Zimbabwen erotettu varapresidentti pakeni maasta

Epäsuosioon joutunut, virastaan erotettu ja maasta paennut varapresidentti oli  ennakkosuosikki 93-vuotiaan Robert Mugaben seuraajaksi.

Zimbabwe
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe (oik.) ja varapresidentti Emmerson Mnangagwa (vas.)
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe (oik.) ja varapresidentti Emmerson Mnangagwa (vas.) vuonna 2016.Aaron Ufumeli / EPA-EFE

Zimbabwen entinen varapresidentti Emmerson Mnangagwa on paennut maasta tappouhkauksien takia, kertovat hänen liittolaisensa.

Zimbabwen itsevaltainen presidentti Robert Mugabe erotti varapresidenttinsä maanantaina. Mugabe syytti Mnangagwaa epälojaaliudesta ja pelkäsi varapresidenttinsä vehkeilevän vallankaappaamiseksi. Keskiviikkona valtapuolue Zanu-PF erotti varapresidentin riveistään.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Mnangagwa ei ole kommentoinut tilannettaan julkisesti, mutta julkisuuteen on vuotanut hänen allekirjoittamaksi väitetty tiedonanto. Viisisivuisessa kirjeessään hän kiistää presidentin syytökset ja sanoo presidentti Mugaben ja tämän Grace-vaimon kaapanneen Zanu-PF –valtapuolueen omiin tarkoituksiinsa.

Entinen varapresidentti ilmoitti lisäksi suunnittelevansa paluuta, jotta hän voisi ryhtyä johtamaan Zimbabwea. Jos 93-vuotias Mugabe ja hänen valtaperintönsä on elossa, Mnangagwaa voi odottaa palattuaan syyte maanpetoksesta.

Mnangagwan kirjoittamaksi arvioidun kirjeen aitoutta ei ole kuitenkaan voitu vahvistaa.

Läheiset työtoverit yli 40 vuotta

Mugaben odotetaan nimittävän Grace-vaimonsa varapresidentiksi Zanu-PF -puolueensa kokouksessa ensi kuussa.

Grace Mugabe vaati viime viikonloppuna Mnangagwan erottamista. Hän haukkui puheessaan Mwangagwaa käärmeeksi, vallankaappauksen suunnittelijaksi ja pelkuriksi.

Emmerson Mnangagwaa pidettiin aiemmin ennakkosuosikkina 93-vuotiaan Robert Mugaben seuraajaksi. Kaksikko on työskennellyt läheisesti yli 40 vuoden ajan.

– Tiesimme jo kauan millainen hän (Mnangagwa) on, mutta halusimme suojella teitä. Hän luuli että pysymällä lähelläni, kantasin hänet selässäni presidenttiyteen. Mutta minä en kuollut enkä eronnut, Mugabe kertoi kannattajilleen keskiviikkona pääkaupungissa Hararessa.

Lähteet: Reuters