sillä hän on sekä Libanonin että Saudi-Arabian kansalainen.

Al-Jazeeran haastattelema tutkija Ibrahim Halawi (siirryt toiseen palveluun) korostaa, että Haririn perheellä on ollut perinteisesti läheiset yhteydet muun muassa pidätettyihin prinsseihin. Hän epäili, että Saudi-Arabia sai eron myötä haltuunsa Haririn varat ja pääsi samalla ravistelemaan Hizbollahin hyvää asemaa Libanonin yhteishallituksessa.

Haririn aika pääministerinä kesti hädin tuskin vuoden. Sitä ennen Libanon oli ollut poliittisessa umpikujassa, sillä maalla ei ollut presidenttiä yli kahteen vuoteen eikä parlamenttia 11 kuukauteen.

Saad Hariri oli vuonna 2005 salamurhassa kuolleen isänsä, Rafik Haririn, tavoin saudien suojatteja. Haririn perheen yritykset ovat kytköksissä saudiarabialaiseen rakennusyhtiöön ja käytännössä Hariri on poliittisesti sidottu Saudi-Arabian tahtoon, Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi omassa verkkoanalyysissään (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisia sotilaita Libanonissa.
Suomalaisia rauhanturvaajia kyläpartiossa Etelä-Libanonissa. Suomalaisia on alueella hieman yli 300.UNIFIL

Israel ja Saudi-Arabia vastaan Iran

Al-Jazeeran haastattelemat arabitutkijat puolestaan epäilevät, että Israel pyrkii käyttämään hyväksi Saudi-Arabian ja Iranin valtakamppailua omaksi hyödykseen.

– Israel hyötyy arabien konfliktien laajenemisesta. Haririn eron myötä se pyrkii muodostamaan Iranin vastaisen liittouman, Hizbollahiin kytköksissä oleva tutkija, Kassem Kassir, sanoi Al Jazeeran haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Israel on valmistautunut uuteen Hizbollahin vastaiseen sotaan vuodesta 2006 lähtien. Toisaalta sen sotimisintoa laimentaa se, että Hizbollah on saanut Syyriasta taistelukokemusten lisäksi aseistusta.

Toisaalta Hizbollah on niin kiinni Syyrian sodassa, että sillä ei välttämättä riitä rahkeita haastaa Israelia. Selvää kuitenkin on, että Haririn eron ja Saudi-Arabian toimien myötä Libanon on ajautumassa yhä epävakaampaan tilanteeseen.