Nenäpäivä-muistio – katso tästä, miten kaupat ovat auki ja miten poliisi kehottaa kansalaisia juhlimaan

Katso muistiostamme, miten Nenäpäivä nitkauttaa arkiperjantain ankeasta iloisemmaksi!

Nenäpäivä
Nenäpäivän nenät ikäjärjestyksessä vanhimmasta versiosta uusimpaan.
Kalle Mäkelä / Yle

Rakkautta ja punaista nenää on vaikea salata – ainakin Nenäpäivänä! Fiksu ottaa kerran vuodessa vietettävästä Nenäpäivästä kaiken ilon irti ja tämän muistion avulla se onnistuu.

Sää

Sääennusteilla on kova kysyntä juhannuksena ja jouluna, mutta Nenäpäivänä ei säällä ole merkitystä, sillä ilo tarttuu niin sateella kuin paisteellakin. Ilmatieteenlaitoksella on siis saatu olla rauhassa utelijoilta tämänkin Nenäpäivän alla.

– Voi voi! Kyllähän minä naurumyrskyvaroituksia kaikille täältä antaisin, jos omalta nauramiseltani puhumaan kykenisin, höröttää puhelimitse Ilmatieteen laitokselta Nenäpäivän aamuna tavoittamamme päivystävä meteorologi Anniina Valtonen.

Iloksemme toteamme, että jokainen voi tarkastaa oman paikkakuntansa vallitsevan Nenäpäivä-sään Ylen sääsivuilta.

Liikenne

Nenäpäivänä liikenteeseen kannattaa varata iloisen mielen lisäksi paljon aikaa. Vastaantulijoiden kanssa voi juttua minuuteiksi paitsi yllättäviin naurumyrskyihin, myös hymyilevien lipaskerääjien keskelle.

Nenäpäivän lipaskerääjä
Päivi Meritähti / Yle

Nenäpäivä-aktiivin voi tunnistaa liikenteessä esimerkiksi keräysliivistä tai Nenäpäivä-rintamerkistä.

Autoilijat voivat tarkastaa Nenäpäivän liikennetilanteen Liikenneviraston kartalta (siirryt toiseen palveluun).

Miehet punaiset nenät päässä.
Toni Pitkänen / Yle

Apteekit

Nenäpäivänä ilo tarttuu herkästi julkisilla paikoilla.

– Paras apu akuuttiin hyvän mielen tartuntaan on se, että koittaa tehokkaasti itse levittää sitä eteenpäin, vinkkaa Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Hän sanoo, että paljosta nauramisesta voi seurata vatsalihasten kipeytymistä, mutta sen takia ei kannata jättää nauramatta.

Paras apu akuuttiin hyvän mielen tartuntaan on se, että koittaa tehokkaasti itse levittää sitä eteenpäin.

Jutta Peltoniemi

– Naurulihakset vetreytyvät entiselleen parhaiten nauramalla. Suosittelen siis nauramisen jatkamista myös Nenäpäivän jälkeen.

Jos kroppa kaipaa lisäksi vielä vaikkapa lihasrelaksanttia, niin apteekit palvelevat Nenäpäivänä normaalisti. Kaikkien apteekkien aukioloajat löydät tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Hyvän mielen tartunnan voi Nenäpäivänä saada koiriltakin. Toimittaja Sannimari Lehtilä haki oman tartuntansa Turun kauppatorilta vuonna 2016.
Hyvän mielen tartunnan voi Nenäpäivänä saada koiriltakin. Toimittaja Sannimari Lehtilä haki oman tartuntansa Turun kauppatorilta vuonna 2016.Eino Kossila / Yle

Kaupat

Akuutissa Nenäpäivän vietossa tirahtavat ilon kyyneleet saattavat vaatia esimerkiksi nenäliinoja. Kaupat ovat onneksi Nenäpäivänä auki normaalisti. Aukioloajat voi tarkistaa jokaisen kauppaliikkeen omilta verkkosivuilta.

Alko

Alko palvelee Nenäpäivänä normaalien aukioloaikojen mukaisesti.

– Nenäpäivän juhlintaan ja tunnelman kohottamiseen sopivat erityisesti kuplivat ja punaiset juomat, sanoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Alkosta.

Poliisi

Poliisi uskoo perjantaisen Nenäpäivän näkyvän kaupungilla hyväntuulisina ihmisinä.

– Autoilijoita muistutetaan siitä, että punainen nenä, joka kieltämättä kuuluu olennaisesti Nenäpäivän viettoon, hankitaan jollain muilla keinoilla kuin alkoholilla, sanoo ylikonstaapeli Teemu Äikäs Lounais-Suomen poliisista.

Liputus

Jos haluaa juhlistaa Nenäpäivää liputuksella, se on sallittua. Suomessa on virallisia liputuspäiviä ja päiviä, jotka on merkitty kalenteriin liputuspäiviksi, mutta Nenäpäivä ei kuulu näihin – ainakaan vielä. Lipun voi kuitenkin nostaa Suomessa salkoon, sillä sisäministeriön nettisivuilla kerrotaan, että liputtaminen on hieno ja arvokas tapa näyttää iloaan ja korostaa syytä juhlaan.

Yleisistä liputusohjeista voi lukea lisää sisäministeriön nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Riemullista Nenäpäivää kaikille!