1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsi haluaa pikaista jatkoa puolustusministerien tapaamiselle - Suomen, Ruotsin ja USA:n kolmikko kohtaisi keväällä Yhdysvalloissa?

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist pitää Suomen, Ruotsin ja USA:n uutta ryhmää tärkeänä.

puolustuspolitiikka
Hultqvist Mattis ja Niinistö
Peter Hultqvist, James Mattis ja Jussi NiinistöAOP, Lehtikuva

TukholmaRuotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ehdotti Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisille alkuviikosta Helsingissä, että Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministerit tapaisivat omassa kolmikannassa uudestaan jo keväällä, mahdollisesti toukokuussa.

Kolmen maan puolustusministerit neuvottelivat ensimmäistä kertaa Helsingissä omana kolmenkeskisenä ryhmänä. Hultqvistin mukaan tapaaminen oli turvallisuuspoliittisesti merkityksellinen ja hän haluaa pikaista jatkoa kolmikon keskusteluille.

Alunperin aloite kolmikantayhteistyöstä on tullut tiettävästi Yhdysvaltain edellliseltä, Trumpia edeltäneeltä puolustushallinnolta. Virkamiehet tapasivat muutaman kerran vuoden 2016 aikana ja ensimmäinen ministeritapaaminen järjestyi Mattisin vieraillessa Helsingissä.

Puolustusministeriön osastopäällikkö Janne Kuusela sanoo, että kolmikolla on jo tiiviit kahdenväliset suhteet. Kolmenkeskisyys ei Kuuselan mukaan korvaa mitään vaan täydentää maiden välillä tiettyjä asioita, kuten keskinäistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

– Yhdysvaltojen kannalta on helpompaa käsitellä tällä kokoonpanolla asioita, koska siellä katsotaan meitä tällä kolkalla kokonaisuutena, Kuusela sanoo.

Ruotsin puolustusministerin mukaan kolmikko voisi kevään tapaamisessa keskustella sotilaallisesta ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta sekä siitä, kuinka tehdä helpommin keskinäistä yhteistyötä.

Hultqvist vieraili viime keväänä Yhdysvalloissa ja tapasi puolustusministeri James Mattisin. Nyt Hultqvist tiettävästi pyrkii järjestämään uuden tapaamisen ensi kevääksi.

Ruotsissa on eduskuntavaalit ensi syksynä.

Lue seuraavaksi