Koulun sisäilmaongelma ahdisti pikkukunnan pakkorakoon – Tilalle länsimetron kokoinen investointi

Etelä-Savossa Juvalla sisäilmaongelmat saivat päättäjät tekemään rajun ratkaisun. Uusi koulukokonaisuus maksaa jokaista kuntalaista kohti ennätysmäärän euroja.

sisäilmaongelmat
Ilmakuva Juvan yläasteen viipalekoulusta syksyllä 2017.
Juvan viipalekoulu.Esa Huuhko / Yle

Juvan nykyinen koulukeskus on rakennettu maaseutukunnan hohdokkaimpina vuosina, mitä asukaslukuun tulee. Juvalaisia oli 1960-luvulla yli 12 000, nyt heitä on noin 6 500.

Vanhin ja nykyisin tervein osa koulukeskusta on kirkonkylän pääraitin, Juvantien varressa, kirkkoa vastapäätä. Sen jatkeeksi rakennettiin kasvaneille ikäluokille niin sanottu matala osa, johon sijoittuivat uudet opetustilat ja iso liikuntasali 1970-luvulla.

Alakoulu on muutaman sadan metrin päässä. Myös alakoulu on rakennettu kahdessa vaiheessa.

Tietoja mahdollisista sisäilmaongelmista alkoi tipahdella kolmisen vuotta sitten. Yläkoulun uudempaa osa korjattiin heti ongelman tultua ilmi.

– Puoli miljoonaa euroa siinä meni lähes hukkaan. Sillä selvittiin syksystä jouluun, mutta saatiinhan sillä lisäaikaa, Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen (kesk.) muistelee.

Juvan yläaste on rakennettu pääosin 1950-luvulla.

Uusi koulu maksaa 20 miljoonaa

Juvalla päädyttiin korjaamisen sijasta rakentamaan uusi koulu, johon sijoittuvat kirkonkylän alakoulu, yläkoulu ja lukio. Samaan pihapiiriin tulevat tilat myös kahdelle vanhoissa tiloissa toimiville päiväkodeille.

Hänninen toimii parhaillaan uuden koulukokonaisuuden rakentamista valmistelevan työryhmän puheenjohtajana. Viime keväänä konsultilla teetettyä tilahahmotelmaa täydennetään käyttäjistä koostuvassa työryhmässä.

Nykyisten 10 000 huonokuntoisen neliön tilalle rakennetaan 7 000 neliön koulutilat päiväkoteineen ja liikuntasaleineen.

– Tavoite on, että ensi kesänä alkavat purkutyöt. Ja kaiken pitäisi olla valmista syksyksi 2020, Hänninen paaluttaa.

Kokonaisuus maksaa arviolta 20 miljoonaa euroa.

Juvan kaarihalli ja yläasteen viipalekoulu.
Esa Huuhko / Yle

Hanke maksaa 3 000 euroa jokaista kuntalaista kohti. Jos asukaskohtaista summaa vertaa vaikkapa naapurikaupunki Mikkeliin, summalla saisi kymmenen kiisteltyä monitoimitoimihallia tai parikymmentä jäähalliremonttia. Pääkaupunkiseudulla hinta kuntalaista kohti vertautuu lähes länsimetron (siirryt toiseen palveluun)hintaan.

– Vaihtoehtoja ei ollut. Ei tämän kokoisesta kunnasta kannata sentään valoja vielä sammuttaa, Hänninen tuumaa.

Käyttäjiä edustavassa työryhmässä riittää toiveita, joista kaikki eivät ehkä sovi kustannusarvioon.

Ala-asteen tiloja on hyödynnetty ja sitten on ripoteltu kunnanvirastolle opetusta.

Kari Leskinen

– Siitä kuitenkin lähdetään, että Juvalle tulee hyvä, kaikki tulevaisuuden tarpeet täyttävä nykyaikainen koulu, Hänninen summaa.

Juvalla on velkaa ennestään noin 20 miljoonaa euroa. Kunnan velkamäärä kaksinkertaistuisi uuden koulun vuoksi. Hännisen mukaan tutkittavana on myös leasing-malli.

Tunti loppuu aikaisemmin

Juvan yläkoulun oppilaat ovat viikon ajan totutelleet viipalekoulussa opiskeluun. Jo viime lukuvuosi oli pirstaleinen opetustilojen suhteen.

– Olemme etsineet korvaavia tiloja tuolta lukion puolelta. Ala-asteen tiloja on hyödynnetty ja sitten on ripoteltu kunnanvirastolle opetusta. Entisen ammattioppilaitoksen tiloissa on tekninen työ toistaiseksi, myös tuossa Sampolassa on yksi luokkatila. Haasteita on ollut, tuumaa Juvan yläasteen rehtori Kari Leskinen.

Kaarihallin kupeeseen rakennettu viipalekoulu on päivittäinen opinahjo noin 170 oppilaalle seuraavat kolme vuotta. Poikittaista liikennettä eri tilojen välillä on edelleen, sillä esimerkiksi ruokailua tai kotitalouden opetusta ei viipalekoulussa pystytä järjestämään. Erityisjärjestelyt vaativat niin opettajilta kuin oppilailta kärsivällisyyttä.

Yläasteelaisia ja opettaja matikan tunnilla.
Koululaisia matematiikan tunnilla Juvan viipalekoulussa.Esa Huuhko / Yle

– Lähdemme luokasta vähän aikaisemmin, että kerkii kävellä näin paikkoihin. Tekniseen tulee taksi viemään meidät sinne vanhalle amikselle, kertoo Juvan yläasteen oppilas Jake Rowland.

Osa oppilaista näkee reissaamisessa hyvääkin.

– Saapahan ainakin liikuntaa, toteaa Juvan yläasteen oppilas Heta Pasanen.

Vaurioita jopa puolessa

Juvan tilanne on hyvin tyypillinen useille itäsuomalaisille kunnille. Tuhannet itäsuomalaiset lapset opiskelevat sisäilmaongelmien takia muualla kuin omissa kouluissaan. Pelkästään Mikkelissä, Joensuussa ja Kuopiossa on yli 2 000 lasta väistötiloissa sisäilmaongelmien vuoksi.

Väistötilat ovat arkipäivää, koska koulurakennuskannan vanhentuessa sisäilmaongelmat yleistyvät jatkuvasti.

Päässä tuntui, tuntui ja humisi.

Elias Markkanen

Itä-Suomen aluehallintoviraston arvion mukaan jopa puolessa koulurakennuksista esiintyy kosteus- ja homevaurioita. Homeen haju on yleisintä 1960- ja 1980-luvun rakennuksissa.

Arviota tukee viime viikolla julkaistu, Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) ja Turun yliopiston laaja sisäilmatutkimus (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan noin 40 prosenttia haastatelluista opettajista on saanut terveydellisiä haittoja sisäilmasta. Tutkimukseen osallistui liki viisi tuhatta opettajaa ja esimiestä eri puolilta Suomea.

– Kyllä siellä huomasi, kun päivän oli töissä ollut, että päässä tuntui, tuntui ja humisi, sanoo Juvan yläasteen opettaja Elias Markkanen.

Korjaaminen on kallista

Kuntaliiton mukaan 43 prosenttia käytössä olevasta koulurakennuskannasta on rakennettu 1950- ja 1960-luvuilla. Erityisesti 1960- ja 1970-lukujen rakennuksissa käytettiin yleisesti rakenneratkaisuja, joita nykyisin pidetään riskirakenteina.

Sitä uutta koulurakennusta odotellessa sitten.

Elias Markkanen

Vaikka tuhannet lapset ovat väistötiloissa, vain osa heistä on viipalekouluissa eli niin sanotuissa parakeissa. Usein kouluopetus sirotellaan useisiin rakennuksiin kunnan alueella, kuten Juvalla on tehty. Osa kunnista on järjestänyt opetustiloja muista omistamistaan kiinteistöistä.

Sisäilmaongelmien korjaaminen on kallista. Kuopion tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Heikki Kekäläinen kertoo, että akuutteihin sisäilmaongelmien korjauksiin kuluu Kuopiossa noin miljoona euroa vuodessa. Lukuun sisältyvät koulujen lisäksi muutkin kaupungin kiinteistöt.

"Uutta odotellessa"

Opetushenkilöstö on tyytyväinen Juvan viipalekouluun, mutta toivoo uutta koulua.

– Tuntumani on, että kaikki ovat tyytyväisiä tähän ratkaisuun tällä erää. Sitä uutta koulurakennusta odotellessa sitten, miettii opettaja Markkanen.