1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouskasvu

EU ennustaa Suomelle ripeää talouskasvua – velkasuhde kääntynyt laskuun

Suomen julkisen velan suhde kansantuotteeseen laskee komission ennusteen mukaan lähivuosina selvästi. Työllisyyden kasvu on talouskasvusta huolimatta hidasta.

talouskasvu
Vuosaaren satama.
Viennin kasvu parantaa komission mukaan Suomen talouden kasvunäkymiä.Jyrki Lyytikkä / Yle

BRYSSEL Suomen talous kasvaa lähivuodet selvästi euroalueen keskiarvoa nopeammin, arvioi Euroopan komissio syksyn talousennusteessaan.

Komissio ennakoi Suomelle kuluvalle vuodelle 3,3 prosentin ja ensi vuodelle 2,7 prosentin talouskasvua, kun euroalueen vastaavat luvut ovat 2,2 ja 2,1 prosenttia.

Talousnäkymien parantuminen johtuu komission mukaan ennen kaikkea viennin ja investointien kasvusta. Myös kotimainen kysyntä vauhdittaa kasvua.

Ennusteen mukaan julkisen velan suhde kansantuotteeseen on jo kääntynyt laskuun. Velkasuhde laskee vuoden 2015 huipusta kahdella prosenttiyksiköllä vuoteen 2019, jolloin se on 61,6 prosenttia.

Vielä edellisessä, keväällä julkaisemassaan ennusteessa komissio ennakoi julkisen velan suhteen bkt:sta kasvavan seuraavat kolme vuotta. EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan velkasuhde pitäisi pitää enintään 60 prosentissa.

Velkasuhteen sulaminen johtuu komission mukaan nimenomaan talouskasvusta. Suomen julkisen talouden tasapaino on miinuksella lähivuodet. Rakenteellinen eli suhdanteista riippumaton alijäämä jopa heikentyy.

Komission ennakoima talouskasvu on nopeampaa kuin esimerkiksi Suomen valtiovarainministeriön (siirryt toiseen palveluun) syksyn talouskatsauksessa, mutta linjassa suomalaispankkien viime aikojen ennusteiden kanssa.

Suomen talouden käänne on ollut nopea, sillä vielä keväällä komissio ennusti kuluvalle vuodelle vain 1,2 prosentin talouskasvua.

Ripeästä talouskasvusta huolimatta työllisyyden kasvu on Suomessa komission mukaan yhä hidasta. Suomen vuoden 2017 työttömyysasteeksi ennakoidaan 8,6 prosenttia, josta se laskee kahdessa vuodessa kahdeksaan prosenttiin.

Lue seuraavaksi