Analyysi: Ihastunut Trump sai diilinsä – mutta se ei ratkaise kaikkia maailman ongelmia

Yhdysvaltain presidentti sanoo voivansa yhdessä Kiinan kanssa ratkaista ainakin suurimman osan maailman ongelmista. Kertomatta jäi miten, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Donald Trump
Xi Jinping ja Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tuntevansa lämpimiä tunteita Kiinan presidenttiä Xi Jin-pingiä kohtaan.

PekingKiinan pääkaupungissa Pekingissä ensimmäistä kertaa presidenttinä vieraillut Donald Trump pääsi tänään kertomaan, että diili on tehty. Vierailun yhteydessä Yhdysvallat ja Kiina sopivat kauppoja 250 miljardin dollarin arvosta.

Trumpin kovaan ääneen esittämät toiveet toteutuvat: Kiina tulee ostamaan Yhdysvalloista enemmän tavaraa. Ostoslistalla on muun muassa lentokoneita, matkapuhelinten osia ja maakaasua.

Se on lääke, jota presidentti Trump on janonnut suosikkiongelmaansa eli Yhdysvaltain Kiinan-kaupan alijäämän korjaamiseen.

Nyt Trump voi palata kotiin ja sanoa onnistuneensa.

Arvostelijoiden mukaan Trumpin huomio on keskittynyt väärään asiaan koko ajan.

Monet Kiinaan hamuavat yritykset ovat pelänneet kauppasopimusten jäävän Trumpin Kiinan-vierailun ainoaksi tulokseksi (siirryt toiseen palveluun). Vaikka numerot ovat suuria, ovat ne kertaluontoisia eivätkä poista laajempia Kiinan markkinoille pääsyyn liittyviä ongelmia.

Kiinan presidentti Xi Jinping kyllä lupasi maansa markkinoiden avaavan oviaan ja toimivan jatkossa läpinäkyvämmin. Mutta Xi on ennenkin puhunut yhtä - ja Kiina on tehnyt toista.

Vaalivoittonsa vuosipäivää juhlinut Trump on vaalikampanjastaan saakka syyttänyt Kiinaa Yhdysvaltain talouden ongelmista. Hän on syyttänyt Kiinaa äänestäjiensä työpaikkojen varastamisesta ja "massiivisten rahamäärien ja hyvinvoinnin viemisestä Yhdysvalloilta" (siirryt toiseen palveluun).

Pekingissä presidentti otti myös kauppakeskusteluun uudenlaisen sävyn:

Ei vaiskaan, Trump sanoi tänään.

Kauppojen allekirjoittamisen yhteydessä Trump totesi, ettei hän syytä Kiinaa. Sen sijaan syypää kaupan alijäämään löytyy kotoa – se on Yhdysvaltain edellinen hallinto.

– Loppujen lopuksi, kuka voi syyttää maata, joka onnistuu käyttämään toista valtiota hyväkseen omien kansalaistensa eduksi? Annan Kiinalle pisteitä, Trump totesi.

Ei voi kieltää, etteikö suurvaltaromantiikkaa olisi ilmassa.

Xi Jinping on kaivanut Trumpin eteen punaisimman kaapista löytyneen maton. Hän on voidellut Trumpia erityiskohtelulla viemällä tämän illalliselle Kiellettyyn kaupunkiin.

Erittäin romanttista, Trump totesi eilen – tosin hän viittasi itsestään ja puolisostaan Melania Trumpista otettuun valokuvaan. Mutta ei voi kieltää, etteikö myös suurvaltaromantiikkaa olisi ilmassa.

Trump on viime aikoina puhunut Xistä ylistävin sanoin. Trumpin mukaan joku voisi kutsua Xitä jopa Kiinan kuninkaaksi. Sama sävy on jatkunut Pekingissä.

– Olet todella erityinen mies, Trump sanoi Xille lausuntonsa lopuksi.

Teoillaan Xi on vastannut samalla mitalla, mutta piti lausuntonsa vähemmän henkilökohtaisena.

Kiinan vasta valtansa huipulle kohotettu presidentti pysytteli diplomaattisessa jargonissa kuvaillessaan kuinka Yhdysvallat ja Kiina voivat olla sovussa vaikka maat ja niiden poliittiset järjestelmät ovat erilaisia.

Irvileuat voisivatkin väittää, että Trump on rakkaudesta sokea. Xi on onnistunut tavoitteessaan ja osoittanut kotiyleisölleen, kuinka paljon Yhdysvaltain presidentti häntä arvostaa.

Suorimpia sanoja Trump lateli Xille Pohjois-Koreaan liittyen. Trump vaati jälleen kaikkia maita lopettamaan kaiken kaupan Pohjois-Korean kanssa.

Mitään sellaista Xi ei odotetusti luvannut. Hän lausui Kiinan pysyvän YK:ssa sovituissa pakotteissa – kuten Kiina jo nyt sanoo tekevänsä.

Torstain tilaisuus kansankongressipalatsissa Tiananmenin aukion laidalla oli vierailun standardeihin sopivasti komea, mutta sen anti oli Pohjois-Korean kriisin suhteen mitätön. Uusia ratkaisuehdotuksia ei kuultu.

Ei, vaikka tilaisuutta ennen Trump sanoi, että hän ja Xi voivat ratkaista lähes kaikki maailman ongelmat. Ja korjasi vielä: “ tai luultavasti kaikki ne”.

Moni voi tunnistaa tuon kaikkivoipaisen olotilan. Sitä kutsutaan rakastumiseksi.