Älä jätä herkkuroskia autoon – rotalla on loistava hajuaisti ja hampaat, jotka pystyvät peltiinkin

Autossa lojuvat karkkipaperit, limsanloput ja grilliruuan kääreet houkuttelevat nälkäisiä jyrsijöitä. Asiantuntija neuvoo pitämään auton sisältä siistinä, jos alueella on rottaongelma.

Rottaongelma
Limsapullo ja irtokarkkipussi auton ovikotelossa
Petra Haavisto / Yle

Monissa paikoissa ympäri Suomen kärsitään rottaongelmista. Varsinkin pääkaupunkiseudulla rotat ovat monin paikoin melkoinen riesa.

Suuri rottamäärä tarkoittaa kovaa kilpailua ruuasta. Rotta etsii jatkuvasti syötävää ja liikkuu ruuanhalkureissuillaan mieluiten suojaisilla reiteillä, esimerkiksi parkkipaikoilla autorivistöjen alla.

Rotalla on loistava hajuaisti, joten autosta tulvahtavat tuoksut, esimerkiksi grilliruuan aromit, herättävät helposti sen mielenkiinnon. Siihen voi riittää myös parin karkkipaperin tuoksu.

Varsinkin jos on vanhempi auto, missä pellit ovat jo vähän haurastuneet, rotat tulevat melkein kävelemällä läpi.

Tarkastaja Bengt Lindqvist, Luonnonvarakeskus

Rotta ei tarvitse isoa reikää päästäkseen autoon. Poikanen voi tunkeutua jo senttimetrin raosta. Isompi rotta järsii näppärästi aukon itselleen sopivaksi.

– Ne pystyvät järsimään peltiä ja nakertavat ihan kevyesti muovia ja kumia. Varsinkin jos on vanhempi auto, missä pellit ovat jo vähän haurastuneet, rotat tulevat melkein kävelemällä läpi. Uudemman kanssa on enemmän töitä, joten ne saattavat luovuttaa, toteaa tarkastaja Bengt Lindqvist Luonnonvarakeskuksesta.

Jos rotta jää lymyämään autoon?

Rotat voivat tunkeutua autoihin erilaisten läpivientien kautta. Jos esimerkiksi johdon reitti on vähänkin väljä, voi rotta jyrsiä vierestä itselleen kulkuväylän.

Mieluiten ne hakeutuvat autoon, joka seisoo pidempiä aikoja käyttämättömänä parkkipaikalla. Mutta jos ravinnon haju on riittävän houkutteleva, ne voivat yrittää sisälle heti, kun ihmiset lähtevät autosta ja parkkipaikka rauhoittuu äänistä ja liikkeestä.

Rotan vierailua ei voi olla huomaamatta. Yleensä ympäri autoa löytyy virtsaa, papanoita ja hampaanjälkiä. Pahimmillaan rotta nakertaa yön aikana moottoritilasta johdot poikki ja sisältä verhoilut riekaleiksi.

Entä jos viiksekäs kaveri on sisällä vielä aamulla, kun autolla on lähdettävä liikkeelle?

– Todennäköisesti se pujahtaa tekemästään reitistä salamana ulos jo, kun kuulee askelten lähestyvän. Toisaalta voihan se arkana eläimenä jäädä lymyämään penkin alle. Jos kesken ajon huomaa, että hemmetti, täällä on rotta, on vaan ajettava sivuun ja avattava ovet, että se pääsee pois, Lindqvist miettii.

Loukku mieluummin kuin myrkky

Leudot talvet, lintujen ruokkiminen maahan ja yli pursuavat roskikset ovat lisänneet rottaongelmia eri puolella Suomea.

Tarkastaja Bengt Lindqvist kuulee joka vuosi autoihin tunkeutuneista hiiristä ja rotista.

– Yleisempää kuitenkin on, että jyrsijät mellastavat talviteloille laitetuissa asuntovaunuissa ja matkailuautoissa, Lindqvist kertoo.

Yli pursuavia jäteastioita
Pursuavat roskikset ovat kuin kutsu rotille.Hans-Mikael Holmgren / Yle

Autoissa ei kannata pitää ruokaa eikä ruualta tuoksuvia roskia. Torjunnassa Lindqvist käyttäisi mieluummin loukkua kuin myrkkyä.

– Loukku on laitettava auton alle, mutta samalla pitää pystyä estämään, ettei sinne mene lintu tai kissa. Jos käyttää myrkkysyöttiloukkua, sen päälle on laitettava raskas paino, ettei esimerkiksi kissa saa sitä auton alla kaadettua, jolloin myrkky valuu ulos ja aiheuttaa muillekin eläimille vaaran.

Jos huomaa, että autossa on käynyt kutsumattomia vieraita, kannattaa yrittää etsiä reitti, jota rotta on tullut ja tukkia reikä.

– Ajoin tässä yhtenä iltana auton talliin. Jätin keskikonsoliin avatun salmiakkipussin. Aamulla pussista oli jokainen karkki kadonnut. Hajun ja pipanoiden perusteella asialla oli hiiri. Se oli päässyt moottoritilaan ja sieltä pienestä, vähän väljästä läpiviennistä autoon sisään, kertoo Bengt Lindqvist.