Äiti käännytettiin lapsen kanssa päivystykseen – Etelä-Savossa ongelmia uuden nopean palvelun hoidon aloittamisessa

Essoten ylilääkärin mukaan pääsyä nopean palvelun hoitajalle parannetaan.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäri stetoskoopin kanssa.
Essoten Nopean palvelun hoitajan vastaanotto uuteen nopean palvelun ajanvaraukseen ei ole aina päässytYle

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) uudessa nopean palvelun ajanvarauksessa (siirryt toiseen palveluun) on ollut ongelmia Mikkelissä.

Erään äidin mukaan uudistuksen jälkeen ajan saaminen kipeälle lapselle on ollut aiempaa vaikeampaa. Ennen uudistusta äiti pystyi hakemaan sairauslomatodistuksen itselleen lapsen sairastumisen vuoksi neuvolasta.

Äiti kertoo, että nopean palvelun ajanvarauksen aloittamisen jälkeen lapsen kanssa ei enää ole päässyt neuvolaan tästä syystä. Äidin mukaan ajat nopean palvelun hoitajalle "samalle päivälle tuntuvat olevan kiven alla."

Toinen äiti kertoo, että hänet oli ohjattu sairaan lapsensa kanssa päivystykseen hakemaan sairauslomatodistusta.

Nopean palvelun hoitajan vastaanottoon voi varata ajan sähköisesti Essoten sivuilta terveysongelman tai sairastumisen vuoksi.

Essoten mukaan palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi lyhyen sairauslomatodistuksen asian käsittelyyn, terveysongelman selvittelyn aloitukseen, ompeleiden poistoon, korvahuuhteluun, lääkepistoksiin ja lääkehoitoon liittyviin kysymyksiin sekä haavojen tai palovammojen näyttöön.

"Hienosäätöä tarvitaan"

Essoten vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdström myöntää, että ongelmia on ollut.

– Tarvitsemme hienosäätöä, kuten kaikessa uudessa tarvitaan.

Gärdströmin mukaan on mahdollista, että osa asiakkaista on ohjattu päivystykseen.

– Voi olla, että joku on voitu ohjata päivystykseen, mutta missään tapauksessa ei ole tarkoitus, että näitä asioita päivystyksessä hoidetaan.

Essote aikoo lisätä mahdollisuutta päästä nopean palvelun hoitajan vastaanotolle nopeasti Mikkelissä.

– Aikoja tulee maanantaista 13. marraskuuta alkaen puolet enemmän kuin on ollut tähän saakka.

Gärdström sanoo sen tarkoittavan, että nopean palvelun hoitajat voivat katsoa päivittäin 18 potilasta lisää Mikkelin hyvinvointikeskuksessa. Keskivertopäivänä nopean palvelun yksikössä Mikkelissä on mahdollisuus hoitaa 50 henkilöä.

Ylilääkäri kertoo, että neuvolalla ja nopean palvelun ajanvarauksella ei ole ollut yhteyttä toisiinsa. Neuvolaan pääsee sairauslomatodistusasialla.

– Ei ole ollut vielä tässä vaiheessa tarkoitus, että neuvola-asiat siirrettäisiin nopean palvelun hoidettavaksi. Neuvolapuolen kanssa on sovittu, että he jatkavat entistä käytäntöä toistaiseksi, eli vanhemmat voivat lapsen sairausasiassa ottaa yhteyttä neuvolaan entisen tapaan.

Neuvolassa voi käydä alle kouluikäisen lapsen kanssa.

Gärdströmin mielestä nopean palvelun hoitajan vastaanotto on toiminut kokonaisuutena hyvin. Palvelu avautui lokakuun lopussa.

Arkipäivisin ympäri Etelä-Savoa

Nopean palvelun hoitajan vastaanotto on tarkoitettu yhden asian hoitoon. Lääkäri osallistuu hoitoon tarvittaessa tulemalla vastaanotolle tai antamalla hoito-ohjeet. Nopean palvelun hoitajan hoitoaika potilasta kohden on enintään 20 minuuttia.

Essoten mukaan ajan nopean palvelun hoitajan vastaanotolle voi varata, jos asia ei ole kiireellinen, mutta vaatii selvittelyä lähipäivien aikana.

Mikkelissä nopean palvelun hoitajan vastaanotolle pääsee maanantaista perjantaihin kello 8–15.

Mäntyharjun, Kangasniemen ja Juvan hyvinvointikeskuksissa varattavat kellonajat ovat maanantainasta perjantaihin kello 9–11 ja 12–14.

Pertunmaan, Haukivuoren, Hirvensalmen, Ristiinan ja Puumalan hyvinvointiasemilla nopean palvelun hoitajan vastaanotolle pääsee maanantaista perjantaihin kello 12–14.