Tienaatko 3 000 euroa kuussa? Katso täältä, kuinka paljon Lahden veronkorotukset rokottaisivat palkansaajaa, eläkeläistä ja rivitaloasukasta

Jos Lahti korottaa veroja, kevenee tavallisen eläkeläisen kukkaro kympeillä, peruspalkansaajalla yli satasella.

Lahti
Lahden kaupungintalo
Vihtori Koskinen / Yle

Lahden kaupunki aikoo korottaa kunnallisveroprosenttiaan 20,25:stä 20,75:een. Myös kiinteistöverot ovat nousemassa. Veronmaksajain Keskusliitto laski Yle Lahdelle, että kunnallisveron korotus vie 3 000 euroa kuukaudessa tienaavan kukkarosta runsaat 152 euroa vuodessa.

Palkansaajan veromuutos
Vain viran puolesta myönnettävät vähennykset, alle 53-v palkansaaja, vuoden 2018 esitetyt veroperusteet ja sova-maksut, kirkollisveroprosentti säilyy samana. Vuositulo on vuosipalkka lomarahoineen, eli 12,5 x 3 000€ kk-palkka.Yle Uutisgrafiikka

Kunnallisvero vaikuttaa myös käteen jääviin eläkkeisiin. Jos valtuusto päättää nostaa veroja, 1 600 euron kuukausittaisesta eläkkeestä nauttivan tilille tulee vuosittain noin 72 euroa vähemmän.

Eläkkeensaajan veromuutos
Vain viran puolesta myönnettävät vähennykset, vuoden 2018 esitetyt veroperusteet ja eläkeläisen sairaanhoitomaksun, kirkollisveroprosentti säilyy samana.Yle Uutisgrafiikka

Kiinteistöveroissa korotusten vaikutukset vaihtelevat muun muassa sen mukaan, onko asunto vakituinen vai ei. Yleinen kiinteistöveroprosentti nousisi Lahdessa talousarvioesityksen mukaan 1,15 prosentista 1,35 prosenttiin.

Tavanomaiselle lahtelaiselle pientaloasukkaalle kiinteistöveroprosenttien nousu tarkoittaa 31 euroa vuodessa.

Kiinteistöveron veronkorotuksen vaikutus
Esimerkkiperheen koti: Viiden asunnon rivitalo kaupungin pientaloalueella, rivitalon kokonaisneliömäärä 480 m2 (josta perheen osuus 1/5), rakennusaine kivi, rakennusvuosi 1992, tontin koko 2 000 m2, rakennusoikeuden määrä 480 m2.Yle Uutisgrafiikka

Lahden valtuusto päättää ensi maanantaina, korotetaanko Lahdessa kunnallisveroprosenttia. Kaupunginhallitus on jo hyväksynyt kaupunginjohtajan esityksen veronkorotuksista.

Helpotusta tulossa

Sen sijaan valtion verotukseen ei ole tulossa suuria muutoksia, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton ekonomisti Janne Kalluinen.

– Budjettiriihessä päätettiin, että ansiotulojen verotusta kevennetään kautta linjan, mutta samanaikaisesti sosiaaliturvamaksut nousevat. Näiden yhteisvaikutus on se, että palkansaajan verotus ei juurikaan muutu.

Myös eläkkeensaajien veroprosentit tulevat olemaan melko lähellä tämän vuoden lukuja. Suurin muutos koskee noin tuhannen euron kuukausieläkkeitä, joiden verotus kevenee puolisen prosenttia.

Lahden 20,75 prosentin kunnallisvero olisi muihin kaupunkeihin verrattuna korkeahko.

– Kyllä niitä muitakin on, mutta sanoisin, että tämä Lahden ensi vuoden prosentti olisi hitusen korkeampi kuin samansuuruisten kaupunkien kunnallisveroprosentti keskimäärin, ekonomisti Kalluinen toteaa.