Kemijärvellä tarvitaan tuplasti rahaa katujen kunnostuksiin

Nyt kaupunki käyttää asemakaava-alueen katuremontteihin runsaat 300 000 euroa vuodessa.

Kemijärvi
Pimeä jäinen katunäkymä Kemijärveltä.
Jäinen katu ei kerro koko totuutta sen kunnosta. Talvella kaikki näyttää hyvältä. Jorma Korhonen / Yle

Kadut ja kevyenliikenteen väylät ovat Kemijärvelläkin kaupungin omaisuutta ja niistä pitää ja halutaan huolehtia. Ikävää onkin autolla liikennöidä, kulkea ja käydä roudan repimällä kadulla, tai muuten rujoksi kuluneella. Sanotaanhan myös, että millaiset kadut, sellainen kaupunki.

Kemijärvellä katujen korjauksiin käytettävä vuotuinen rahamäärä pitäisi lähes kaksinkertaistaa, jotta noin miljoonan euron korjausvelka olisi hallittavissa. Nyt Kemijärvi käyttää asemakaava-alueen katuremontteihin runsaat 300 000 euroa vuodessa.

Kemijärvellä asiaan on nyt kajottu tomerammin kuin koskaan aiemmin. Kaupunkiin on tehty historian ensimmäinen katujen kehittämissuunnitelma vuosille 2018 -2022. Sen pohjana on viimekeväinen kuntokartoitus, joka koskee nimenomaan asemakaava-alueen päällystettyjä teitä, katuja ja kevyenliikenteen väyliä. Se ei koske sorapintaisia väyliä, eikä Pyhän ja Suomun matkailualueiden katuja.

Erittäin huonoja ja hyviä

Kemijärvellä mitattujen katujen kunto vaihtelee erittäin huonosta hyvään. Särkikankaalta löytyvät pahimmat tapaukset. Pelkkä päällysteen uusiminen ei liioin riitä Kallaanvaarassa, eikä siellä Sallantien pohjoispuolella olevilla tonttikaduillakaan. Kaupungin keskustassa ja Sipovaarassa kuljetaan varsin hyvillä väylillä.

Noin miljoona euroa olisi Kemijärven kaupungin pitänyt katuihin menneinä vuosina investoida, jotta kadut nytkin olisivat hyvässä kunnossa. Noin sanottuna, se on nyt se korjausvelka.

Tekninen lautakunta päättää katuremontteihin tarvittavasta lisämäärärahasta tänään. Tiemestari esittää suunnitelmakaudelle 250 000 euroa per vuosi.