1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juha Sipilä

Analyysi: Sipilän saldo ei häikäise – keskustan hyvästä imagosta vain muisto jäljellä

Keskustan sijoitus puolueiden imagovertailussa on laskenut kuin lehmän häntä, mutta ani harva haluaa kyseenalaistaa Juha Sipilän aseman puoluejohtajana.

Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Keskustan kenttäväki piti mölyt tiukasti mahassaan, kun Yle lähestyi keskustan puoluevaltuuston jäseniä. Valtuustossa istuu 135 keskeistä keskustavaikuttajaa ympäri valtakuntaa.

Lähes sadasta Ylen kyselyyn vastanneesta puoluevaltuutetusta kukaan ei ollut halukas näyttämään Sipilälle suoralta kädeltä ovea ensi kesän Sotkamon puoluekokouksessa.

Kouluarvosanaksi Sipilä sai valtuutetuilta 8,5. Kenelle tahansa pääministerille kelpo välitodistus.

Ylen kysely: Monet puoluevaltuuston jäsenet Sipilän jatkon puolella – kritiikkiä  kompuroinnista mediassa ja tulosten satamisesta kokoomuksen laariin

Lähes särötön kuva peittää kuitenkin alleen keskustan imagon tahriintumisen Sipilän pääministerikauden aikana.

Uusimman puoluebarometrin tulokset kertovat tästä karua kieltään.

Keskusta on pudonnut nopeassa tahdissa kuuden suuren puolueen imagovertailussa kärkipaikalta viidenneksi. Huonompi julkikuva on enää perussuomalaisilla.

Vasemmistoliittokin ohitti keskustan

Keskusta keikkui imagoltaan valtakunnan ykköspuolueena yli kolme vuotta yhteen putkeen, keväästä 2013 huhtikuuhun 2016, mutta sen jälkeen on ollut keskustaväellä huivissa pitelemistä. Sen verran kylmää on ollut kyyti.

Ensin kiilasivat imagovertailussa ohi vihreät ja kokoomus, viime keväänä SDP ja nyt vielä tänä syksynä jopa vasemmistoliitto.

Puoluebarometri on kuuden suurimman puolueen yhdessä tilaama tutkimus, jossa mitataan puolueiden imagoa kansalaisten keskuudessa. Paremmuusjärjestykseen puolueet laitetaan 15 eri ominaisuuden perusteella.

Tuloksia ei koskaan virallisesti julkisteta, mutta puolueiden piirissä lukuja murskataan suurennuslasien kanssa. Ja ennemmin tai myöhemmin tutkimuksen tulokset päätyvät myös julkisuuteen.

Imagotutkimus lisää tuskaa

Sipilä totesi vastikään itse, että jos keskustalaiset eivät ole halukkaita jatkamaan hänen johdollaan niin "sitten vaihdetaan miestä". Jos luottamusta löytyy, Sipilä on valmis jatkamaan.

Sipilä tietää, että oman puolueensa kaikkia odotuksia ei voi pääministeri koskaan täyttää. Tähän ei ole pystynyt kukaan pääministeri ikinä missään.

Ykköstavoite on pitää hallitus kasassa ja toimintakykyisenä.

Ylen Ykkösaamun haastattelussa Sipilä tunnusti lokakuun alussa, että "Suomen kuntoon saamisessa on onnistuneita tuloksia, mutta on pakko myöntää, että keskustan kannalta asia ei ole mennyt niin kuin pitäisi".

Asia on juuri näin.

Sipilä puhui Ykkösaamussa poikkeuksellisen suoraan sanomalla, että "itsestäni on tehty ahne oman edun tavoittelija ja on selvää, että se näkyy niin omassa kuin puolueen kannatuksessa".

Puoluebarometri vahvistaa tämän kaiken.

Sipilän vetovoima hiipuu

Sipilän vetovoima puoluejohtajana on karissut vinhempaa vauhtia kuin kenenkään muun puheenjohtajan.

Syksyn 2014 puoluebarometrissa Sipilää piti vetovoimaisena johtajana vielä 31 prosenttia vastanneista, tänä syksynä enää 12 prosenttia.

Vain perussuomalaisten Jussi Halla-ahon (7%) ja SDP:n Antti Rinteen (4%) vetovoima puhuttelee kansaa nyt heikommin.

Kärkipaikan vei lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa kokoomuksen Petteri Orpo (24%) ja kakkoseksi sijoittui vihreiden Touko Aalto (15%).

Myös vasemmistoliiton Li Anderssonin (14%) vetovoima puree jo paremmin kansalaisiin kuin Sipilän. Ero Sipilän, Aallon ja Anderssonin välillä mahtuu tosin tutkimuksen virhemarginaaliin.

Paremmin Sipilä menestyi Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) tiistaina julkaisemassa pääministerikyselyssä. Sipilä oli kokoomuksen Orpon jälkeen toiseksi suosituin vaihtoehto myös seuraavaksi pääministeriksi.