Hyppää sisältöön

Suomi kulkee nilkat paljaana kesät, talvet – Sami Sykkö: "Olen toivonut, että tästä päästäisiin"

Nuorison suosima nilkat paljastava muoti on levinnyt kaikkiin ikäryhmiin. Pakkanen ei näytä vähentävän suosiota. Paljaita nilkkoja ja pikkusukkia näkee jopa smokin kanssa.

Mikkeliläinen seitsemäsluokkalainen Iisa Kämppi käärii housujensa lahkeet, jotta nilkat näkyvät. Kuva: Johanna Ahonen / Yle

Paljaat nilkat talvella eivät enää ole pelkästään nuorten muoti-ilmiö. Muotitoimittaja Sami Sykköä tämä hämmästyttää.

– Olen ihmetellyt, että talviaikaan vanhemmatkin ihmiset ovat innostuneet juuri tästä trendistä. En ole päässyt siihen junaan mukaan, että miksi näin on. Voihan spekuloida, että halutaan olla nuorekkaita ja trendikkäitä.

Sykön mukaan tuntuu välillä siltä, että paljaita nilkkoja tulee enemmän vastaan kuin peitettyjä nilkkoja. Lyhyet tai käärityt lahkeet yhdistettyinä erilaisiin kenkiin (siirryt toiseen palveluun) on suuren suosion tavoittanut muoti-ilmiö.

Vähän sama asia, kuin jos käsineistä leikattaisiin ranneosat pois.

Sami Sykkö

Varsinainen muotivillitys alkoi toden teolla vuonna 2014. Suomeen paljaat nilkat ovat tulleet vähän myöhemmin. Paljaita nilkkoja näkyy yhä enemmän.

– Niitä tuli vastaan viime talvena, puhumattakaan keväästä, kesästä ja tästä syksystä, Sykkö äimistelee.

Sykkö oli äskettäin tilaisuudessa, jossa smokkiin pukeutuneella miehellä oli paljaat nilkat ja pikkusukat kenkineen.

Sykkö on toiminut muun muassa aikakauslehti Glorian päätoimittajana sekä ollut juontajana television viihdeohjelmissa. Sykkö on ollut mukana Yleisradion Linnan juhlia käsittelevissä ohjelmissa muodin asiantuntijakommentaattorina. Sykköä näkee ja kuulee tänä vuonna Paluu Linnan juhliin -ohjelmassa, jossa hän analysoi juhlien säväyttävimpiä asuja.

"Järjetön muoti-ilmiö"

Nilkkoja voi paljastella Suomea huolettomammin esimerkiksi Etelä-Euroopan ja Keski-Euroopankin talvessa.

Sykön mielestä paljaat nilkat on kivannäköinen muoti-ilmiö, mutta Suomessa vain kesällä.

– Kyseessä on vähän sama asia, kuin jos käsineistä leikattaisiin ranneosat pois, eli ranteet olisivat pakkasella aina näkyvillä. Paljaat nilkat on talvella järjetön muoti-ilmiö, koska nilkkoja paleltaa. Ehkä se liittyy siihen, että housut on olleet tosi kapeita ja lahkeet on lyhentyneet.

Muotitoimittaja Sami Sykkö pitää paljaita nilkkoja Suomen talvessa järjettöminä, koska nilkkoja paleltaa. Kuva: Yle

Lyhyiden lahkeiden ja pitkien sukkien yhdistelmä puolestaan saa tyrmäyksen seitsemäsluokkalaisilta mikkeliläisnuorilta.

– Kyllä minä talvikenkien kanssa voin pitää pitkiä sukkia, mutta en minä pitkiä sukkia pidä, jos minulla on lyhyet lahkeet, toteaa Aino-Sofia Viljakainen.

Samaa mieltä ovat Iisa Kämppi ja Emma Turunen.

Paljaiden nilkkojen lisäksi Sykkö ihmettelee pikkusukkien käyttöä.

– Osa ottaa kengät jalasta ja kulkee pikkusukissa ympäriinsä. Niiden sukkien idea on se, että ne eivät ole esillä.

Osa seuraa muotia, osa kavereita

Toimittaja Sykkö on pitänyt omia nilkkojaan paljaina kesällä. Tyyliasiantuntijan mielestä talvella kannattaisi pukeutumisellaan mieluummin peittää kuin paljastaa terveyssyiden takia.

Yle on kertonut aiemmin paljaiden nilkkojen vaaroista, kuten paleltumavammoista (siirryt toiseen palveluun)ja kylmänkyhmyistä (siirryt toiseen palveluun). Paras hoito paleltumaan on ennaltaehkäisy eli pukeutuminen riittävän lämpimästi.

Se on hieno juttu, että ihmisellä on omaperäinen ja hänelle sopiva tyyli.

Sami Sykkö

Mikkeliläisnuorten mukaan vanhemmat huomauttelevat paljaiden nilkkojen riskeistä.

– Aina välillä ne siitä valittaa, Emma Turunen sanoo.

Paljaat nilkat ovat yleisyydestään huolimatta silti nimenomaan nuorten juttu ja nuorilta lähtöisin. Sykön mielestä tämä on luonnollista, koska nuoret kokeilevat rajojaan.

– Minun nuoruudessani piti pukeutua talvella tosi tiukkoihin farkkuihin ja sellaiseen todella lyhyeen pilottitakkiin, että varmasti näkyi ihoa sieltä housujen vyötärön ja takin välistä. Itse en lähtenyt siihen muotiin mukaan, koska se oli tavattoman epäkäytännöllistä ja selkää palelsi, nyt 47-vuotias Sykkö naurahtaa.

Osa nuorista jättää nilkat paljaaksi, koska se on muotia. Osa puolestaan seuraa kavereidensa tyyliä, koska haluaa sopeutua joukkoon.

Aino-Sofia Viljakainen, Iisa Kämppi ja Emma Turunen kulkevat nilkat paljaina myös talviaikaan. Kuva: Johanna Ahonen / Yle

Iisa Kämppi sanoo käärivänsä housujensa lahkeet. Samoin tekee Aino-Sofia Viljakainen. Emma Turunen puolestaan kertoo ostavansa välillä tarkoituksella lyhytlahkeisia housuja.

Osa nuorista ajattelee, ettei paksuja vaatteita usein edes tarvitse. Jos koulupäivän aikana ei tarvitse ulkoilla, ei koulussa tarvitse lämpimiä vaatteita. Koulupäivän jälkeen nuori saattaa puolestaan viettää illan ostoskeskuksessa tai kavereidensa luona sisätiloissa.

"Ehkä vuoden päästä ei enää niin paljoa"

Sykkö on odottanut paljaiden talvinilkkojen muodin häviämistä.

– Olen toivonut, että tästä jo nyt päästäisiin.

Sykkö miettii samoin pikkusukista. Hän arvelee, että niitä ei enää olisi samalla tavalla esillä esimerkiksi vuoden päästä.

Sykkö kertoo, että muoti ensi alkuun kasvaa ja laajenee. Jossain vaiheessa tulee huippupiste. Sitten muoti vähenee. Sykön mukaan esimerkiksi miesten parrat ovat olleet muotia 5–6 vuotta, mutta partojen määrä on nyt alkanut vähentyä.

Muoteja tulee, tyylikkyys säilyy

Sykön mielestä muodit ja trendit ovat jännittäviä, kiinnostavia ja hauskoja ja vievät maailmaa eteenpäin. Sykön mielestä muodikkaalta voi näyttää, mutta tärkeämpää on oma tyyli.

– Se on hieno juttu, että ihmisellä on omaperäinen ja hänelle sopiva tyyli. Tai ylipäänsä hänelle sopiva tyyli.

Samaa mieltä ovat Mikkelin seitsemäsluokkalaiset.

– Ei muoti ole kovin tärkeää, kun minulla on kuitenkin vähän oma tyyli, miettii Aino-Sofia Viljakainen.

Sykön mukaan hyvä esimerkki tyylikkyydestä on Jorma Uotinen, joka on tunnettu muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Sykkö toteaa, ettei Uotisen tarvitse matkia muotivillityksiä.

– Jos muodissa kuitenkin on hänelle sopiva vaate, hän voi ottaa sen omaan vaatekaappiinsa.

Mikkelin Lyseon koulun yhdeksäsluokkalainen Johanna Ahonen on haastatellut jutussa mainitut seitsemäsluokkalaiset mikkeliläiset. Ahonen on lisäksi kerännyt osan jutun tiedoista ja ottanut kaksi jutussa julkaistua valokuvaa. Ahonen oli TET-harjoittelussa Yle Mikkelissä.