Eturauhassyöpään sairastunut viisikymppinen Janne Tamminen: ”Mies, pidä vehkeistäsi huolta!”

Eturauhassyöpädiagnoosin saa Suomessa vuosittain 5 000 miestä. Se vie hengen 850 sairastuneelta.

miehet
Janne Tamminen
Tarja Hiltunen / Yle

Janne Tammisen 50-vuotisterveystarkastuksen yhteydessä otettu verikoe paljasti korkeat tulehdusarvot. Ne saivat työterveyshoitajan patistamaan miehen PSA-testiin. Testissä mitataan eturauhaskudoksen erittämää valkuaisainetta.

– Testin jälkeen hoitaja soitti ja kertoi jonkun lukeman, jota en ymmärtänyt. Työterveyslääkäri passitti urologille, enkä vieläkään tajunnut lukemista mitään. Vasta urologin sanat ymmärsin: olin sairastunut eturauhassyöpään, kuvaa Tamminen kolmen vuoden takaisia tunnelmia.

Viisikymppisen miehen PSA-arvo on normaalisti neljä, Janne Tammisella se oli 190.

Eturauhasta särki ja vihlova kipui tuntui kiveksistä penikseen.

Janne Tamminen

Työikäinen turkulaismies passitettiin jonojen ohi näytteenottoon sekä varjoaine- että viipalekuvauksiin. Tutkimuksissa selvisi, että eturauhassyöpä oli ärhäkkä ja levinnyt kylkiluuhun saakka.

Diagnoosi oli yllätys.

– Eihän viisikymppinen ajattele sairastuvansa eturauhassyöpään. Olin ollut uupunut ja ärtynyt. Eturauhasta särki, vihlova kipui tuntui kiveksistä penikseen. Kipu oli ajoittaista, ja ajattelin sen olevan vain joku tulehdus.

Tamminen kehottaa miehiä ottamaan oireet tosissaan ja menemään ajoissa lääkäriin. Häpeää ei pidä tuntea. Ensimmäinen urologikäynti oli Tammisen omin sanoin kova paikka.

Sairastumisen syytä ei tiedetä

Eturauhassyöpä on iäkkäiden, yli 70-vuotiaiden miesten tauti. Se yleistyy 55 ikävuoden jälkeen. Nuorikin mies voi sairastua, mutta se on harvinaista. Ikä on tärkein yksittäissyy sairastumiseen (siirryt toiseen palveluun), kertoo Syöpäjärjestöjen yhteinen kaikkisyovasta.fi -sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Vuosittain diagnoosin saa 5 000 miestä. Sairastumisen syytä ei tiedetä. Suurentunut mieshormonien määrä nostaa riskiä syövän kehittymiselle. Mies, jolla on vähän mieshormonia, ei voi sairastua.

Jos isällä tai veljellä on eturauhassyöpä, on itsellä kaksin- tai kolminkertainen riski sairastua.

Elintavoilla voi vaikuttaa. Esimerkiksi runsas rasvan ja punaisen lihan käyttö, tupakointi ja lihavuus kasvattavat riskiä sairastumiseen.

Hoidossa poistettiin mieshormonit

Eturauhassyöpädiagnoosin jälkeen alkoi Janne Tammisen hoidon suunnittelu. Urologin ja syöpälääkärin mielestä hormonihoito oli paras vaihtoehto. Syövän leviämisen takia sädetys tai leikkaushoito ei tullut kysymykseen.

Tamminen sai kaksi Firmagon-nimistä hormonipistosta. Lääke poistaa kehosta mieshormonin, eli se on kemiallinen kastraatio.

Hoito toimi. Viikon kuluttua PSA-arvo oli tippunut 0,12:een.

– Solu ei antanut huijata itseään, vaan alkoi kasvaa uudelleen. Lääke jouduttiin vaihtamaan toiseen samankaltaiseen kemialliseen kastraatioon.

Tamminen saa nyt pistoksen kerran kolmessa kuukaudessa. PSA-arvo nousee kuitenkin pikkuhiljaa lääkkeestä huolimatta. Syytä tutkitaan parhaillaan.

Kudosnäyte eturauhasesta.
Näytepala on leikattu eturauhasesta potilaan taudin määrittämiseksi.Yle

Halut lähtivät

Hoito tappoi seksuaaliset halut.

– Voin tunnustaa, ettei yhtään tee mieli. Ei ole erektiota, sanoo Janne Tamminen rehellisesti.

Naimisissa olevaa miestä pohditutti oma miehisyys. Kohtalotoverit kehottivat kokeilemaan potenssilääkettä, osa oli saanut sen avulla erektion.

– Tarvitsen stimulaatiota, mutta lääkkeet ovat niin vahvoja, ettei enää onnistu.

Solu ei antanut huijata itseään, vaan alkoi kasvaa uudelleen.

Janne Tamminen

Mieshormonin poistuminen kehosta sai aikaan myös vaihdevuodet. Kokkina työskennellyt mies sai osansa enemmänkin naisille tutuista ongelmista, yöhikoilusta ja kuumista aalloista.

Miesten seulonta jakaa mielipiteitä

Naisilla rintasyöpäseulonnat alkavat 50 vuoden iässä. Janne Tamminen ymmärtää, että miesten eturauhassyövän samankaltainen seurantajärjestelmä jakaa mielipiteitä.

– Omasta mielestäni miehilläkin voisi olla tiiviimpi seuranta ja jopa seulonta, mutta toisaalta osa eturauhassyövistä ei lähetä etäpesäkkeitä eikä oireile miehen elinaikana. Mielipiteitä laajemmasta seulonnasta on yhtä monta kuin sanojia, tietää Tamminen.

Eturauhassyövän diagnosoinnissa käytettävä PSA-testi herättää kiistoja. Toisaalta sen avulla löydetään syöpä ajoissa, toisaalta lukema voi nousta, vaikka kasvain olisi hyvälaatuinenkin. Myös syöpään sairastuneella voi olla täysin normaali PSA-lukema.

Eturauhasen vaiva ei aina ole syöpää

Eturauhassyövän oireet ovat yksilöllisiä. Katkonainen virtsaaminen, tihentynyt virtsaamisen tarve, veri virtsassa tai virtsaamiskipu voivat olla merkkejä eturauhasen ongelmista. Laajentunut kasvain voi aiheuttaa kipuja luustossa, anemiaa ja yleistä väsymystä.

Eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun oireet muistuttavat eturauhassyövän oireita.

Lääkäri sanoi, että tulen todennäköisesti kuolemaan johonkin muuhun sairauteen.

Janne Tamminen

”Aion kuolla vanhuuteen”

Kolme vuotta eturauhassyöpädiagnoosin jälkeen Janne Tamminen sanoo voivansa hyvin. Kokin työ on vaihtunut opiskeluun vuokrataloisännöitsijäksi. Eturauhassyöpä kulkee elämässä mukana.

– Lääkäri sanoi, että todennäköisesti tulen kuolemaan johonkin muuhun sairauteen. Hoidot ovat kehittyneet, ja uusia lääkkeitä kehitetään koko ajan.

Tamminen johtaa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksessä eturauhassyöpäpotilaiden Etuset-kerhoa. Se kokoontuu kerran kuukaudessa Turussa, Meri-Karinan toimintakeskuksessa. Kokoontumiset tarjoavat vertaistukea ja asiantuntijoiden luentoja. Puolisot ovat toiminnassa tiiviisti mukana.

Tamminenkin kiittelee vuolaasti oman vaimonsa tukea. Pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa.

Miehille Janne Tammisella on vahva sanoma.

– Pitäkää miehet omista vehkeistänne huolta. Testi on helppo ottaa, se on yksi putkilo verta.