Sotaveteraanien määrän nopea vähentyminen näkyi veteraanien kunniaksi järjestetyllä juhlalounaalla – "Aamullakin tuli ilmoituksia poisjäänneistä"

Veteraanityö painottuu lähivuosina edunvalvonnasta perinnetyöhön. Muutoksen valmistelu on jo aloitettu.

sotaveteraanit
veteraanit kilistävät maljoja ravintolan pöydässä sotaveteraanien lounasjuhlassa, Kouvola, ravintoa Pyöreä Torppa
Kymenlaakson Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Toivo Hartikainen (oikealla) toivotti tervetulleeksi lounastapahtumaan myös 99-vuotiaan entisen ilmavalvontalotan Kirsti Ailion.Vesa Grekula / Yle

Joukko juhlalounaalle saapuneita sotaveteraaneja katselee ympärilleen ravintola Pyöreä Torpan aulassa ja etsii paikkaa mihin istua. Ruokailuvälineet ovat jo pöydissä, ja valkoiset pöytäliinat ja sinivalkoiset kynttilät luovat tunnelmaa. Annokset karjalanpaistia ja jälkiruuaksi kakkukahvit odottavat ruokailijoita. Ja tietenkin alkumalja, joka on tällä kertaa sinisävyinen juoma.

Lounaalle on saapunut myös kouvolalainen 99–vuotias Kirsti Ailio, tyttärensä saattamana. Ailio on entinen ilmavalvontalotta. Itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumiin hän ei vielä ole liiemmälti osallistunut.

– Minä viihdynkin mieluummin kotona, hymähtää Ailio.

sinertävät tervetuliaismaljat kahdella tarjottimella
Kouvolan veteraanilounaan tervetuliaismaljatVesa Grekula / Yle

Vaikka vielä ei olekaan itsenäisyyspäivä, ilmapiiri ravintolassa on juhlava – mutta samalla myös rento. Eli juuri sellainen, mitä ravintolan yrittäjä Bekim Canhasi on tavoitellutkin kutsumalla veteraaneja lounaalle.

– Olin viime vuonna varuskunnassa Vekaranjärvellä Kouvolan kaupungin kutsumana itsenäisyyspäivän juhlissa, ja taisin olla ainoa ulkomaalaistaustainen mies siellä. Näin paljon sotaveteraaneja, ja minulle heräsi halu yrittää olla esimerkkinä muille ja järjestää jotain sotaveteraaneille. Heidän määränsä vähenee koko ajan, nämä alkavat olla viimeisiä hetkiä.

Canhasin isännöimä ravintola Pyöreä Torppa eli kansan suussa “Mutteri” on Kouvolan vanhin ravintola, se täyttää runsaan vuoden kuluttua 60 vuotta. Ravintola on siis tänä vuonna pyöreitä vuosia juhlineen Suomen Sotaveteraaniliiton (siirryt toiseen palveluun) ikätoveri. Siinäkin yksi syy miksi Canhasi halusi kutsua juuri veteraaneja lounaalle.

Veteraanien määrä vähenee vauhdilla

Kymenlaakson Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajan Toivo Hartikaisen mukaan veteraaneja pääsee ravintolayrittäjän järjestämälle lounaalle kolmisenkymmentä. Heidän puolisonsa, saattajansa ja lounastapahtumassa musiikkia esittävän Sotilaspoikakillan kuoron jäsenet mukaan lukien veteraanilounaalle osallistuu lähes sata henkeä.

ruuan tarjoilua ravintolassa sotaveteraaneille, taustalla kuoro laulamassa , ravintola Pyöreä Torppa, Kouvola, yrittäjä Bekim Canhasi
Ravintolayrittäjä Bekim Canhasi piti veteraanilounaalla avauspuheen ja tarjoili muun henkilökunnan kanssa karjalanpaistia veteraaneille ja heidän läheisilleen.Juha Korhonen / Yle

Veteraanien määrän väheneminen näkyy Hartikaisen mukaan tässäkin tapahtumassa.

– Tänäkin aamuna on tullut ilmoituksia poisjäänneistä sairastumisten takia.

Veteraanijärjestöissä on jo alettu varautua lähivuosien kehitykseen. Suomen Veteraaniliiton maakunnallisissa järjestöissä työskennellään yhdistysten muuttamiseksi perinnejärjestöiksi.

– Veteraanien edunvalvonta jatkuu loppuun saakka, mutta jatkossa se painottuu puolisoiden ja leskien tukemiseen. Sanoisin, että 3–4 vuoden kuluttua veteraanijärjestöjen työssä painottuu jo perinnetyö, arvioi Hartikainen.

Viime sotien suomalaisten sotaveteraanien keski-ikä on 93 vuotta. Veteraaneja on noin 15 000, määrä vähenee vuosittain viidenneksellä.

Veteraanit pääosassa useissa juhlissa

Veteraaneilla on tänä vuonna riittänyt tilaisuuksia sonnustautua juhlavaatteisiin. Vuosittaisen kansallisen veteraanipäivän lisäksi on juhlittu muun muassa valtakunnallisen Veteraaniliiton 60-vuotista taivalta. Loppuvuoden aikana veteraanit näkyvät vielä muun muassa talvisodan muistojuhlissa sekä itsenäisyyspäivänä.

kuoro laulaa, säestäjät koskettimilla ja jousilla edessä
Musiikkia Kouvolan veteraanilounaalla esitti Sotilaspoikakillan kuoro.Juha Korhonen / Yle

Juhlan keskellä, ruokailun alkamista odotteleva kouvolalainen ilmavalvontalotta Kirsti Ailio palaa hetkeksi vuosikymmenten takaisiin tunnelmiin jatkosodan aikaisella Terijoella.

Ilmavalvontalotan tehtävää Ailio kuvailee jännittäväksi.

– Taisi se olla vaarallistakin, lisää lottaveteraani hieman vakavoituen.

Lottaveteraani istuu ravintolan pöydässä veteraanilounaan alkaessa., pöydällä kybnttilä ja tervetuliaismalja
Ilmavalvontalotta Kirsti Ailio, 99, osallistui muiden muassa kouvolalaisyrittäjän järjestämälle veteraanilounaalle.Juha Korhonen / Yle

– Meillä oli neljän tunnin vuorot, välillä levättiin. Saattajakin oli aina mukana, koska ilmavalvontatornille oli hieman matkaa. Asuttiin kenkätehtäilija Aaltosen talossa, muistelee Ailio.

Sodan ajan tapahtumat ja tehtävät ovat säilyneet muistissa, mutta Kirsti Ailio sanoo myös työntäneensä niitä ainakin hieman taka-alalle.

– Eivät ne enää uniin tule.

Kumpikohan mahtaa olla 99–vuotiaan entisen ilmavalvontalotan mielestä paremmassa kunnossa, hän itse vai pian 100-vuotta täyttävä Suomi-neito?

– Sanoisinko, että olen aika tyytyväinen omaan elämääni ja olemiseeni, kun on omaisiakin. Kun vaan maailma ja paikkakunta paranisivat, niin kaikki olisi hyvin, tuumailee Kirsti Ailio hetken mietittyään.