1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Yhdysvaltojen ja Kiinan presidentit tapasivat – tietoa keskustelujen sisällöstä odotetaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat tavanneet nyt toisen kerran. Keskustelujen odotetaan jäävän historiaan yhtenä vuosikymmenten merkittävimmistä tapaamisista.

Kiina
Presidentit seisovat rinnakkain. Soittokunnan kapellimestari heiluttaa puikkoa heidän edessään.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai juhlallisen vastaanoton saapuessaan vierailulle Kiinaan, Pekingiin.Epa-Efe/Xinhua

Presidentti Donald Trumpin Aasian-kierros jatkui keskiviikkona Kiinan pääkaupungissa Pekingissä.

Punaisen maton ja juhallisen tervetuloseremonian jälkeen Trump vieraili puolisonsa Melania Trumpin kanssa muun muassa Pekingin Kielletyssä kaupungissa Kiinan presidenttiparin isännöimänä.

Varhain aamulla Suomen aikaa presidentit rauhoittuivat kahdenkeskiseen keskusteluun maiden välisistä asioista. Valkoisen talon mukaan parivaljakko kertoo näkemyksiään tapaamisesta kello 6.30 Suomen aikaa.

Kansainvälinen media on etukäteen arvioinut, että presidentti Trumpin ja virkaveljensä Xin keskusteluissa asialistalla ovat ainakin maiden väliset kauppasuhteet sekä Pohjois-Korean tilanne. Trump on nostanut Aasian-kiertueella pitämissään puheissa vahvasti esille Pohjois-Korean ydinasevarustelun ja maan vaarallisen uhittelun.

Käynnissä on Trumpin ja Xin toinen tapaaminen. Ensimmäisen kerran kaksikko tapasi viime huhtikuussa, kun Xi saapui puolisoineen valtiovierailulle Yhdysvaltoihin.

Kahden suurvallan johtajan kohtaamisen on odotettu jäävän historiaan yhtenä vuosikymmenten merkittävimmistä tapaamisista.

Lue seuraavaksi