1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muunsukupuolisuus

Saksan oikeuden päätös: "Kolmas sukupuoli" hyväksyttävä jo syntymätodistuksiin

Saksan sukupuolivähemmistöjen järjestö sanoo oikeuden päätöksen olevan "pieni vallankumous".

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Saksan korkein oikeusistuin, perustuslakituomioistuin on antanut määräyksen, jonka mukaan maahan on laadittava laki "kolmannesta sukupuolesta", joka voitaisiin todeta jo lapsen syntymässä.

Lain on astuttava voimaan ennen ensi vuoden loppua. Tuolloin virallisissa dokumenteissa on oltava mahdollisuus valita sukupuoleksi "miehen" ja "naisen" ohella esimerkiksi "muu".

Ennen lain voimaan astumista valtion viranomaiset eivät saa vaatia, että intersukupuoliset ihmiset valitsevat, ovatko he miehiä vai naisia.

Saksassa on jo nyt voimassa laki, jonka nojalla on mahdollista, ettei syntyvän lapsen sukupuolta merkitä lainkaan, jos lapsen sukupuoli on epäselvä. Lain kirjaus on kuitenkin tarkoitettu lähinnä poistamaan vanhempien kiirettä tehdä päätös lapsen sukupuolen korjausleikkauksesta.

Perustuslakituomioistuimen mukaan nykyinen laki syrjii intersukupuolisia ihmisiä, sillä yksilön sukupuoli-identiteetti on perusoikeus.

Intersukupuolisuudella tarkoitetaan laajaa joukkoa erilaisia synnynnäisiä tiloja, joissa henkilön keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole selkeästi miehelle tai naiselle tyypilliset.

Joskus intersukupuolisuus havaitaan jo syntymässä, kun lapsella on esimerkiksi kummankin sukupuolen, tai ei kummankaan sukuelimet. Joskus asia tulee ilmi vasta teini-iässä.

YK:n tilastojen mukaan ihmisistä arviolta 0,05 - 1,7 prosenttia on intersukupuolisia.

Sukupuolimerkinnälle on annettu kolmas vaihtoehto Australiassa, Intiassa, Nepalissa ja Uudessa-Seelannissa. Ranska torjui vastaavan lakiesityksen toukokuussa.

Sukupuolivähemmistöjen järjestö Third Option riemuitsee oikeuden päätöksestä ja pitää sitä "pienenä vallankumouksena".