1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

KHO kielsi Suomen käännyttämien turkkilaisten maastapoiston

Miehiä syytetään Turkissa terroristisista rikoksista, vaikka näyttöä on vain hallituksen kritisoimisesta.

Turkki
demir alpay, serhat turan
Demir Alpay (vasemmalla) ja Serhat Turan kertovat hakevansa turvaa Turkin poliittiselta vainolta.

Turkkilaiset miehet olivat saaneet lainvoimaiset kielteiset turvapaikkapäätökset keväällä. Korkein hallinto-oikeus on kuitenkin nyt päättänyt kieltää heidän poistamisensa Suomesta.

Täytäntöönpanokielto ei automaattisesti tarkoita, että KHO olisi kumoamassa kielteiset turvapaikkapäätökset. Kielto kuitenkin tarkoittaa, että KHO ainakin harkitsee valitusluvan myöntämistä, ja että käännytyksiä ei panna toimeen ennen kuin KHO on perehtynyt turkkilaisten asiaan.

Miehet ovat Turkin kurdeja, ja molempia on pidetty Turkissa vankeudessa poliittisen toiminnan vuoksi. Suomalaiset Turkin asiantuntijat kritisoivat Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksiä, sillä Turkin hallitus syyttää kritisoijiaan herkästi terrorismista, vaikka kyse olisi normaalista poliittisesta toiminnasta.

Lue Serhat Turanin ja Demir Alpayn tarinat täältä.

Miehet olivat valittaneet kielteisistä turvapaikkapäätöksistään korkeimpaan hallinto-oikeuteen 13.4. Täytäntöönpanokieltojen antamiseen kului siis seitsemän kuukautta.

– Näitä on ollut ennenkin. Muistan tapauksen, jossa täytäntöönpanokiellon saamiseen meni vuosi, sanoo turkkilaisten lakimies Ville Punto.

Tavallisesti viive on kuitenkin lakimiehen mukaan pari kuukautta.

– Todennäköisesti tätä tapausta ei tätä ennen vain ole katsottu tarkemmin, mikä johtunee siitä, että hakemuksia tulee korkeimpaan hallinto-oikeuteen nyt niin paljon.

Suomi käännyttää Turkin poliittisista syistä vangitsemia kurdeja – Migri ei pidä poliittisena vainona

Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä”

Turkin vankilat täyttyvät "terroristeista" – näin Erdoğan hiljentää vastustajansa

Lue seuraavaksi