1. yle.fi
  2. Uutiset

Nettiyhteys tökkii, kun naapuri katsoo teräväpiirtoa – rajusti kasvava suoratoisto laittaa 4G-verkot koville

Aalto-yliopiston kehittämä nopeusmittari näyttää, että keskinopeudet ovat laskeneet.

matkaviestinverkot

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voit tarkastella kohteita lähemmin tarkentamalla karttaa. Osoittamalla saat lisätietoja. Ruuduilta löytyy tiedot ko. alueella tehtyjen nopeusmittausten lukumäärästä, parhaasta nopeudesta ja keskiarvosta eri operaattoreilla.Lähde: Netradar

Suomalaisten mobiilikäyttö kasvaa hurjaa vauhtia. 2010-luvulla verkoissa liikkuva tietomäärä on viisikymmentäkertaistunut, kertoo Viestintäviraston ylläpitämä tilasto (siirryt toiseen palveluun).

Kun vuoden 2010 alkupuoliskolla taivaalla pitkin mobiiliverkkoja liikkui reilut 13 021 teratavua, vuoden 2017 alkuvuonna tietoa hujahti paikasta toiseen 728 375 teratavua.

Operaattorit ovat rakentaneet hiki otsalla lisää verkkokapasiteettia ja myyneet kerkeästi myös uusia liittymiä kuluttajille. Suomessa ylivoimaisesti yleisin on liittymä, jossa on rajaton datan käyttö.

Suurimmat operaattorit Elisa, Telia ja DNA kertovat tavoittavansa yli 99 prosenttia suomalaista. Kasvava liikenne asettaa verkot koville. Kasvu näkyi hidastuvina nopeuksina jo vuonna 2016, jolloin 4G-verkon keskimääräinen latausnopeus Nettitutkassa laski 25 megabittiin sekunnissa. Kolmena edeltävänä vuonna keskinopeus oli päälle 30 Mbit/s.

5G tekee tuloaan – 3G nopeampi kuin ennen

Liikkuva kuva vaatii toimiakseen noin 10 Mbit/s nopeuden. Esimerkiksi katvealueilla vahva 3G-verkko voi toimia sujuvammin kuin häilyvä 4G.

– Yksi hieman erikoinen yksityiskohta on, että 3G-yhteydet ovat nopeampia kuin koskaan. Ehkä siksi, että käyttäjät ovat 4G:n puolella, Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner arvioi.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen muistuttaa, että kasvavilla liikennemäärillä myös taajuuksien asettamat rajat tulevat vastaan. Operaattorit odottavat toiveikkaina uusia luparatkaisuja.

– Toivottavasti saadaan mahdollisimman nopeasti 5G-taajuudet jaettua, jotta päästäisiin rakentamaan 5G-verkkoja. Niiden avulla pääsemme vastaamaan kasvaviin tarpeisiin.

Grafiikka.
Yle

Pekka Väisänen arvioi, että 5G-verkko voisi olla käytössä vuosina 2019–2020.

– Se edellyttää, että taajuuksien jakamisessa ja 5G-standardin hyväksynnässä päästään lähitulevaisuudessa eteenpäin.

Uuden sukupolven mobiiliverkko hyödyntää nykyistä mobiiliverkkoa, mutta edellyttää myös uuden kuidun vetämistä maan alle. Nykyinen 4G-verkko kantaa useita kilometrejä, tuleva 5G huomattavasti vähemmän.

– Tukiasemat tulevat entistä lähemmäs koteja. Välimatka on vain satoja metrejä, Väisänen muistuttaa.

Kilpajuoksu kapasiteetin nostamisessa jatkuu

Operaattorit ovat vastanneet kasvaviin liikenneruuhkiin nostamalla verkon kapasiteettia. Se on kuitenkin kovaa kilpajuoksua.

– Operaattorit ovat käytännössä peittoalueen rakentaneet ja nyt lisätään kapasiteettia. Se on iso haaste, sillä liikennemäärä lisääntyy todella voimakkaasti, DNA:n kuluttajaliiketoiminnanjohtaja Pekka Väisänen kertoo.

– Meillä on arvio, jonka mukaan seuraavan viiden vuoden aikana liikennemäärä vielä kymmenkertaistuu. Ja sellaisella kasvukäyrällä tässä mennään, Väisänen sanoo.

Keskinopeuksien putoamisesta Väisänen ei ole huolissaan.

– Se on kuitenkin vain marginaalista. Meillä on Suomessa erinomaiset mobiiliverkot millä tahansa mittapuulla. Kaikilla operaattoreilla on yli 99 prosentin väestöpeitto, mutta toki pieniä katvealueita yhä löytyy.

Nettitutka Aalto-yliopiston kehittämä palvelu (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla kuluttaja voi mitata oman nettiyhteytensä nopeuden. Tulos siirretään kartalle muiden käyttäjien nähtäväksi.

Sovelluskaupasta ladattavalla ohjelmalla on tehty yli 12 miljoonaa mittausta, joten karttapeitto on Suomessa jo varsin kattava. Neljä vuotta sitten 4G-mittausten osuus oli 10 prosenttia, tänä vuonna 60.

Lue seuraavaksi