1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiyspakkaukset

Tältä näyttää 80-vuotias äitiyspakkaus – suomalaisvauvat ovat nukkuneet rakkaassa laatikossa jo vuosikymmenten ajan

Maailmanmainetta niittänyt suomalaisten ylpeys, äitiyspakkaus on nyt uuden värinen. Vuoden 2018 pakkauksen vuodelaatikon kuosit paljastettiin torstaina.

äitiyspakkaukset
KELA äitiyspakkauslaatikko 2018
Kela

Äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Torstaina pakkaus sai uudet, juhlavuoden kuosit, jotka paljastettiin äitiyspakkauksen historiaa juhlivan Baby in the box -näyttelyn avajaisten yhteydessä Helsingissä. Vuoden 2018 pakkauksen kuvioinnin on suunnitellut helsinkiläinen Robert Lönnqvist. Lopullisen valinnan voittajakuosista tekivät parhaat asiantuntijat - viisihenkinen lapsiraati.

Kuosissa seikkailevat järvien ja puiden lomassa useat eläinhahmot karhusta norsuun ja kirahviin.

– Käyttämällä kuvituksessa eläimiä, joita ei Suomen luonnossa normaalisti esiinny, halusin viestiä suvaitsevaisuutta. Toivoisin Suomen olevan avoin maa, jossa hyväksytään erilaisuus, Lönnqvist sanoo.

Juhlavuoden kunniaksi Kela järjesti suunnittelukilpailun, johon kutsuttiin nuoria suunnittelijoita ja kuvittajaopiskelijoita. Kilpailun teemana oli Hyvinvointi syntyy yhdessä, lisäksi pakkauksen ilmeen toivottiin liittyvän jollain tavalla Suomeen tai suomalaisuuteen. Kilpailutöistä raati valitsi kaikkiaan kolme voittajaa, ja kuoseja käytetään tulevien vuosien pakkauksissa.

Nyt avautunut Baby in the box – kiertokorista äitiyspakkaukseen -näyttely esittelee äitiyspakkauksen historiaa vuosikymmenten varrelta. Helsingin yliopistomuseolla on Suomen laajin äitiyspakkauskokoelma; se sisältää pakkauksia ja niiden sisältöjä viideltä eri vuosikymmeneltä. Näyttelyssä ovat esillä vuosien 1962, 1977, 1981 ja 1998 äitiyspakkaukset.

*Aiheesta muualla: *

Kelan äitiyspakkaussivu (siirryt toiseen palveluun)

Helsingin yliopistomuseo (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi