Hyppää sisältöön

"Rahaf on iloinen Suomessa" – Viranomaisten poikkeuksellisella menettelyllä autetaan yhä syyrialaisia pelastamaan perheensä

Ulkoministeriö aikoo jatkaa matkoja Libanoniin, jotta turvapaikan saaneilla syyrialaisilla olisi mahdollisuus saada perheensä Suomeen.

Syyrialainen Rahaf Alhoush muutti keväällä Helsinkiin turvapaikan saaneen aviomiehensä Shadi Tradin luokse. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Shadi Trad on ollut Suomessa paossa Syyrian sotaa ja vainoja yli kaksi vuotta. Shadin vaimo Rahaf Alhoush saapui Helsinkiin miehensä luokse puoli vuotta sitten.

Avioelämän jatkuminen varmistui vuoden kestäneen perheenyhdistämismenettelyn jälkeen. Ulkoministeriö aikoo huolehtia, että mahdollisuus saada asiansa käsittelyyn säilyy myös muilla Syyriaan jääneillä, joten ministeriön virkamiesten matkat Libanoniin jatkuvat.

Me hoidamme asian niin kuin laki meiltä edellyttää.

Pasi Tuominen

Rahafin tulosta Suomeen voit lukea aiemmin julkaistusta jutusta. Shadi kertoo nyt, miten pariskunnan elämä on Suomessa sujunut.

Shadin mukaan kaikki on nyt hyvin. Vaikka alkutalven pimeys ja kylmyys alkavat painaa päälle, Shadia hymyilyttää. Hän on jo tottunut Suomen ilmastoon.

Hän uskoo, että myös Rahaf pärjää hyvin ensimmäisen talvensa kaukana kotimaasta.

– Talvi on aina kylmä. Rahaf on iloinen Suomessa, vakuuttaa Shadi.

Rahaf harjoitteli pankissa ja se meni hyvin. Nyt hän haluaa opiskella suomea.

Shadi Trad

Pitkään odotetun jälleennäkemisen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon.

– Rahaf harjoitteli pankissa ja se meni hyvin. Nyt hän haluaa opiskella suomea.

Kahden kuukauden harjoittelun Ålandsbankenissa järjesti TE-toimisto. Rahaf työskenteli pankissa myös kotimaassaan. Suomea Rahaf opiskelee nyt yhdessä ystävien kanssa, mutta sopiva opiskelupaikka on etsinnässä.

Kuva: Retu Liikanen / Yle

Shadi jatkaa arabian kielen opettajana. Tunteja on kahdeksassa paikassa, kouluilla ja työväenopistossa.

Uusi, entistä tilavampi koti on opetusviraston työsuhdeasunto pohjoishelsinkiläisessä lähiössä.

Siellä on pahoja ihmisiä ja sotaa vielä.

Shadi Trad

Syyriassa Isis-taistelijat on ajettu pois Shadin kotikaupungista Raqqasta, mutta paluu Syyriaan ei ole vielä ajankohtaista. Shadin Syyriassa asuva isä on käynyt Raqqassa.

– Siellä on pahoja ihmisiä ja sotaa vielä, huokaa Shadi.

Shadin sukua on ajautunut Syyriasta eri puolille maailmaa. Rahafin sukulaiset jäivät Syyriaan.

– Kaikki on heillä hyvin, mutta vielä ei ole turvallista.

Kolme matkaa Beirutiin tänä vuonna

Rahaf on yksi heistä, joiden tulo Suomeen mahdollistui ulkoministeriön poikkeuksellisen menettelyn seurauksena.

Rahaf ei monen muun syyrialaisen tavoin saanut viisumia Turkkiin, jotta olisi voinut asioida Suomen suurlähetystössä Ankarassa. Libanoniin hän pääsi matkustamaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ulkoministeriö onkin järjestänyt tänä vuonna Beirutissa kolme suomalaisten virkamiesten ja perheenyhdistämistä hakeneiden tapaamista. Ensimmäinen tapaaminen oli tammikuussa, toinen maalis-huhtikuussa, ja kolmas elo-syyskuun vaihteessa.

Tapaamisissa otettiin vastaan noin 180 ihmisen perhesidehakemukset ja haastateltiin noin 110 hakijaa.

Meillä on suunnitelmissa, että seuraava matka tehtäisiin tammikuun loppupuolella.

Pasi Tuominen

Maahanmuuttoviraston mukaan tapaamisissa lähes kaikki hakijat ovat olleet syyrialaisia. Joukossa on ollut vain yksittäisiä muiden maiden kansalaisia.

Valtaosa Beirutin matkojen aikana tehdyistä hakemuksista on ratkaistu ja osa hakijoista on Rahafin tavoin jo tullut Suomeen. Esimerkiksi Shadin syyrialaisen ystävän vaimo saapui Suomeen kaksi kuukautta sitten.

Suurin osa syyrialaisista perheenyhdistämistä hakevista saa oleskeluluvan. Tammi-lokakuussa Maahanmuuttovirasto myönsi oleskeluluvan perhesiteen perusteella yli 350 syyrialaiselle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rahaf odotti mahdollisuutta tavata suomalaisia viranomaisia yhdeksän kuukautta. Hän pääsi kuultavaksi maaliskuussa ja muutti Suomeen huhtikuun lopulla.

Kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä sanoo, että perheenyhdistämistä Suomeen hakevien odotusaika on muihin maihin verrattuna kohtuullinen.

Tarkoituksena on, että ensi vuonna järjestetään sama määrä matkoja kuin tänä vuonna.

Pasi Tuominen

Muissa maissa jonotus hakemuksen vireille saamiseen ja haastatteluun kestää Tuomisen mukaan huomattavasti pidempään.

– Me hoidamme asian niin kuin laki meiltä edellyttää ja toimimme siinä aikaraamissa.

Tuomisen mukaan Beirutissa järjestettäville tapaamisille on tarvetta jatkossakin. Jonossa on useita kymmeniä ihmisiä, mutta vasta muutama heistä on kyennyt osoittamaan, että he eivät ole saaneet viisumia Turkkiin.

Kolme, neljä matkaa, sellainen on meidän ajatuksemme.

Pasi Tuominen

– Meillä on suunnitelmissa, että seuraava matka tehtäisiin tammikuun loppupuolella. Tarkkaa ajankohtaa ei ole lyöty lukkoon.

– Tarkoituksena on, että ensi vuonna järjestetään sama määrä matkoja kuin tänä vuonna. Kolme, neljä matkaa, sellainen on meidän ajatuksemme.

Lue myös:

"Olin niin onneton"– Näin Suomen viranomaiset pelastivat Rahafin ja Shadin rakkauden