Metsästäjiä patistellaan nyt tositoimiin Pohjanmaalla – uusi nettipalvelu paljasti, että hirviä on enemmän kuin luultiin

Uusi nettipalvelu tuo hirvien liikkumisesta entistä tarkempaa tietoa. Kanta on nyt erityisen suuri varsinkin pohjalaismaakuntien rannikolla, ja Riistakeskus pyytää metsästäjiä apuun.

hirvi
Hirvi kävelee tiellä
Tommi Parkkinen / Yle

Pohjalaismaakunnissa on tänä syksynä erityisen paljon hirviä.

Pohjanmaan Riistakeskuksen riistapäällikkö Mikael Luoma onkin kirjelmöinyt erikseen alueen metsästäjille, että kaikki hirvenpyyntiin myönnetyt kaatoluvat pitää tänä syksynä käyttää.

– Tämäntyyppistä suositusta ei ole aiemmin tarvinnut antaa varsinkaan näin vahvasti. Toivon, että metsästysseurat ottavat tämän vakavasti ja pyrkivät käyttämään luvat, Luoma sanoo.

Tällä hetkellä hirviluvista on Pohjanmaan Riistakeskuksen alueella käytetty noin puolet, kun hirvenmetsästyskausi on kohta puolivälissä.

Uusi palvelu tuottaa tietoa hirvikannoista

Tiedot suuresta hirvikannasta ovat peräisin uudesta riistahavaintopalvelusta.

Viime vuonna käyttöön otettiin sähköinen hirvitietojärjestelmä, johon metsästäjät kirjaavat kaatojen lisäksi havainnot.

– Tänä syksynä ihan uutta on se, että Luonnonvarakeskus julkaisee näistä hirvihavainnoista kantaennustetta, joka päivittyy aina yöllä, kertoo Mikael Luoma.

Riistahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelussa voi siis seurata lähes reaaliajassa, missä päin Suomea hirvet liikkuvat.

Liikennemerkki hirvivaroitus.
Ian Shaw / AOP

Mikael Luoman mukaan pohjalaismaakuntien hirvikanta on osoittautumassa jopa keväällä arvioitua vahvemmaksi.

Erityisen paljon hirviä on pohjalaismaakuntien rannikkokunnissa ja esimerkiksi kasitien ympäristössä. Hirvikolareiden kannalta valtatie 8 on alueen pahin.

– Kasitiellä tapahtuu eniten hirvikolareita. Hämäräaikaan siellä saa olla tarkkana, Luoma muistuttaa.