1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)

Valvira: Husin tietoliikenneongelmat vaaransivat potilasturvallisuuden – Potilastietoja kirjattu paperille, leikkauksia jouduttu siirtämään

Valviran mukaan ongelmat pitää käydä tarkasti läpi, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi yhdessäkään sairaanhoitopiirissä. Ongelma haittasi kaikkia Husin 22 sairaalaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)
Valvira
Ella Mikkola / Yle

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pitää Husin potilastietojärjestelmän vikoja vakavana potilasturvallisuuden kannalta.

– Tällainen laaja tietojärjestelmähäiriö aiheutti vaaran potilasturvallisuudelle, mutta onneksi vaara ei ole realisoitunut potilasvahingoiksi. Ei tällaista saisi tapahtua, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoo.

– On selvää, että tulemme tutkimaan hyvin tarkasti ja yksityiskohtaisesti, miten viat tietojärjestelmissä pääsivät syntymään ja miten on toimittu. Tapahtuneesta pitää ottaa kaikki oppi irti tulevaisuutta varten – sekä HUSia itseään varten että kaikkia muitakin sairaanhoitopiirejä ja sotejärjestelmää varten.

Henriksson kiittää, että Hus on antanut koko ajan valvontaviranomaisille tietoa tapahtumista.

– Kaiken sen tiedon nojalla, mitä olen saanut, Hus on ryhtynyt tarmokkaasti korjaamaan tilannetta ja laittanut korjaamiseen paljon resursseja. Potilasturvallisuuta on varmistettu asianmukaisin priorisoinnein ja toimenpitein, sen jatkuvan raportoinnin perusteella, mitä olemme saaneet Husista, Henriksson sanoo.

Tilannetta seuraa Valviran lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö.

Hus: Muutoksista ilmoitetaan suoraan potilaille

HUS tiedotti illansuussa, että potilastietojärjestelmä toimii lähes normaalisti. Päivällä potilastietojärjestelmän ongelmien syy löytyi kahden tietokantapalvelimen yhteysongelmasta.

Toiminta jatkuu kaikissa sairaaloissa potilastietojärjestelmän ongelmista huolimatta, Hus tiedottaa. Hoitoajoissa saattaa kuitenkin olla viivästyksiä ja muutoksia lähipäivinä. Esimerkiksi joitakin leikkaustoimenpiteitä on jouduttu siirtämään.

Jos muutoksia tulee sovittuihin aikoihin, HUS:sta ollaan yhteydessä potilaisiin ja neuvotaan, miten menetellä.

Vika on nyt löydetty

Tänään aamulla tietokantapalvelin vikaantui niin, että potilastietojärjestelmä kaatui eilisen tavoin, kertoo Husin johtajaylillääkäri Markku Mäkijärvi.

– Tänään ongelmia ei ollut onneksi muissa järjestelmissä. Palvelinta on käynnistetty useaan kertaan päivän mittaan.

Eilen ongelmia oli potilastietojärjestelmien lisäksi muun muassa laboratoriojärjestelmässä, kuvantamisessa ja lääkejakelussa.

Johtajaylilääkäri Mäkijärven mukaan potilastietojärjestelmää vastaan ei ole hyökätty.

– Tällaista ei ole havaittu, ministeriökin esitti eilen tämän kysymyksen.

Husin alueella asuu useampi kuin joka kolmas suomalainen

Ylen tietojen mukaan muun muassa kätilöitä on hälytetty vapailta töihin tietoliikenneongelman takia, kun tietoja on pitänyt kirjata käsin paperille. Valviran tämänhetkisten tietojen mukaan kätilöitä hälytettiin töihin varotoimena.

– Osastoilla on ollut hidastumista ja paperille kirjoittamista, mutta soittokierrokseni mukaan mitään todella vakavaa ongelmaa ei ole ollut missään, vaivaa, hitautta ja käsityötä kyllä.

Sama tietojärjestelmä toimii kaikissa Husin 22 sairaalassa.

– Valitettavasti häiriö on koskettanut koko Husin aluetta ja kaikkia yksiköitä.

Viime vuoden lopussa Husin sairaanhoitopiirin alueella asui useampi kuin joka kolmas suomalainen eli 1 634 391 ihmistä.

Uutista on päivitetty klo 17.59 Valviran tiedolla kätilöiden hälyttämisestä töihin varotoimena.

Uutista on päivitetty klo 17.37 Husin tiedotteen pohjalta: potilatietojärjestelmä toimii lähes normaalisti.

Uutista on päivitetty klo 16.35 johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven haastattelulla.

Uutista on päivitetty klo 16.06 Husin tiedotteella, minkä mukaan Hus ilmoittaa muutoksista suoraan potilaille.

Lue seuraavaksi