Analyysi: Trumpin voitto järisytti maailmaa vuosi sitten – nyt hän on epäsuosituin presidentti 70 vuoteen

Virginian tiistain kuvernöörinvaali oli painajainen republikaaneille. Trump näyttää vetävän puoluetta perässään ja suunta on alaspäin, kirjoittaa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Donald Trump
Trump
Etelä-Koreassa protestoitiin Yhdysvaltain presidenttiä vastaan keskiviikkona.EPA

*WASHINGTON *Ed Gillespie on yksi Yhdysvaltain politiikan vahvimmista taustavaikuttajista. Republikaanipuolueen entinen puheenjohtaja on viime vuosina pyrkinyt itsekin parrasvaloihin, mutta onni ei ole potkinut.

2014 Gillespie oli ehdolla senaattoriksi, mutta hävisi vaalin. Tiistaina hän koki kirvelevän tappion Virginian kuvernöörinvaalissa.

Republikaanit kysyvät, mikä meni pieleen?

Aika monen mielestä vastaus on ”T-Factor.” T-tekijä tarkoittaa presidentti Donald Trumpia.

T-tekijä vaikutti siitäkin huolimatta, että Gillespie on ottanut etäisyyttä Trumpiin. Hän ei halunnut presidenttiä puhujaksi kampanjatilaisuuksiinsa. Se on poikkeuksellista käytöstä Virginian ehdokkaalta, koska pääkaupunkiseutu on ratkaisevan tärkeä äänestysalue osavaltiossa.

Gillespie vieroksuu Trumpia, mutta hänen kampanjansa oli laskelmoitu hivelemään Trumpin peruskannattajakuntaa, Virginian valkoista työväenluokkaa.

Hänen vaalimainoksissaan vastustettiin aborttia. Hän tuomitsi poliisiväkivaltaa protestoivien NFL-pelaajien polvistumiset kansallislaulun aikana. Hän puolusti sisällissodan sankaripatsaiden säilyttämistä, vaikka ne nostattivat mellakan Charlottesvillessa.

Kampanja ei tehonnut, vaan Gillespie hävisi yllättävän selvästi. Hän sai 45 prosenttia äänistä.

Gillespie ei ehkä sittenkään pystynyt karistamaan presidenttiä kampanjastaan. Samaan aikaan Trumpin kannatus on laskenut myös työväenluokassa.

Viikonloppuna julkaistun Washington Postin ja ABC:n mittauksen mukaan Trumpin kannatusluvut tässä vaiheessa virkakautta ovat alhaisimmat sitten Harry Trumanin, joka oli presidenttinä 1945-53.

Vastaajista 37 prosenttia sanoi kannattavansa Trumpin toimia presidenttinä ja 59 prosenttia vastustavansa. Trumpin edeltäjä Barack Obaman luvut olivat tässä vaiheessa 57 prosenttia puolesta, 40 prosenttia vastaan.

Obaman edeltäjän George W. Bushin kannatus oli 89 prosentissa, mikä johtui syyskuun 2001 terrori-iskuista ja Bushin käynnistämästä sodasta Afganistanissa. Bushin edeltäjän Bill Clintonin kannatus oli 52 prosentissa.

Aasiassa matkaileva Trump twiittasi Gillespien vaalitappion johtuneen siitä, ettei presidentin tuki kelvannut hänelle. Tarkkailijat kuitenkin huomioivat Trumpin twiitanneen ja käyttäytyneen viime päivinä tavallista rauhallisemmin.

Trumpin leirissä on tuskin jäänyt huomioimatta, että Gillespien Trumpilta lainaama, öykkäröivä retoriikka ei purrut Virginiassa. Vaaleista on kulunut vuosi ja Trump on tällä hetkellä epäsuosituin Yhdysvaltain presidentti 70 vuoteen.