1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)

HUS: Potilastietojärjestelmä toimii taas – Vain kaksi leikkausta jouduttu perumaan häiriöiden takia

Aamupäivän aikana potilastietojärjestelmässä on ollut noin 7 000 käyttäjää, eikä ongelmia ole havaittu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)
sairaanhoitajia toimistossa
Arkistokuvaa. Tietoliikennekatkos vaikeutti esimerkiksi potilastietojen käsittelyä.Kalevi Rytkölä / Yle

Torstaiaamu on tuonut valoa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin takkuilevaan toimintaan. HUS kertoo tiedotteessaan, että potilastietojärjestelmä toimii normaalisti.

Sairaaloissa työskenteleviä on ohjeistettu käynnistämään tietokoneensa uudelleen ja ilmoittamaan, jos ongelmia ilmaantuu.

HUS:ssa ilmeni tiistaina laaja, kaikkia alueen 22 sairaalaa koskeva tietoliikennehäiriö, joka koski kaikkia tietojärjestelmiä. Ongelmia oli myös keskusvalvomoissa, joista seurataan keskitetysti esimerkiksi synnytyksiä. Tietojärjestelmähäiriötä on luonnehdittu suurimmaksi kymmeneen vuoteen.

Potilastietoja jouduttiin kyselemään potilailta itseltään

Ylen tietojen mukaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä myös hälytettiin kätilöitä ylimääräisiksi töihin.

Tietojärjestelmäongelmien vuoksi synnytysten etenemistä ei voitu seurata keskusvalvomosta, vaan jokaiseen saliin tarvittiin oma kätilönsä. Sydänäänet ja supistuskäyrät kun ovat tietoja, jotka eivät tietoliikenneongelman takia siirtyneet.

Potilastietoja jouduttiin kyselemään myös potilailta itseltään, koska järjestelmät eivät tuottaneet tai tuottivat hyvin hitaasti tarvittavia tietoja. Ongelma vaikutti myös lääkejakeluun, joka tehtiin käsin. Käsipelillä kirjoitettiin myös vastaukset laboratorionäytteistä.

Mitään vakavaa ei ole sattunut missään yksikössä.

Markku Mäkijärvi

Keskiviikkona ilmeni puolestaan uusi ongelma potilastietojärjestelmässä, joka saatiin illan aikana korjattua. Keskiviikkona ongelmat eivät olleet enää yhtä laajoja kuin tiistaina.

– Toiminnan hidastumista ja välillä paperille kirjoittamista on ollut eri yksiköissä. Mitään vakavaa ei ole sattunut missään yksikössä, vaivaa ja hitautta kyllä, kertoi HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Ylelle keskiviikkona. Potilaiden turvallisuus ei HUS:n mukaan ole vaarantunut.

HUS kertoo, että häiriötilanteen vuoksi jouduttiin perumaan yhteensä kaksi leikkausta tuhannesta.

Valvira: Tilanne aiheutti vaaran potilasturvallisuudelle

Valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson arvioi keskiviikkona, että häiriö on ollut vaaraksi potilasturvallisuudelle.

– Tällainen laaja tietojärjestelmähäiriö aiheutti vaaran potilasturvallisuudelle, mutta onneksi vaara ei ole realisoitunut potilasvahingoiksi. Ei tällaista saisi tapahtua.

Henrikssonin mukaan Valvira tutkii tarkasti ja yksityiskohtaisesti, miten viat tietojärjestelmissä pääsivät syntymään ja miten on toimittu. Henriksson myös kiittää, että HUS on antanut koko ajan tietoa tapahtumista valvontaviranomaisille.

– Kaiken sen tiedon nojalla, mitä olen saanut, HUS on ryhtynyt tarmokkaasti korjaamaan tilannetta ja laittanut korjaamiseen paljon resursseja. Potilasturvallisuutta on varmistettu asianmukaisin priorisoinnein ja toimenpitein, sen jatkuvan raportoinnin perusteella, mitä olemme saaneet HUS:sta, Henriksson sanoi Ylelle keskiviikkona.

Tietoliikenteen jymähtämisen syynä pidetään yhteysongelmaa kahden tietokantapalvelimen välillä. Viitteitä palvelunestohyökkäyksestä ei ole.

Lisää aiheesta:

HUS: Potilastietojärjestelmä toimii taas – Vain kaksi leikkausta jouduttu perumaan häiriöiden takia

Valvira: Husin tietoliikenneongelmat vaaransivat potilasturvallisuuden – Potilastietoja kirjattu paperille, leikkauksia jouduttu siirtämään

Suomen suurimman sairaanhoitopiirin tietoliikenteessä taas ongelmia – varajärjestelmä ei pelastanut tänäänkään

_Artikkelia täydennetty 9.11.2017 kello 11.25 tuoreilla ja edellisten päivien tiedoilla HUS:in tilanteesta. _

Lisäksi korjattu tieto HUS:n perutuista leikkauksista tietoliikennehäiriön aikana. Tekstissä luki , että "Lisäksi tiistaina ja keskiviikkona leikkauksia jouduttiin kuitenkin siirtämään eteenpäin potilasturvallisuuden takia." . Tieto oli peräisin keskiviikolta, ja torstaisten tarkentuneiden tietojen valossa siirrettyjä tai peruttuja leikkauksia oli yhteensä kaksi.

Lue seuraavaksi