Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäisen tuulipuiston purkajia odotti yllätys – Pala myllyn lapaa pääsi mukaan kansainväliseen lasikuidun kierrätyskokeiluun

Syyskuun alussa puretun Korsnäsin tuulivoimapuiston materiaalin kierrätys onnistui odotettuakin paremmin. Jopa osa ongelmana pidetystä lasikuidusta saatiin uusiokäyttöön.

Korsnäsin myllyjen purkaminen alkoi elo-syyskuun vaihteessa. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Suomen ensimmäinen tuulivoimapuisto purettiin syyskuussa Korsnäsissä Vaasan eteläpuolella. Purku-urakassa oli tavoitteena, että materiaalista saadaan kierrätykseen yli 85 prosenttia.

 – Nykyään purkutyössä syntyvistä materiaaleista suurin osa on kierrätyskelpoista. Tuulivoimalan purkutyössä materiaaleista lasikuitu on haastavin kierrätyksen näkökulmasta, kertoi ennen työn aloittamista projektipäällikkö Janne Salonen purkutyötä urakoineesta Delete Finland Oy:stä.

Uusiokäytön kannalta ongelmallista lasikuitua on tuulimyllyjen lavoissa. Korsnäsin neljässä tuulivoimalassa lasikuitua oli yhteensä 10 tuhatta kiloa.

Janne Salosen mukaan Korsnäsin myllyjen materiaalin kierrätys onnistui lopulta odotettuakin paremmin.

– Metatalliosat saatiin kiertoon kaikki ja lasikuituosistakin osa saatiin kierrätykseen eli kokonaan uudentyyppisen materiaalin valmistukseen.

Korsnäsin myllyjen lapojen lasikuitua pyydettiin yllättäen tutkimusprojektiin, jossa yritetään selvittää, miten lasikuidun kierrättäminen onnistuisi.

Kuluneella viikolla Salonen sai kuulla, että kokeilusta on saatu onnistuneita tuloksia ja hän pääsi  "hypistelemään" Orimattilassa Conenor Oy:ssä valmistettua komposiittilankkua, jossa on mukana Korsnäsin myllyjen lapamursketta.

Lopputulos sopii hyvin tuulivoimalle Suomessa tietä raivanneen tuulivoimapuiston elämänkaareen.

– Totta, todella hyvin, naurahtaa Janne Salonen.

Korsnäs, Hollanti, Orimattila...

Sattumallakin on sijansa siinä, että Korsnäsin myllyjen lasikuitua päätyi EU:n rahoittaman projektin (siirryt toiseen palveluun) alaiseen tutkimushankkeseen, jossa yritetään löytää ratkaisua mm. lasikuidun kierrätysongelmiin.

Suomalainen Conenor Oy on mukana projektissa ja yhtiön toimitusjohtajan Markku Vilkin aloitteesta projektissa tutkitaan myös lasikuitumuovijäätteen kierrättämistä.

Myös tuulimyllyjen maassa Hollannissa kiinnostuttiin lasikuidun kierrätystutkimuksesta ja hollantilaisen yrityksen toimeksiantona Korsnäsin myllyjen lasikutua päätyi lopulta Markku Vilkin käsiin.

– Siellä (Hollannissa) on hankkeena perustaa laitos, jossa kierrätetään tuulimyllyjä, ja siellä halutaan ymmärtää, miten lasikutua sisältävien lapojen kierrättäminen onnistuisi, selvittäää Vilkki.

Kertamuovien kierrättämisen ongelma

Muovit luokitellaan kestomuoveihin ja kertamuoveihin (siirryt toiseen palveluun). Kestomuovit voidaan sulattaa ja muotoilla uudelleen, mutta kertamuovien sulattaminen ja uudelleen muotoilu ei onnistu. Siksi tuulivoimaloiden lavoissa käytettyjen lasikuitu- ja epoksimateriaalien uusiokäyttö ei sellaisenaan ole vielä mahdollista.

Conenor Oy:ssä haaste on otettu vastaan.

– Olemme kehittäneet komposiittikierrätysteknologiaa ja -laitteita jo yli 15 vuotta. Meidän tekniikallamme ja osaamisellamme myös lasikuidun kierrättäminen onnistuu, lupaa Markku Vilkki.

Ensimmäinen näyte on nyt valmiina. Onteloprofiilissa on käytettty 20 prosenttia Korsnäsin tuulimyllyn lapamursketta. Lasikuidin lisäksi tuotteessa on kestomuovia ja rakennuspuujätettä.

– 20 prosenttia lapamursketa ei ole mikään raja. Optimaalinen suhde voisi olla kolmasosa lasikuitua, kolmasosa kestomuovia, esimerkiksi shampoopulloja ja kanistereita, ja kolmasosa rakennuspuujätettä sekä viiden prosentin verran apuaineita, selvittää Vilkki.

Kokeilun tulokset kiinnostavat

Conenor Oy:ssä kehitetylle menetelmälle on haettu patenttia. Tulevaisuus näyttää, kuinka merkittävästä innovaatiosta on kysymys.

– Kolmen viikon päästä on kesäkuussa käynnistyneen EU-projektin ensimmäinen seurantapalaveri Espanjassa. Pääsen menemään sinne valmiin näytteen kanssa. Mitä jatkossa tapahtuu, sitä en osaa tässä vaiheessa enempää sanoa, toteaa Markku Vilkki.

Muun muassa purkupalveluita sekä kierrätys- ja jätteenkäsittelypalveluita tarjoavassa Deletessä lasikuidun kierrätysongelmat tulevat aika ajoin vastaan.

– Lasikuitu on ollut koko ajan ongelma ja aina silloin tällöin, kun teollisuudesta tulee lasikuitusäiliöitä tai vastaavia rakenteita, kaatopaikka on loppujen lopuksi usein se vaihtoehto, sanoo porjektipäällikkö Janne Salonen.

Salonen sanoo seuraavansa kiinnostuneena, mihin lasikuidun kierrätyskokeilut johtavat.

– Hyvähän se olisi, jos tämä uusi innovaatio löisi läpi ja siitä tulisi markkinoille ihan oikea tuote ja siitä tulisi taloudellisestikin sellainen vaihtoehto, että lasikuitu saataisiin kiertämään.

.
.