Työryhmä: Rokoteohjelmaan pitäisi hankkia influenssarokotteita, jotka suojaavat useammalta virustyypiltä

Influenssarokottamisen strateginen työryhmä esittää, että jos kustannukset eivät ole liian korkeat, Suomeen pitäisi seuraavalle influenssakaudelle tilata kattavampaa rokotetta.

influenssa
Rokotepiikki.
AOP

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen nimeämä influenssarokottamisen strateginen työryhmä esittää, että Suomeen tilattaisiin jatkossa uutta neljävalenttista rokotetta (siirryt toiseen palveluun). Nelivalenttinen rokote suojaa kahdelta A- ja kahdelta B-viruksen aiheuttamalta influenssalta. Tällä hetkellä Suomessa riskiryhmille tarkoitettu ilmainen influenssarokote on kolmivalenttinen, eli siinä on kahta A-virus-antigeenia ja vain yhtä B-virus-antigeenia.

– Kokemus on osoittanut, että usein menee pieleen arvio siitä, kumpi B-virus on liikkeellä influenssakaudella, sanoo THL:n influenssarokottamisen työryhmän puheenjohtaja Pekka Honkanen.

Honkanen kertoo, että uudenlaisen rokotteen tilaaminen on ollut työryhmän käsittelyssä ykkösasia. Työryhmä on lisäksi pohtinut tarkentavansa influenssarokottamisen ohjeistusta siitä, ketkä kuuluvat vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin. Varsinaisesti työryhmän työ päättyy vuoden loppuun, mutta nelivalenttisen rokotteen osalta työryhmä halusi saada esityksensä nopeasti eteenpäin kansalliselle rokotusasiantuntija­ryhmälle KRARille. KRAR on käsitellyt Honkasen työryhmän lähettämän laskelman.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvaa influenssarokotetta tilataan yleensä kahdeksi vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen on vielä optio kahteen lisävuoteen. Lisävuosista neuvotellaan erikseen. Nyt meneillään olevalle influenssakaudelle, talvelle 2017–2018 tilatut rokotteet ovat viimeiset, joista Suomella on ollut ensimmäisen sopimuskauden hankinta. Ensi kevääseen mennessä sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi tehdä päätös siitä, mitä rokotteita Suomeen hankitaan ensi talven influenssakaudelle.

Honkasen mukaan hänen työryhmänsä on miettinyt, kannattaako nelivalenttinen rokote ottaa Suomen rokotusohjelmaan ja millä hinnalla. Asian ydin on siinä, onko uusi rokote niin hyvä, että siitä kannattaa maksaa enemmän.

– Teimme työryhmässä laskelman siitä, milloin nelivalenttinen rokotteen hankkiminen olisi kustannusneutraalia. Eli kuinka paljon kolmevalenttista rokotetta kalliimpi nelivalenttinen saa olla, jotta sen hankkimisen hyöty kohtaa hinnan lisäyksen.

KRAR on myös THL:n alainen asiantuntijatyöryhmä. THL neuvoo sosiaali- ja terveysministeriöä, joka viime kädessä tekee päätöksen siitä, mitä rokotteita Suomeen tilataan.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek ja yleislääketieteen professori Pekka Honkanen Elinikäisen terveyden tutkimusyksiköstä Oulun yliopistosta.