Syyria ollut Venäjän armeijan koekenttä: "Lähes kaikkia aseita kokeiltu taisteluolosuhteissa"

Venäjä sanoo surmanneensa yli 50 000 taistelijaa, siviileistä ei puhuta mitään.

Venäjä
lentokonerivi
Venäläisiä Suhoi Su-24 -pommittajia Hmeimimin tukikohdassa Syyriassa.Sergei Tširikov / EPA

Venäjä on käyttänyt Syyrian sotaa laajamittaisesti aseistuksensa koekenttänä. Venäjän asevoimien komentaja kenraali Valeri Gerasimov teki Syyrian sodan saavutuksista selkoa Venäjän puolustusministeriölle.

– Operaation aikana on lähes kaikkia uudenaikaisia aseitamme ja muuta sotilaskalustoamme kokeiltu taisteluolosuhteissa, sanoi Gerasimov uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjä liittyi Syyrian sotaan syksyllä 2015 Syyrian hallituksen puolella. Venäjän mukaantulo pelasti al-Assadin hallinnon tappiolta, ja Syyrian joukot ovat venäläisten tukemana saaneet vallattua takaisin suuria alueita kapinallisilta.

Aseistuksen testaaminen ja markkinointi on ollut yksi Venäjän toiminnan motiiveista Syyriassa. Gerasimovin mukaan venäläinen varustus on Syyriassa osoittautunut toimivaksi, helppokäyttöiseksi ja paremmaksi kuin ulkomaalainen aseistus.

lentokone screenillä
Venäläinen Suhoi Su-34 -kone pudottaa pommilastin Syyriassa. Kuva Venäjän pääesikunnan tiedotustilaisuudesta.Maksim Shipenkov / EPA

Täsmäiskuja ilmasta

Gerasimovin lausunnoista kävi ilmi, että Venäjä on käyttänyt Syyriassa muun muassa panssarivoimiensa pääkalustoa, T-72B3 ja T-90A -panssarivaunuja. Suurin vaikutus on kuitenkin ollut Venäjän ilmavoimien toiminnalla Syyrian joukkojen ja niiden liittolaisten apuna.

Kapinallisten - Isisin ja muiden - kohteita on möyhennetty lentokoneista ja sukellusveneistä laukaistuilla risteilyohjuksilla sekä lentokoneista ja helikoptereista laukaistuilla "uusimmilla aseilla". Erilaisten tiedustelu- ja elektronisen sodankäynnin välineiden käyttö on ollut laajaa.

– Me pystyimme ottamaan käyttöön yksi pommi yhteen kohteeseen -periaatteen, sanoi Venäjän asevoimien komentaja.

Gerasimov ei tarkentanut, kuinka suuri osa ilmaiskuista on ollut kuvatunlaisia täsmäiskuja. Välittämänsä kuvamateriaalin mukaan Venäjä on käyttänyt ilmapommituksissa paljon tavallisia pommeja, jota ei voi lennon aikana ohjata ja joita pudotetaan useampi per kohde.

mekaanikot pommeja asettelemassa
Maahenkilökunta kiinnittää pommeja Suhoi Su-34 -koneen alle Syyriassa. Kuvan pommit eivät ole täsmäaseita.Sergei Tširikov / EPA

MiG-29 koekomennuksella

Venäjän ilmavoimat on käyttänyt Syyriassa useita eri konetyyppejä, uusia ja vanhoja. Osa on ollut siellä selvästi kokeilumielessä, kuten uusin ilmanherruushävittäjä Suhoi Su-35. Sitä on päästy kokeilemaan sotaolosuhteissa – vaikka mitään uhkaa venäläisiä vastaan Syyrian ilmatilassa ei ole.

Suhoin hävittäjien pommittajaversiota Su-34:ta on Syyriassa käytetty varsin paljon. Sekin on uusi kone, vasta tulossa palvelukseen esimerkiksi Kaliningradin tukikohdissa eli Itämerellä.

Joulukuun alussa Hmeimimin tukikohdassa vieraillut UAC-lentokonetehtaan pääsuunnittelija Sergei Korotkov kertoi, että MiGin uusin malli MiG-29SMT sai tulikasteensa Syyriassa syksyllä.

Joukko MiG-29SMT -koneita lennätettiin syyskuussa Hmeimimiin nimenomaan kokeiluja varten. Niillä lennettiin erilaisia taistelutehtäviä. Korotkovin mukaan kone oli osoittautunut tehokkaaksi ja helppokäyttöiseksi.

Kymmeniätuhansia surmattuja?

Eräänlaisessa sodan välitilinpäätöksessä kenraali Gerasimov myös sanoi, että kahden vuoden aikana Syyriasta on "pyyhkäisty pois" yli 54 000 erilaisten kapinallisjärjestöjen taistelijaa. Näistä 2 800 on ollut Venäjän kansalaisia ja 1 400 muista entisen Neuvostoliiton maista.

Lukuja ei voi millään varmistaa. Vastustajan tappiolukujen liioittelu on sodissa varsin yleistä.

Se tiedetään, että Syyriaan on lähtenyt taistelemaan muslimeja Venäjältä ja Keski-Aasian maista. Suuri osa on liittynyt äärijärjestö Isisiin. Mutta Venäjä on iskenyt Syyriassa moniin muihinkin terroristeiksi luokittelemiinsa vastarintajärjestöihin.

poika ja raunioita
Ilmaiskun jälkiä Idlibin alueella syyskuussa 2017. Iskun tekijästä ei ollut varmuutta. 33 ihmistä kuoli.EPA / STR

Siviilien määrästä hiljaisuus

Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt surmanneensa siviilejä sotatoimiensa yhteydessä Syyriassa. Myöskään Gerasimov ei heistä puhunut.

Syyrian sotaa seuraava, oppositiota myötäilevä järjestö Syrian Observatory for Human Rights sanoo, että Venäjän ilmaiskuissa on kuollut yli 5 700 siviiliä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän ja Syyrian koneet ovat pommittaneet Syyriassa siekailematta monenlaisia siviilikohteita ja käyttäneet kiellettyjä rypäle- ja palopommeja.

Syrian Observatory for Human Rights arvioi ilmaiskuissa kuolleiden taistelijoiden määrän paljon alhaisemmaksi kuin Venäjän pääesikunta. Syyskuussa järjestö sanoo Venäjän ilmaiskuissa kuolleen siihen mennessä vajaat 4 300 Isisin ja vajaat 4 000 muiden järjestöjen taistelijaa. Myöskään näitä lukuja ei voida varmistaa.

kaksi sotilasta ja koira
Venäläisiä pioneerijoukkoja Aleppossa tammikuussa 2017.Venäjän puolustusministeriö

Venäjän joukot jäävät

Isisin osalta sota alkaa olla ohi. Venäjän tukemat Syyrian armeijan joukot puhdistavat viimeisiä Isisin alueita Syyriassa. Mutta muuten sota jatkuu.

Venäjä on perustanut Syyriaan Tartusiin laivastotukikohdan ja Heimimiin lentotukikohdan. Syyrian kanssa on sovittu, että tukikohdat pysyvät sodan jälkeenkin. Venäjä myös jättänee tukikohtien turvaksi Syyriaan maajoukkoja.

_Lisätty tietoja eri lentokonetyyppien käyttämisestä koemielessä sotatoimissa. Muutettu 12.12. klo 10.20. _

Lähteet: Tass