1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Eutanasian salliminen Suomessa vaatisi jättimäisen lainsäädäntötyön – Asiantuntija: "Ei ehtisi tällä hallituskaudella"

Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan pääsihteerin mukaan ainakin rikoslakia pitäisi muuttaa, jotta eutanasia voitaisiin laillistaa.

eutanasia
Belgialainen apteekeissa myytävä eutanasia-pakkaus.
Lääkärin antama kuolinapu on sallittu muun muassa Belgiassa. Kuvassa belgialainen eutanasiaan tarvittavat välineet sisältävää pakkaus.Etienne Ansotte / EPA

Eduskunnassa keskustellaan tänään kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan eutanasian laillistamista. Aloitteen allekirjoittajat haluavat, että eduskunta ryhtyy lainvalmisteluun eutanasialain säätämiseksi. Millainen lainsäädäntöoperaatio siitä seuraisi?

Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi, että jos eduskunta hyväksyisi kansalaisaloitteen, niin eutanasian salliminen olisi iso operaatio.

Asia etenisi normaalin lainsäädäntöprosessin kautta. Todennäköisesti sosiaali- ja terveysministeriö valmistelisi lain. Asian käsittelyä varten muodostettaisiin mahdollisesti työryhmä.

Voi lisäksi olla, että lakiesitys pitäisi viedä eduskunnassa myös perustuslakivaliokunnan pohdittavaksi.

Rikoslakia pitäisi muuttaa

Halilan mukaan työryhmä kuulisi asiassa erilaisia kansalaisjärjestöjä, terveydenhuollon edustajia ja muita sopivia tahoja. Esimerkiksi rikosoikeudelliset kysymykset olisivat keskeisessä osassa.

– Muutoksia pitäisi tehdä lähinnä rikoslakiin. Rikoslaissahan ihmisen surmaaminen kaikin tavoin on kiellettyä, Halila sanoo.

Hänen mukaansa on hyvin vaikea arvioida, mihin kaikkiin lakeihin eutanasian salliminen vaatisi muutoksia. Suomen terveydenhuollon lainsäädäntö on pitkälti periaatteellista.

Halila arvioi, että eutanasialain pitäisi olla hyvin tarkkarajainen, koska ihmisen elämän päättäminen on iso periaatteellinen kysymys.

Potilaiden oikeusturva taattava

Muutoksia miettiessä pitäisi ottaa huomioon, että ihmisten oikeusturva ei katoa.

– Meillä on perustuslaissa olemassa ihmiselämän suoja. Sanoisin, että eutanasialaki vaatii ihan oman erillisen lainsäädännön. Muualle lainsäädäntöön tehtävät muutokset olisivat ehkä tarkennuksia ja selvennyksiä.

– Jos ajatellaan maita, joissa eutanasia on hyväksytty, niin sielläkin on käyty keskustelua monta kymmentä vuotta. Se ei ole mikään pikkujuttu.

Jos eduskunta hyväksyisi kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta, niin Halilan mukaan uuden lain säätämiseen menisi joka tapauksessa vuosia, koska prosessi on niin monimutkainen.

Halilan näkemys on, että uusi laki ei tulisi voimaan tällä hallituskaudella. Uusi eduskunta ja uusi hallitus puolestaan tekevät omat päätöksensä ja voivat torpata prosessissa olevat lait.

*Lue lisää aiheesta: *

Piispat: Eutanasialle ei – hyvä saattohoito sen sijaan taattava kaikille

Ylen kysely vuodelta 2016: Ylen kysely: Eutanasian sallisi suurin osa suomalaisista

Lue seuraavaksi