1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lapin sote-tilanteesta kaksi mielenilmausta

Länsi-Pohjan keskussairaalan henkilöstö järjestää iltapäivällä mielenilmauksen sairaalan tulevaisuuden puolesta. Maanantaina on vuorossa yksityistämistä vastustava mielenosoitus.

mielenosoitukset
Länsi-pohjan keskussairaala
Karoliina Haapakoski / Yle

Meri-Lapin mutkikas sote-tilanne on poikimassa kaksi mielenilmausta.

Torstaina Länsi-Pohjan keskussairaalan henkilökunta järjestää mielenilmauksen. Henkilökunta on huolissaan työpaikkojensa ja potilaiden erikoissairaanhoidon säilymisestä alueellamme.

Mielenilmauksen kulkue lähtee keskussairaalan pääoven edestä kohti Kemin Kauppatoria kello 16. Mielenilmausta seurataan myös Yle Kemin Meri-Lapin iltapäivälähetyksessä, Lapin tv-uutisissa. Mielenilmausta voi seurata myös suorana Yle Kemin Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Maanantaina mielenilmaus yksityistämistä vastaan

Toinen mielenilmaus Meri-Lapin sote-tilanteeseen liittyen järjestetään maanantaina 13. marraskuuta. Mielenilmaus pidetään Kemin kaupungintalolla ennen valtuustoryhmien kokouksia kello 15:30. Mielenilmauksen järjestää Kemin Suomen Kommunistisen Puolueen Lapin piiri.

Mielenilmaus vastustaa Länsi-Pohjan ja Mehiläisen yhteisyrityksen perustamista. Lapin SKP:n piirin kannanotto on (siirryt toiseen palveluun), että terveys- ja sosiaalipalvelut on tuotettava julkisina palveluina.

Meri-Lapin sote-yrityksen kohtalo selviää valtuustoissa

Meri-Lapissa päätetään omasta sote-ratkaisusta maanantaina. Valittavana ovat joko maakuntamalli tai yhteisyritysmalli, jossa Länsi-Pohjan kunnat muodostaisivat yhteisyrityksen terveyspalveluyritys Mehiläisen kanssa.

Yhteisyrityksen perustamisesta tehdään lopullinen päätös 13. marraskuuta Meri-Lapin kuntien valtuustojen kokouksessa. Päätös on tehtävä maanantaina (siirryt toiseen palveluun), mikäli kuntien valtuutetut haluavat, ettei valmisteilla olevat rajoituslain tiukennukset estä alueen yhteisyritystä.

Meri-Lapin kunnista ainoastaan Tornion kunnanhallitus (siirryt toiseen palveluun) on antanut valtuutetuille esityksen asiasta. Maanantain kokouksissa asia jäi pöydälle Kemissä ja Simossa. Molemmat hallitukset kokoontuvat vielä ennen valtuustojen kokouksia maanantaina.

Keminmaassa kunnanhallitus jätti ratkaisun yhteisyrityksen perustamisesta valtuustolle.

Ylitorniolla ja Tervolassa yhteisyrityssopimus koskee ainoastaan erikoissairaanhoitoa. Ylitornion ja Tervolan kunnanhallitukset esittävät valtuustoilleen yhteisyrityksen perustamista.

Yhteisyritysmallivaihtoehto on luotu, jotta palveluiden säilyminen Meri-Lapissa voitaisiin taata ainakin 15 vuoden ajaksi. (siirryt toiseen palveluun) Sekä Kemin että Tornion kaupunginjohtajat esittävät yhteisyritysmalliin siirtymistä.

Länsi-Pohjan sote-projektin valmisteluun on ottanut kantaa (siirryt toiseen palveluun) myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on nimennyt selvitysmiehet (siirryt toiseen palveluun) arvioimaan Lapin sote-sotesoppaa.

Lue seuraavaksi